嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 今日食乜粥

小米米,

其實我係煲粥仔比大仔食, 小 b 仲細都係食緊我的母乳糊仔,

大宅

小米米,
請問怎做"芝士薯蓉"? 因為我BB唔肯淨食芝士.
Thanks!!

大宅

carson_mum:
re.:芝士薯蓉
我就會先將d薯仔洗淨切件,用水烚熟或者隔水蒸熟,然後趁熱用湯匙泥爛d薯仔,再將芝士放入,d熱力就會將d芝士整溶,最後我就會開1~2安奶溝稀d薯蓉,等bb容易d入口,我囝囝好like,連我自己都會偷食番幾口嫁!

別墅

[quote]
PoohBB 寫道:
剛剛睇到呢個topic, 就覺得自己好'渣', 只識煲, 瘦肉+菜, 魚+蛋粥......, 真係要學多d.[quote]
我多你一樣豬骨!~~~

別墅

請問用湯低煲粥煲幾耐架?煲滾之後落米?請教 !我太蠢,乜都唔!
我都好想好想好似你地咁煲南瓜粥呀,但奶奶反對~話唔知乜唔好,頂佢!

大宅

有人話南瓜好濕,可能你99因為呢個原因反對你煲南瓜粥囉,但我就照煲,又唔係日日食,一個星期食果一日應該ok既。

大宅

嘩! 呢個掂呀, 等我聽日就買D芝士返來試下先, 我有試過比萬朝個隻芝士味米糊亞囡食, 佢都好鐘意, 我諗呢個應該都幾好反應. 仲可唔可以提供多幾款自制的小食/蓉呢? 暫時我都仲可以應付到煲粥比亞囡食, 但其他小食呀個D就真係太渣了, 都唔知可以有咩花樣.
HI_MINNIE, 小米米:
比D貼士啦, 因為我個泳泳豬呢2日唔係好想食奶呀(要等到好餓先食) 所以我想整D其他野比佢囉!

男爵府

8個月bb可唔可以食芝士薯容..

男爵府

HI_MINNIE, 小米米:
比D貼士啦, 因為我個泳泳豬呢2日唔係好想食奶呀(要等到好餓先食) 所以我想整D其他野比佢囉!

ronleung,
泳泳豬做咩事唔食奶 :-P 我小米之前唔知係o米天口熱, 佢肯埋身食奶,用奶樽都唔肯食
不過,佢好歡喜吃生果蓉,咁粥仔整甜d,所以就用魚煲湯做粥底,加南瓜 / 紅蘿蔔 / 蜜棗 / 百合等甜味重o既粥,佢胃口好得多 :-P

soso
對不起,現在覆你 :-P
媽媽奶燉蛋----因為我有太多存貨 :-P ,小米之前食糊仔想用媽媽奶開,佢完全唔肯食,用果汁開 ( 西瓜汁,隔離班房 譚媽媽教o既 :-P )佢先食幾口
我不是控制得好好,唔敢話自己整,因為係工人整 :-P

以下是係我o係烹飪個班房偷師學o既,將佢save 下來留用 ,奶當然係用媽媽奶 ( 我用6-7安左右, 本身食譜中鮮奶分量為奶紙包250ml一盒)
我無加糖

雞蛋兩隻,先將雞蛋打勻,然後加入奶。
再將蛋槳用茜隔去雜質。
將蛋槳分別放入兩至三隻碗中。
在上面加上保鮮紙。
燒滾水後放入﹐燉約十分鐘﹐中途切勿打開。

★這個是[維妮]以前post過的﹐我覺得幾好嫁﹐不防試試。

註﹕
如覺得用奶太滯﹐可以改用一隻蛋﹐兩個蛋殼水的份量﹐一樣好味﹐好滑。

唔好問我味道我唔係太敢飲自己d奶
總之,小米咀仔刁,佢入到口 :-P

大宅

( 唔好問我味道我唔係太敢飲自己d奶 )

小米米,
笑死我了, 我想問除左小米之外仲有無人食燉蛋呢? 咁你叫你個工人整個陣有無唔好意思呀? 你令我諗起我之前比泳泳食媽媽牌個陣都係唔知點解會有D抗拒自己D奶.
我昨日去雞檔問過, 但係佢地話無鴨心買喎! 留都無得留,咁點算呢? 我都唔知點解泳泳豬突然唔鐘意食奶, 而家下午個餐唯有食米糊代替住先, 夜晚個餐就等佢餓D先囉! 好彩朝早個餐都仲食到6安, 我今日煲左山楂麥芽水比佢飲, 因為中醫話會開胃D的. 同埋煲了山斑魚做粥底, 希望佢食多D粥仔補數.

子爵府

Dear all mami,

見到妳地post 上來講煲粥, 我都想分享下. 我囝囝9個月多d, 我宜家比佢食2餐粥, 3餐奶. 通常我會叫工人煲以下的粥 :-

白粥 +紅蘿蔔蓉 (7個多月時食)
白粥 + 南瓜蓉(7個多月時食)
白粥 + 蛋黃(7個多月時食)

節瓜 +瘦肉 (攪碎)
紅蘿蔔 + 蕃茄 + 粟米= 湯 +瘦肉(攪碎)
蕃茄 + 牛肉(攪碎)

我想問下妳地關於用魚煲粥的野! 因為我要返工, 我暫時唔駛工人落街買餸, 因我唔想佢帶bb 落街. 咁係唔係唔係幾好買魚隔夜第二日煲呢?

仲有, 我見妳地煲d 粥d湯底好豐富, 我bb 宜家得9個月, 係唔係唔需要用咁多材料呢? 因為暫時佢都肯食比較淡味的野 (但講真, 佢係鐘意食甜d 的粥, 例如 : 我煲 : 紅蘿蔔 + 蕃茄 + 粟米= 湯 +瘦肉(攪碎) or 蕃茄 + 牛肉(攪碎), 佢可以10分鐘食晒! 但節瓜 +瘦肉 (攪碎), 食得好慢!) 我唔想一下子比佢食得咁豐富, 唔知我啱唔啱呢?

請問妳地有無好提議比我, 其實我已經將妳地post 上來的keep 起了, 但希望各位賜教我啦!

大宅

Renee,
(愚見)
其實我囡囡都係得10個月多D, 但佢係細碼B咁自己又想佢可以食多D吸收多D營養, 所以D粥咪越煲越多料越甜囉!其實粥入面的味道全部都係天然的都唔怕佢會咀叼的. 因為我係收工先買送的, 所以都做唔到新鮮的粥底, 新鮮煲起咪比佢就咁飲, 然後再留起一D來做第二日的粥底囉!

子爵府

Ronleung,

哦! 我地兩個b 都係差1個月到左! 未可以交流下囉!

其實我以前試過比白粥皓皓食, 但佢唔肯食, 我發覺佢好似唔鐘意白粥d 味, 開頭食完第一口, 佢個樣非常難睇, 比第二口佢, 佢直頭想嘔 (有埋聲, 好似我地有左咁). 跟住我試過比將新鮮紅蘿蔔整蓉放落粥到, 又係食兩口唔食, 南瓜蓉又係, 節瓜蓉又係. 後來有朋友教我煲湯底先再煲粥, 咁我就煲紅蘿蔔+蕃茄+粟米做湯底再+瘦肉(攪碎). 我個仔好鐘意食, 但我日日煲, 我又驚食得紅蘿蔔多唔好, 煲蕃茄牛肉粥, 又發覺佢有眼屎, 好似熱氣. 其實唔知有咩粥煲好! 妳有咩心德啊!

我啊媽成日話我駛咩做湯底, 食到bb咀叼, 但佢又唔明, 佢唔肯食時, 做啊媽幾唔開心啊! 佢地肯食時, 當時的心情係幾開心先得!

ronleung 寫道:
Renee,
(愚見)
其實我囡囡都係得10個月多D, 但佢係細碼B咁自己又想佢可以食多D吸收多D營養, 所以D粥咪越煲越多料越甜囉!其實粥入面的味道全部都係天然的都唔怕佢會咀叼的. 因為我係收工先買送的, 所以都做唔到新鮮的粥底, 新鮮煲起咪比佢就咁飲, 然後再留起一D來做第二日的粥底囉!

子爵府

我想問下淮山對bb有咩好處? 我bb (9個多月)食得嗎?

男爵府

這幾天好忙,尋日仲煲儂粥,呀囡食少左一餐,激死我.

今日:番茄+菜+瘦肉
湯水:竹庶+栗米+紅蘿白
下午茶:蕃薯

補返尋日數...

dayday

子爵府

dayday,
我想問下妳用咩菜煲粥, 我星期六第一次煲菜芯瘦肉(攪碎), 瘦肉同粥一齊煲, 菜芯另外煲然後攬碎放落粥度, 我覺得好似無咩味, 所以bb 只係食了一小碗 (平時食一碗). 妳有無心得比我啊!

仲有, 妳點煲番茄+菜+瘦肉架???

男爵府

Renee,
我之前問過中e,佢話呀囡冇肚瀉,就唔使食,因淮山有止瀉效用,難去大便更不要食,會結宮,所以我冇買.
dayday

子爵府

dayday,
哦! 我仲以為係好野, 原來係咁, 唔駛整比皓皓食啦!
Thank you!

dayday 寫道:
Renee,
我之前問過中e,佢話呀囡冇肚瀉,就唔使食,因淮山有止瀉效用,難去大便更不要食,會結宮,所以我冇買.
dayday

男爵府

Renee,
番茄我先加入粥一齊煲,不要skin同核,肉就唔好太早放,鞋左唔好食,菜我都係波菜or菜心or覓菜,先桌熟,cut碎後煲好粥至放入滾一陣.我就係咁煲,touch wood佢好中意.
dayday

男爵府

ronleung 寫道:
( 唔好問我味道我唔係太敢飲自己d奶 )
小米米,
笑死我了, 我想問除左小米之外仲有無人食燉蛋呢? 咁你叫你個工人整個陣有無唔好意思呀? 你令我諗起我之前比泳泳食媽媽牌個陣都係唔知點解會有D抗拒自己D奶.

ronleung,
唔駛笑 我之前出trip pump出來o既奶試過2啖---->心理上覺得好……腥?又唔係,都好清甜…但又飲唔落口 好複雜…o既心情--->所以,好佩服用來開奶茶o既glad

工人又唔會唔好意思,我日日番工,都係佢俾奶小米食,如果唔係餓屎小米 ----我工人之前o個家人都係餵母乳,所以,無特別問題

山楂麥芽水,會唔會好酸????係開胃我都想俾小米試 :-P

首頁

尾頁

跳至