跳至

首頁

尾頁

複式洋房

多唔多人叫你放棄呢? 有無理據呢? 好多人叫我同BB戒奶, 好sad, 所以想喺呢度搵人支持吓!

別墅

唔好放棄呀,我支持妳 ,
原文章由 Yomum 於 08-6-27 01:30 發表
多唔多人叫你放棄呢? 有無理據呢? 好多人叫我同BB戒奶, 好sad, 所以想喺呢度搵人支持吓!

男爵府

睛靈勳章

原文章由 longhoBma 於 08-6-27 08:05 發表
唔好放棄呀,我支持妳 ,

我都未戒呀!!!!有伴!!!!

子爵府

我已經無餵人奶啦,但我絕對支持你繼續餵落去!你可以餵到宜家真係好難得,唔好放棄!人奶比奶粉有益太多,可以的話bb 食到自然離乳就最好!

你係BB 的媽媽,對BB 食咩有最高的話事權,唔好理其他人的閒言閒語,一於繼續把最好的給BB!

別墅

都多人叫放棄嫁, 包括我99同我阿媽.
佢地成日話阿b瘦, 唔夠營養... 不過我都冇理佢地, 而家佢地冇再出聲囉.
我番工之後轉做全泵, 有時都覺得幾花時間, lunch time成日都要趕頭趕命泵一次. 打算餵到阿b一歲就收工, 太攰啦...
你地加油呀...

原文章由 Yomum 於 08-6-27 01:30 發表

複式洋房

我阿女80cm長, 廿幾磅, 一啲都唔瘦, 不過我亞媽話我太瘦同埋太花時間, 成日叫我戒. 我依家早晚埋身餵, 日頭pump三次, 朋友同事個個都話trouble. 不過阿女勁痴我, 好sweet, 唔想放棄!!!

洋房

我都係.. 我個囡都係勁痴我... 係我想繼續餵既原因...

別墅

Keep going ah! Fully support you all ga.

Sometimes I feel sorry about I can't keep breast feed my son for the whole first year

加油呀你地

子爵府

原文章由 Yomum 於 08-6-27 14:59 發表
我阿女80cm長, 廿幾磅, 一啲都唔瘦, 不過我亞媽話我太瘦同埋太花時間, 成日叫我戒. 我依家早晚埋身餵, 日頭pump三次, 朋友同事個個都話trouble. 不過阿女勁痴我, 好sweet, 唔想放棄!!! ...

你餵得好好呀...唔好因為其他人的說話而停餵呀!

你自己覺唔覺得太煩呀?如果你唔覺得就繼續啦!如果你真係覺得困身,都可以考慮日頭轉奶粉,早晚埋身餵o既!不過可以的話當然係全人奶最好啦!

大宅

加油呀, 蝦仔都係食緊人奶架, 而且佢唔肯食粥仔, 其他嘢又唔可以食到一餐, 所以mama奶都仍然係主要食糧............一齊努力呀~
Welcome to my blog蝦仔媽媽

複式洋房

Thank you.
我驚住如果日頭唔keep住pump會影響夜晚的奶量呀, 會嗎?

原文章由 jeanne1120 於 08-6-28 11:08 發表

你餵得好好呀...唔好因為其他人的說話而停餵呀!

你自己覺唔覺得太煩呀?如果你唔覺得就繼續啦!如果你真係覺得困身,都可以考慮日頭轉奶粉,早晚埋身餵o既!不過可以的話當然係全人奶最好啦! ...

複式洋房

唔使担心, 外國人都主張每餐都食奶再加其他solid, 我個女都係食大半碗粥或cereal再飲奶, 正常嫁.

原文章由 蝦仔媽媽 於 08-6-28 12:34 發表
加油呀, 蝦仔都係食緊人奶架, 而且佢唔肯食粥仔, 其他嘢又唔可以食到一餐, 所以mama奶都仍然係主要食糧............一齊努力呀~

別墅

我都仲餵緊呀.

有諗過下星期起比bb日頭食三餐固體, 早晚飲埋身. 唔知o唔ok呢? 會唔會太早比三餐呀?

我都好怕會影響夜晚的奶量,日頭唔泵而去toilet擠奶唔儲. 唔知可唔可以keep到奶量呢? 講真,餵人奶真係幾倦. 泵呀泵, 餵呀餵...但又唔捨得停呀 .

原文章由 Yomum 於 08-6-28 13:49 發表
Thank you.
我驚住如果日頭唔keep住pump會影響夜晚的奶量呀, 會嗎?

大宅

7月7號 心悠一歲
每餐後餵人奶,佢食完就訓
感覺上好似人奶b比較痴身,妹妹都好痴我,婆婆,姑奶..99一抱就 ,所以由bb兩個月開始,99就一直逼我戒奶,話:"人奶無營養,水了了唔飽肚,細細個飲牛奶先好,呀仔以前三個月大,我都俾佢飲牛奶架"

支持人奶媽媽同bb

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 Ching070723 於 08-6-29 00:05 發表
我都仲餵緊呀.

有諗過下星期起比bb日頭食三餐固體, 早晚飲埋身. 唔知o唔ok呢? 會唔會太早比三餐呀?

我都好怕會影響夜晚的奶量,日頭唔泵而去toilet擠奶唔儲. 唔知可唔可以keep到奶量呢? 講真,餵人奶真係幾倦. 泵呀 ...

我個女六個月已經食緊早午晚三餐+4餐人奶
我好好彩,可以做到全職媽媽,所以都係全埋身既

亞女仲要晚晚由7點瞓到朝早7點
我都唔洗泵出嚟
我諗你都唔洗怕影响到奶量
你身體識自己調節GA LA

大宅

我都係仲餵緊架!不過只係早晚埋身餵,而且日頭都冇泵啦!奶量我都冇care啦,食得幾多就幾多啦!
不過阿仔真係好痴我,特別係夜晚呀!mouth:

大宅

我都仲餵緊... 如果囡囡肯食, 都會繼續餵... 基本上我都係早晚餵 (囡囡食緊三餐奶兩餐固體)...
我個女又無好"痴"我, 可能我平時返工, 都唔係成日o係佢身邊...
我一直都無o係公司pump奶, 放工返到屋企先pump... 之前我嘅奶量都ok, 不過近日黎m (產後首次), 奶量暴跌, 由窮變赤貧...

[ 本文章最後由 squirrelc 於 08-7-2 10:31 編輯 ]

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

軒軒今日一歲喇 , 之前一路都係全人奶, 宜加我都開始諗緊好唔好同佢轉食奶粉, 由於我係在職媽媽, 我全部都係pump出黎, 真係幾困身.....

禁止訪問

大宅

我都係一樣呀..之前都仲係全人奶, 今個week 開始睡前果餐食奶粉..現在已冇係公司pump 奶lu..一日3餐奶, 半夜仍然埋身餵..真係奶量已唔可以再care lu..一日只係早晚pump..食到幾時冇奶就停..順其自然...

囡囡都係痴我...

原文章由 WYlau 於 08-7-2 10:22 發表
我都係仲餵緊架!不過只係早晚埋身餵,而且日頭都冇泵啦!奶量我都冇care啦,食得幾多就幾多啦!
不過阿仔真係好痴我,特別係夜晚呀!mouth:

首頁

尾頁

跳至