論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

四大長老又話要過退休生活唔湊孫,但收家用又毫不手軟,比少d都話你唔養佢,又話邊個邊個d子女比幾錢家用,比錢佢哋去邊度旅行,比錢book曬Body check,
每星期探訪請飮茶食飯奉指仔女比錢以表孝順,過時過節生日一定要正曰或附近日子出街慶祝,唔係酒樓幾千套餐,就係酒店自助餐,得體禮物或者孝順金另上
生活逼人,我們這一代既要養自己和兒女,又要滿足四大長老的期望,如果我c6賺好多,我就唔駛請外傭幫手,出去賺錢啦!

男爵府

回覆:你地真係放心仔女比工人單獨湊?

係冇得選擇

男爵府

我都無得選擇!

男爵府

育兒性格勳章

我都想自己湊,但邊個供樓?我唔食個b都要食,讀書又要錢咩都食錢...

男爵府

要返工揾食, 無辦法, 但不是個個工人都咁差, 我第一個工人揍0左我個女 6 年, 由出世揍起 , 個女 2 個月開始 , 只有工人姐姐同個女在家, 無裝 CAM , 亦無老人家幫手, 但真心多謝這個工人, 這 6 年真的令我安心工作.

男爵府

唯有在家中不同地方裝幾個有錄影功能的CAM,返工期間不定時move個cam,等工人知道有人留意佢做野,唔敢亂來。我工人已第三年幫我了,so far對我d仔女都幾好,我對仔女好跟佢,只是家務做得比較求其,但我都唔要求十全十美,只要仔女安全開心,我都算啦!

珍珠宮

生活逼人,有邊個唔想自己湊﹖﹖
我仔而家育嬰園湊,冇工人,
但如果第日搵唔到全日制幼兒園讀,只可番半日/普通全日幼稚園,都係要請工人

男爵府

我覺得香港真係好落後.產假得10星期...好趕好急...唔好話一年,我覺得半年巳經好好,可以安心餵人奶餵到阿B開始食固....點解香港咁耐都冇人企出來去爭取呢樣野?我唔介意人工出少D,但想有半年產假囉

子爵府

引用:其實工人只係一個陌生人,佢地唔會關心小朋

原帖由 Ly1125 於 15-06-13 發表
其實工人只係一個陌生人,佢地唔會關心小朋友健康、將來的發展,而且佢地接受的教育或文化係好唔同(even佢 ...
有條件既,梗係唔放心,但我無條件。

男爵府

冇得選擇

大宅

回覆 Ly1125 的帖子

我自問係一個唔識照顧bb 既媽媽,但我好好彩,揾到一個好工人。我唔可以話佢做足100分,但佢己經做到佢最基本既工作, 令我個女食好住好,有人長期看著。再加4大長老間唔時睇住, 我覺得無問題。

子爵府

放心。用人勿疑,疑人勿用。

珍珠宮

畀面勳章

Kikiiz 發表於 15-6-13 18:36
如果可以當然想自己湊
有時環境所逼 又要反工
有邊個父母唔想親力親為

珍珠宮

畀面勳章

eggcarol 發表於 15-6-14 00:05
我有工人,工人只做家務,我未試過單獨比工人同我2個女一齊,就算我唔得閒我一定找4大長老一齊睇

...
無錯

首頁

尾頁

跳至