跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 joys 於 08-7-8 10:51 發表
yennie,

您有什麼方法可令baby一覺瞓天光架?

我兩個女一出世時我就TRAIN佢地每三個鐘食一次奶,之後改到每三個半鐘,再到4個鐘
所以佢地8個星期時已經介咗夜奶
12個星期大時就已經瞓到12個鐘

我兩個女係一人一間房既
細嗰個有時半夜都會醒,但我由佢喊兩聲佢就會自己瞓返
佢地細個時我仲TRAIN埋佢地自己瞓

我平時就會同兩個女做咁既ROUTINE:
5點食飯
6點沖涼
7點上床

大女沖完涼就會自己係廳到睇電視(盡量做D CALM D既野)
我就會入房餵細女
餵完佢就放佢落床(要KEEP住間房黑,等佢知係瞓覺時間)
然後閂門走人
間房係真係好黑GA...
所以佢就算想玩,最多都係只可以同佢身邊既公仔玩

我出廳搵大女,同佢睇下電視
睇完入房講故仔(AGAIN,做D比較靜既野,唔好玩到咁癲)
講完又閂CURTAIN同燈走人

你BB而家都(差唔多)一歲啦
你可以盡量係日頭整到佢攰D
可以參照我同大女既做法
沖涼->睇電視->講故事/餵奶(睇下你鐘意邊樣先)->瞓覺

試呢個ROUTINE既頭幾日試下盡量唔好畀BB日頭瞓得太多/太好
咁佢夜晚會瞓得耐D
你下先...我都唔知得唔得
因為我都未TRAIN過一歲既BB既...

大宅

我臻臻都下星期就一歲喇~~

我都仲餵緊人奶, 我本來諗住餵到一歲, 但係見我囡囡又好似好enjoy, 而且上星期我公司有function, 好多同事同visitors都叫我努力, 而且有visitor同我講佢地都係餵bb餵到兩歲...所以我諗我會餵到兩歲或者佢唔肯飲...(好彩公司同事+老公都好support 我)

其實囡囡好細時, 我奶奶都有話要我俾囡囡飲奶粉, 因為怕佢唔飽, 不過我唔肯, 我諗佢因為見到我囡4個幾月就識坐, 10個月就識自己行, 佢覺得我個女叻, 所以周圍同人講, 個孫食人奶, 健康d又聰明d, 人奶好d....

我而家一日pump2-3次, 朝早餵完(埋身)囡囡之後pump 1次, 係公司臨放工時大約pump 10oz, 之後返囡囡屋企再俾囡囡埋身食, 有時晚上囡囡訓左之後再pump一次...我一日要pump15oz, 有m之後真係會少左, 不過我仲有190oz stock, 所以都ok...

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我諗我就快收爐喇! 早排屋企有事, 好少pump奶, 宜加奶量大減! 有d唔捨得, bb又好鍾意食....不過老公話比bb食到宜加已經好好, 唯有有幾多食幾多啦!

複式洋房

依家奶量ok, 但想夾一餐奶粉, 點知阿女唔肯食, 我想唔餵都唔得, 大家有咩advice?

大宅

哈哈~我而家餵人奶好似玩票性質咁,每日都係得幾十ML。呢幾日柔柔病左我都冇心機泵,我諗住一歲唔再餵喇,我已經盡晒能力喇,識得我既媽咪都知咩事,唔多講。我只係覺得對得住柔柔有餘,健健康康就算喇。

大宅

我諗我都係好快收爐lu..因為我現在一日只係pump 2次, (一歲前都仲係全人奶..)加埋只夠囡囡食1餐多d, 佢一日食3餐, 半夜埋身食, 朝早早餐都係埋身 (6點幾), 但係現在覺得個breast 冇乜奶咁lu..有d 唔捨得, 但係唯有順其自然, 可能唔可以餵到13個月了..

原文章由 sarah_chow 於 08-7-18 23:28 發表
我諗我就快收爐喇! 早排屋企有事, 好少pump奶, 宜加奶量大減! 有d唔捨得, bb又好鍾意食....不過老公話比bb食到宜加已經好好, 唯有有幾多食幾多啦! ...

[ 本文章最後由 smilebaboo 於 08-7-22 17:08 編輯 ]

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

奶量雖然升番, 但是我都想同仔仔戒媽媽奶, 尋日嘗試比佢食奶粉, 點知佢食左一兩口, 最後都係要食媽媽奶....到底要食到幾時? 邊隻奶粉會似媽媽奶多D

大宅

我無pump 好耐, 早晚訓餵lor, holiday 可能餵密d, 又好似仲有d 奶, 不過我諗唔多lor, 所以我都唔知阿仔夠唔夠

不過佢而家佢夠鐘, 自己搵食, 食完自己彈開sleep, 我由佢, 睇佢幾時唔要lor...

大宅

你地仲有無continue.....
bb 仲有無食夜奶

別墅

我仲有餵緊呀...因為轉左做全職mother....所以都keep到
我bb由出世到宜家都仲有食夜奶架...我無刻意同佢界....
日頭就算食完粥無耐佢要食or我唔想泵都會由佢食囉
你地呢?

原文章由 stanbb 於 08-9-25 16:08 發表
bb 仲有無食夜奶

大宅

我都仲餵緊, 早晚餵, 無pump奶lu... 半夜bb喊醒, 唔理佢係咪餓, 都會俾佢啜/食一陣, 都唔知算唔算食緊夜奶...

原文章由 stanbb 於 08-9-25 16:08 發表
bb 仲有無食夜奶

男爵府

睛靈勳章

原文章由 squirrelc 於 08-9-25 17:04 發表
我都仲餵緊, 早晚餵, 無pump奶lu... 半夜bb喊醒, 唔理佢係咪餓, 都會俾佢啜/食一陣, 都唔知算唔算食緊夜奶...

me too,依家無奶粉,寧願餵長d時間

大宅

我返左工, 我99會開4安(奶粉)奶俾bb, 我老公話呢4安奶好重要, 無左, bb會好扭紋:;pppp: , 我唔認同, 不過無所謂, bb食多少少奶都無壞, 當俾水佢飲 ...

原文章由 euniceyung 於 08-9-25 17:13 發表

me too,依家無奶粉,寧願餵長d時間

大宅

我早, 放工, 臨訓餵, 夜晚佢會醒一兩次要飲奶
早餐我用4oz powder 開cereal 佢食lor

別墅

想問下各位你地已經有返m未呀?

大宅

囡囡十一、二個月大果時已有返喇... 你呢?

原文章由 Ching070723 於 08-9-29 12:58 發表
想問下各位你地已經有返m未呀?

別墅

我bb六七個月大時黎左幾滴到宜家都仲未呀.

原文章由 squirrelc 於 08-9-29 14:14 發表
囡囡十一、二個月大果時已有返喇... 你呢?

首頁

尾頁

跳至