醫護健康

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

最近我有親人被診斷患上大腸癌,黎緊需要做手術同化療.
係飲食方面有咩要注意? 或者有無咩食療介紹?

手術同化療期間可以食咩營養品/補品?

禁止訪問

男爵府

回覆:ada0708 的帖子

手術後用紫花果煲湯
http://www.healthy-food.hk/?p=2793

以紫花果當無花果咁用,係清潤,唔係針對某種病,用紅蘿蔔兩個普通size,姬茸菇(或姬松茸)7至8朵,紫花果5粒,蜜棗5粒,瘦肉。瘦肉可用肉眼代替唔肥同埋啲湯甜啲,4人用。水滚後煲兩小時.
姬茸菇有抗癌作用.

我媽手術後當晚,給她飲呢個湯,訓得好好!
http://www.healthwise.com.hk/zh-hant/r200920016

http://www.healthy-food.hk/?p=3003

ada0708    發表於 15-6-20 03:54

男爵府

回覆:請問癌症病人既飲食有咩要注意?

濕毒野唔好食,海鮮、鵝、煎炸野都盡戎
食得清淡d
如果keep住睇中醫更好

ada0708    發表於 15-6-20 03:57

侯爵府

makhofung 發表於 15-6-18 21:06
在營養角度黎講,要多菜忌肉

主要多食深綠色,生果可以打汁飲,同埋要多吸收蛋白質
咁有無咩係唔可以食/戎口? 同埋係唔係有D岩癌症病人食既營養產品?

男爵府

回覆:ada0708 的帖子

營養師意見:
唔好食任何醃製、罐頭、隔夜餸菜。
唔好吃肥肉,骨類湯及炸類食物。
每日要有2碗熟瓜菜(走油) 和2份水果(當中必需有1個奇異果或1個細橙或大半碗木瓜粒)

千萬不可介吃瘦紅肉,每星期吃内共吃約4兩,既健康又可預防貧血。如缺乏鐵質,免疫系統會下降,增加癌細胞增多機會。

ada0708    發表於 15-7-3 12:08

禁止訪問

男爵府

主要都係要有均衡飲食, 多休息, 增強抵抗力同免疫力, 燕窩等補品係唔可以食. 化療時可能都需要到營養補充品, 因為副作用可能會導致口爛同無胃口, 食唔到野

大宅

我媽好瘦,請問可否燉肉汁?

侯爵府

chanms 發表於 15-6-20 13:08
營養師意見:
唔好食任何醃製、罐頭、隔夜餸菜。
唔好吃肥肉,骨類湯及炸類食物。
謝謝分享!
另外, 我想問治療期間是否要食多D高蛋白質既食物? 如蛋同肉類?

侯爵府

hachan 發表於 15-6-26 11:49
主要都係要有均衡飲食, 多休息, 增強抵抗力同免疫力, 燕窩等補品係唔可以食. 化療時可能都需要到營養補充品 ...
請問化療時需要額外既營養補充品係唔係指癌症專用既營養奶或雲芝個D?
有咩牌子/產品可以介紹一下? 可以係邊到買? 活力店定屈臣氏個D?

大宅

回覆:請問癌症病人既飲食有咩要注意

做緊化療時間,可飲專為癌病人飲用的奶粉或速愈素,加快身體復完進行下一針化療。

平時少肉,鴨雞鵝,濕熱嘢,芒果榴槤,醃製嘢

多菜,清淡為主,多食鹼性食物,飲檸檬水

不過,如果食得開心,食下都無妨,心情開心都好重要。

公爵府

化療會令白血球降低,可用花生衣南棗煲水飲,我媽上年患癌期間初頭有嚴重便秘,食西梅乾同番薯有改善。

祝福!

男爵府

ada0708 發表於 15-7-3 12:17
請問化療時需要額外既營養補充品係唔係指癌症專用既營養奶或雲芝個D?
有咩牌子/產品可以介紹一下? 可以係 ...

其實癌症專用營養奶都有幾隻, 飲呢D癌症奶粉,主要因為食唔到野,幫助補充營養同加強抵抗力,我知有加力康 supportan, 保康速 Prosure & 速癒素 impact 等等, 係屈臣氏都有得賣, 可以上本下有關產品資料, 或者問返醫生營養師建議

侯爵府

bb_babe 發表於 15-7-3 19:04
做緊化療時間,可飲專為癌病人飲用的奶粉或速愈素,加快身體復完進行下一針化療。

平時少肉,鴨雞鵝,濕熱嘢, ...
係唔係呢D癌症奶粉都岩所有癌症病人服用? 有咩牌子可以選擇?

侯爵府

OKC 發表於 15-7-4 08:32
化療會令白血球降低,可用花生衣南棗煲水飲,我媽上年患癌期間初頭有嚴重便秘,食西梅乾同番薯有改善。

祝 ...
OIC, 我淨係知道做緊治療期間個抵抗力會好差.

侯爵府

hachan 發表於 15-7-6 11:17
其實癌症專用營養奶都有幾隻, 飲呢D癌症奶粉,主要因為食唔到野,幫助補充營養同加強抵抗力,我知有加力康 su ...
請問一下你講呢幾個牌子是否癌症專用既營養奶粉?

呢D營養奶會唔會好難入口? 有咩口味? 幾錢罐?

大宅

ada0708 發表於 15-7-7 15:05
請問一下你講呢幾個牌子是否癌症專用既營養奶粉?

呢D營養奶會唔會好難入口? 有咩口味? 幾錢罐?
加力康 supportan, 我媽個朋友都有飲, 因為佢好好朋友, 我見媽都有買, 唔知係買比佢, 定幫佢買, 呢隻有支裝, 有粉裝沖劑, 我記得有果汁味, 有咖啡味, 幾錢唔記得, 我幫你問下我媽.

男爵府

侯爵府

MayT818 發表於 15-7-10 10:08
加力康 supportan, 我媽個朋友都有飲, 因為佢好好朋友, 我見媽都有買, 唔知係買比佢, 定幫佢買, 呢隻有支裝 ...
我都有上網睇過你介紹呢個加力康(Supportan)癌症專用營養配方, 好似都唔錯.
有支裝同粉末, 是否都係同一成份同功效? 只是味道方面不同? 邊到買會平D?

首頁

尾頁

跳至