婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

chingcging 發表於 15-6-12 08:45
我呢,就有2條導火線:

1. 6299住公屋。當年,我同c6買樓結婚,99係一直都以為層新樓係俾佢住,我同c6住佢 ...
小朋友講嘢你奶奶都當真。小朋友經常講將來大個咗要埾媽媽。唔通佢又當真。根本想住新買嘅樓,藉口罷啦。我奶奶唔妥我係因為禮金。佢覺得任何一個女人要嫁佢個仔都係要貼大床嫁,要禮金死罪。另外新買層要佢d 女過來同我地一齊住。裝修完,見到只間一個房,其他房變咗open area. 勁嬲!哽係嬲我啦!原來我老公知佢打算。所以決定一個房間就算。仲有佢要求我夾餸俾老公食,但次次見到老公夾俾我,又嬲。

小小魚媽    發表於 15-6-22 16:07

大宅

我都想知有咩事令99咁唔妥我,當年拍拖第一次見入屋叫佢,佢可以黑面。結左婚諗住討好下佢,佢生日,母親節主動同佢慶祝,都係黑面收場,諗住佢天生係咁算啦!
到叔仔拍拖,叔仔女友入屋唔叫佢,99都四萬咁口。節日慶祝我唔搞啦,叫叔仔負責,我同c6只係出席,99都不知幾高興。
只可以講愛屋及烏,99唔錫c6,你做新抱做乜都多餘,佢錫個位,另一半就算乜都唔做都係最好。

侯爵府

如果真係有直接講到出口嘅,應該只有拍拖時,99佢話佢落樓梯c6拖我唔拖佢,做女個時好鍾意著4吋高跟出街返工,俾c6見過我一次义錯腳洗落樓梯被捉去睇醫生,從此c6都昅緊我。佢都有話我唔乎佢落樓梯,當時我心諗我洗底拉埋你一齊仆更大罪……

有一單更大野佢發我皮氣後,之後佢都係皮笑肉不笑同我相處,知佢個心唔妥我,但有咩唔妥都只會同佢自己朋友飲茶講,唔會開到口做衰奶奶俾老公見到。
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

男爵府

M.A.C 發表於 15-6-12 09:18
回覆 chingcging 的帖子

第1點,6299咁諗又錯唔哂,可以理解做父母心態,請樓主包容下。因為將來你地都有 ...
咁又唔可以咁講, 如果唔係買樓結婚, 係個仔自己置物業, 父母諗個仔買樓比自己住唔出奇,
但係個仔同新抱結婚買樓, 自組家庭自己住好正路, 除非之前講好, 如果唔係似乎諗多咗,
我將來一定唔會出現依種心態, 因為我父母/6299 都好通情達理, 四大長老都想子女過得比自己好, 咁多個兄弟姐妺/姑9姑仔買樓, 父母/6299 都未曾出現過諗住仔女買樓, 新樓比兩住, 後生嘅就住番舊樓

小小魚媽    發表於 15-6-22 16:08

男爵府

1. 當年未拍拖第一次見佢老屈我唔叫佢, 講到而家...但我明明叫得好大聲, C6都聽到

2. 嫌我肥, 但佢自己咪一樣咁肥, 話我唔緊要, 次次見到我爸我媽話埋佢地先得人憎

3. 話我洗我C6, 食飯夾野俾我唔夾俾佢 (我都無叫佢夾...), 話佢對我特別好...(愛果個人對佢唔好愛黎做乜?!)...要C6自己食早餐唔煮埋俾佢...(大佬, 幾多歲呀? 自己鍾意食乜就食乜啦朝早!!)

仲有大把, 唔數啦

總之有乜野都係我有問題, 同佢8字唔夾, 第一次見直到而家都係唔多岩咀形

琥珀宮

回覆:natte 的帖子

咩事咁激?

琥珀宮

回覆:chingcging 的帖子

99唔妥新抱最大原因係同佢個仔結婚囉

myki    發表於 15-6-19 17:16
Cycycys    發表於 15-6-13 03:03

公爵府

回覆:chingcging 的帖子

好威wor,你99都唔敢聲喇

大宅

natte 發表於 15-6-12 09:51
我都有兩條
一條:個仔個名唔跟佢想要嗰個我記佢一世,個仔我生我痛我餵奶都唔可以跟我個名

我同你情況都幾似!嗰時我個仔 ,我都一早諗好有個“x”字,佢一句唔鐘意就話再改過。
結果改咗一個字佢揀我又ok嘅!的確嗰時我都諗,個仔我生,痛到攞命,關佢X事!

然後我本身喺佢度坐月,我媽黎照顧我,都係睇盡99面色!我阿媽係客,都要我媽洗碗!真係癡線!我99有公主癌!

別墅

1. 我錯誤地住入他們家, 想討好6299, 點知99 以為我喜歡62
2. 一個月一萬元家用他們嫌少, 雖然已供完樓, 62 也有一份長糧比我人工高
3. 我沒有當他們是神咁拜, 沒有將他們放在一個高的位置看待, 自己不食比他們食先, 他們不食, 我們才可食的態度。
4. 最重要是我是女人, 我比99 年輕!!

伯爵府

回覆 sizzlers 的帖子

你有咁樣既父母和6299當然幸福,而且亦係每個子女心中理想既父母/6299添。可惜非每個人都咁幸福。社會上有好多唔同要求既父母,所以有咁天真/理想化既諗法唔出奇。
所以我只係勸樓主換角度睇,咁會無咁激心。另一方面要樓主老公做仔既去同父母(6299)溝通清楚係好正常,唔通由新抱講咩?何況做仔一早同父母講清楚,亦可以早點斷絕佢地同新抱講白痴天真問題。

複式洋房

引用:1.+我錯誤地住入他們家,+想討好6299,+點知9

原帖由 Dreamy_rose 於 15-06-12 發表
1. 我錯誤地住入他們家, 想討好6299, 點知99 以為我喜歡62
2. 一個月一萬元家用他們嫌少, 雖然已供完樓, 62 ...
鐘意62?99係味太敏感

男爵府

引用:好多99 都唔鍾意新抱回娘家坐月,我嗰件都

原帖由 hugomamama 於 15-06-12 發表
好多99 都唔鍾意新抱回娘家坐月,我嗰件都一樣!
點解?是覺得冇臉?
d 99 既新玩具(孫仔)未玩夠,就俾左人,實發癲啦..

伯爵府

畀面勳章

回覆:你99因咩事唔妥你??

搶佢仔

男爵府

引用:我呢,就有2條導火線:1. 6299住公屋。當年

原帖由 chingcging 於 15-06-12 發表
我呢,就有2條導火線:

1. 6299住公屋。當年,我同c6買樓結婚,99係一直都以為層新樓係俾佢住,我同c6住佢 ...
大肚生件化骨龍洗佢個仔d $

男爵府

回覆:你99因咩事唔妥你??

佢係因為覺得佢自己生嘅囝唔聽佢支笛,加上我C6成日都會痴實我,以前咪結婚過時就已經成日都同我C6講,將來唔好有咗老婆就唔要吖媽。

大宅

ky0416 發表於 15-6-12 10:12
閘住
你係咁諗我唔係囉
我只要求我老公買屋比我住

hahah~~認同
今日我地做新抱既, 知道同99相處有幾煩
第時真係唔會想同新抱一齊住
費事調返轉佢上黎呻
我有仔既話, 一定要從小教佢自己儲錢, 第時有能力搬出去住
大家唔駛煩

複式洋房

回覆 mandy952 的帖子

其實。。應該係→新抱搶左佢個仔
而且。。老公錫自己多過佢

複式洋房

回覆 藍莓綠茶 的帖子

agree

別墅

回覆 Cycycys 的帖子

女王性格 62 是佢的私人玩具 其他人不可接近 62 都不可以同外界接觸 試過幾次次62 在街望女仔 99 同62 吵大架

首頁

尾頁

跳至