婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

環保接龍勳章

我呢,就有2條導火線:

1. 6299住公屋。當年,我同c6買樓結婚,99係一直都以為層新樓係俾佢住,我同c6住佢間公屋,仲話係c6應承佢!我問返c6,c6話:細個話買間屋俾呀媽住,佢記到依家之嘛!

2. 佢一直以為我個女一定會俾佢湊,佢咪吊高嚟賣扭屎忽花,又話湊又話唔湊。於是,我俾我媽湊,又係娘家坐月。99知道後又話佢要湊,但我哋已經攪掂晒,睬佢都傻。

自此,我就係惡新抱嘅典範了。

大宅

回覆:chingcging 的帖子

好多99 都唔鍾意新抱回娘家坐月,我嗰件都一樣!
點解?是覺得冇臉?

伯爵府

回覆 chingcging 的帖子

第1點,6299咁諗又錯唔哂,可以理解做父母心態,請樓主包容下。因為將來你地都有機會出現類似心態。
第2點,就明顯99玩手段,支持你唔理99扭屎窟花,自己好好安排。

其實你老公有責任理清第一點。。係父母與子女之間既溝通問題。

伯爵府

環保接龍勳章

引用:回覆 chingcging 的帖子第1點,6299咁諗又

原帖由 M.A.C 於 15-06-12 發表

第1點,6299咁諗又錯唔哂,可以理解做父母心態,請樓主包容下。因為將來你地都有 ...
別傻了!呀仔同女朋友買層樓俾呀aunti住???我哋買嗰陣仲未註冊架!係都叫佢老公買啦!

伯爵府

環保接龍勳章

回覆:你99因咩事唔妥你??

當時我哋買樓,我99係唔知。只係99話c6細個時話大個買層樓俾佢住,唔洗住呢度。我話幾細個?c6話:小學雞嗰陣囉。

複式洋房

我都有兩條
一條:個仔個名唔跟佢想要嗰個我記佢一世,個仔我生我痛我餵奶都唔可以跟我個名

二條:我番娘家坐月,本身喺自己屋企坐,點知坐咗幾日,佢一餐飯都冇煮俾我食,涼又冇幫亞b沖,係我媽日日番工放工拎飯俾我同幫亞b沖涼(諗起都想喊,搞到自己亞媽咁辛苦)仲要我媽一上嚟佢就滾水淥腳趕住走,好眨鬼咁。

呢兩條唔止係導火線,仲係兩條大鐵釘,插喺我心,呢一世都抆唔走,記一世

男爵府

大個買層樓你住係無問題,但唔一定係呢層架嘛99.....想太多了。

大宅

回覆:natte 的帖子

點樣不跟名?你指姓?

禁止訪問

引用:回覆 chingcging 的帖子第1點,6299咁諗又

複式洋房

引用:點樣不跟名?你指姓? +

原帖由 hugomamama 於 15-06-12 發表
點樣不跟名?你指姓?
我同老公有想改既名,有意思的,想佢一世開開心心。而奶奶嗰邊啲親戚好信風水,亦自稱識計,奶奶就俾咗佢地諗,改出嚟唔係話唔好,但佢迫我地一定要用,跟你冇問題,大家都為bb好,但你迫我地一定要用,我就唔鍾意。你俾幾個我㨂我都冇咁嬲,仲要之後諗住息事寧人跟住個名,邀請佢一齊去整出世紙都唔睬我地,所以我坐月期間佢冇探過我,冇煲過野俾我,個孫冇探過,連一個訊息都冇

大宅

引用:Quote:原帖由 hugomamama 於 15-06-12 發表

原帖由 natte 於 15-06-12 發表
我同老公有想改既名,有意思的,想佢一世開開心心。而奶奶嗰邊啲親戚好信風水,亦自稱識計,奶奶就俾咗佢地 ...
自己個仔女,緊係父母改啦!
我6299成日話討論改第時個孫仔名…聽到好火滾!我c6忍唔住出聲:自己仔女緊係呀媽呀爸改架啦!
6299自此好少再拿我第時個bb名黎討論啦

大宅

回覆:natte 的帖子

唉!若果唔鐘意個名條氣都好唔順,我了解!

珍珠宮

漠需有

大宅

我99都成日話要幫個孫改英文名,而佢係唔識英文《《唔講其他野,淨係26個字母都識唔晒,次次一聽到人地講既英文名佢覺得好聽,番黎就同我講,話想改xxxx依個名,開頭我都推佢話唔好聽,再諗下先,後尾佢繼續講我哦左就算,佢自己收聲,都痴痴地,一早講好左英文名我改,點解仲要成日加把口

中文名時搵師傅改,之後我同老公揀名,4大長老過目同意

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我99冇乜唔妥我, 係我因坐月時嘅事唔妥佢啫. 過咗幾年, 佢老咗好多, 62又走咗, 我都放低好多. 心入面仲有條刺, 但唔會點表現出黎.

伯爵府

樓主唔好咁嬲住,我唔知道原來層樓係你和老公夾份買既,我以為係樓主老公自己一個人買和供既,唔好意思。
如果你有份出首期和一齊供樓,當然唔會認同樓主99諗法,要將新樓比6299住。

但王國內真有人咁樣將“新舊樓”倒轉比老人家住(只比住,非寫6299名),所以比新樓老人家住係人情,唔比係道理。樓主無錯。。。

但樓主老公點講的確有責任同自己父母溝通清楚,讓老人家取消不必要既無限幻想。

珍珠宮

我嘅原因係:同左佢個仔結婚。。
此後,滿盤皆落索

伯爵府

回覆 ky0416 的帖子
問題巳向樓主解釋。我無迫姐妹你認同,純粹個人意見咋喎。又唔係迫你接受咁做,唔駛閘住下話-_-#

我聲明自己非偏幫99之人,我都受左唔少99氣,
我只係以媽媽角度去講事啫,
老實講,有得揀既,邊個媽媽唔希望自己個仔咁叻仔和咁孝順,無得揀既,唯有大家自己顧自己,唔好邊個拖累邊個。。

何況我只叫樓主唔好為呢件事嬲,試下用另一角度分析咁咋。

珍珠宮

開初對99都唔差
會搵佢飲茶 叫c6送野俾99
估唔到去到結婚佢送對舊呃俾我
我叫c6暗示想溶咗佢換過新既 佢話唔值錢
咁都算啦
轉頭買條新金錬俾c6

之後結婚既人情 佢自己袋哂
當年c6禮金係6299出 但係唔多
早知個時自己俾仲好

感覺係唔出聲 做新抱就乜都無

之後都無乜野 但囝囝出世就黎料
初生時 不斷同我囝講野 係呀係呀 講足一百次無誇張

到囝歲幾 開始曳 我直情無再去佢屋企食飯
我都係惡新抱 無辦法 唔想自己唔開心

珍珠宮

引用:開初對99都唔差會搵佢飲茶 叫c6送野俾99估

原帖由 namnamnamlolo 於 15-06-12 發表
開初對99都唔差
會搵佢飲茶 叫c6送野俾99
估唔到去到結婚佢送對舊呃俾我
無呃收後 我後期諗返 可能99一早唔多鍾意我
拍拖時去佢屋企 都無乜幾句

不過仲好 呢d人佢鍾唔鍾意我都無所謂

首頁

尾頁

跳至