懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我現在陀第二胎已40w2, 過期居留中! 話說近日62阿媽即嫲嫲(104歲),喺廣州跌親,雖然無生命危險,但就股骨裂左都幾嚴重要做手術,大陸其他親戚想6299番去睇下,點知6299就拒絕左,原因話想睇住個孫出世! 最後派左個女上去(姑仔),C6特登打俾99叫佢地番上去探下阿嫲好啲,始終咁大年紀,分析過比兩老聽都唔知我幾時生得,喺到白等都無用,何況如生得而家醫院都cut左中午探訪時間,夜晚又得兩個人可入去探,我第二胎只係住24小時就出得院,真係唔洗咁緊張一定要去醫院等同睇第一眼! 又話就算喺廣州番嚟都係3,2個鐘嘅事,到時我真係有動靜先通知佢地都未遲!

但結果C6都係白費脣舌, 兩老堅決留喺到等! 99仲講埋啲唔知咩說話,話而家佢地最緊張係佢地自己嘅下一代,我地唔會明,又話暫時唔睇阿嫲都對得佢住(話自己一直都好盡新抱責任。。。etc) ,又話而家上面又唔係無其他親戚睇,唔洗咁緊張喎! 叫我地唔洗再勸佢地番去!

我真係覺得兩老恨抱孫到有啲過份,連自己阿媽都唔理,但個孫就見遲一刻都唔得???無形中比我好大壓力,好似佢兩個實我幾時生得咁,真係未免太緊張! 令我更唔自在,我已經叫C6到我入院都唔好咁快通知佢地,我唔想一生完就見到佢地爭睇孫爭抱孫嘅情景,探病果兩個quota 最好係我媽同C6, 諗起都心煩

男爵府

回覆:whyivy 的帖子

佢地又唔係陪入產房,點睇住個孫出世唧 未又係出左世先係醫院睇之嘛。。取其輕重我都覺得應該返大陸睇下呀嫲先。。

別墅

認識瑞士牛牛第一回

其實你6299年紀都應該唔細,或者佢地都怕上廣州辛苦,所以用等抱孫做藉口。雖然睇阿媽唔應該嫌辛苦,但阿嫲咁大年紀,你6299都心知算有福氣,況且婆媳一向都冇母女咁親,我諗就算touchwood將來話見最後一面,佢地都未必會上去。
不過都無所謂啦,反正你地都盡左力去勸佢地,而且佢地年紀唔細周車勞動都真係辛苦,佢地唔想去都無辦法。
至於探b情況,你都係唔好諗咁多啦,都係一兩晚啫。之後先慢慢再算。

小李的媽媽    發表於 15-6-13 13:44

大宅

其實你99同她99關係如何, 親疏情況,
當年發生過什麼事情,
導致今日的處理方法你真的不知道.
由得佢地啦

別墅

回覆:elainelingchai 的帖子

我6299係活躍分子,雖然年紀唔細但好健康,成日參加內地短線遊,大陸又有屋時不時番去兩邊住㗎!
對於內地交通網熟識過我地好多,所以都唔知佢地做咩咁堅持唔番去! 我地勸過就算,費是兩老覺得我地唔想佢睇孫。。。

別墅

回覆:Mrscatcatfung 的帖子

佢地兩個關係好好㗎,阿嫲覺得佢係3個之中最好嘅新抱,次次番去食飯都指定99服侍,啲大陸親戚有咩勸唔掂阿嫲就會打電話落嚟叫99同佢傾。。。所以今次先咁想6299番去一轉探下佢!

但點知6299一口拒絕,真係好奇怪,我真心覺得6299今次有啲無情不分輕重! 因為阿嫲一向唔易服侍又有主見,咁大年紀都盡量就佢,所以我同C6先勸6299上去一趟比較好,費是日后阿嫲有咩有怨言! 我都唔想做左千古罪人,因為始終之後都有機會見阿嫲。。。但99就講到叫我地唔洗白費心機勸佢咁!

別墅

回覆:6299恨抱孫到有點不分輕重

可能你99就係怕上到去呀嫲又指定佢服侍佢,到時d親戚個個指意晒佢,佢咪唔想上囉

子爵府

你99唔上去都仲有得講...o個個真係唔係佢呀媽...但你62就有點那個勒...

珍珠宮

畀面勳章

我覺得你6299冇咩問題...

又唔係有生命危險又唔係冇人照顧大嫲

遲d返冇咩問題...

我37week之後,兩老都冇黎開過香港

珍珠宮

畀面勳章

引用:可能你99就係怕上到去呀嫲又指定佢服侍佢,

原帖由 Salonglong 於 15-06-13 發表
可能你99就係怕上到去呀嫲又指定佢服侍佢,到時d親戚個個指意晒佢,佢咪唔想上囉

...
爬完文,完全可以理解點解6299唔想上去.....

我舊老闆又煩又難服待,不過佢勁like我仲指定我服待佢架

不過,你佢我like唔like佢

傻嘅先會呢個時候上去做阿4

大宅

邊間醫院無得中午探訪?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

由古至今,有好多為人子女既人,都係顧左下一代多過上一代。

首頁

尾頁

跳至