時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

熱門

澳門事

香港事

Plastic News

娛圈事

錢財事

陸羽仁理財

大視野

生活事

Hot TV

博客榜

公民黨,究竟做緊乜? (九)

2015年06月17日 (10:08 PM)

Share on facebookShare on twitterShare on sinaweiboShare on qzoneShare on email

Annie

自稱公民黨黨員,化名「古仔」寫到第九篇,佢話係最後一篇。

公民黨,究竟做緊乜? (九)

終於到咗立法會投票嘅時刻,我諗,‘公民黨,究竟做緊乜?’都應該係咁先啦。 一切都成咗定局,就算未投票,你地睇埋我呢篇,亦都係最後一篇,就應該知道點解我都收手啦。今日我唔講,聽日講已經無意思。

因為,Audrey 已經落晒order,一旦政改方案真係通過,肯定有泛民友轉軚,就一定要‘討伐’轉軚議員,就算係公民黨嘅都無情講(其實討伐多兩嘢就真,因為認為影衰我地黨),未來選舉要大舉進攻,誓要搶走‘叛徒 ’嘅席位。

以下係我聽到嘅立法會內‘行動計畫’:

如果方案通過,我地同泛民就會佔領立法會,長毛帶領學聯同黃之鋒佢地沖入會場,張超雄就班晒工黨啲人一齊沖,范國威就帶領所有‘本土幫’,毓民就帶領‘熱血公民’,黃洋達就咁係唔少得。

毓民仲要命令黃洋達買定大批雞蛋,麵包,樽裝水,帶到立法會門口,唔係攞黎食, 而係(目)及住班議員,邊個轉軚,行出來就掟佢雞蛋,香蕉同麵包。

‘本土民主前線’、‘勇武前線’就準備好大量黃傘,背包度收埋伸縮拐杖,必要時候當武器用。同時‘本土民主前線’已經喺‘人力’個帳幕入便,儲存咗大量硫酸,油漆,玻璃樽等等,點用唔使我講啦。

‘香港復興會’都有份參與,到時候幫手衝擊立法會,社民連吳文遠負責統籌資金同物資,包括買定眼罩,做定盾牌,壘球棍,儲藏地點係深水埗同屯門。

立法會會場外面呢,傑哥同泛民啲負責人 + 民陣 + 學聯 + 學民思潮,12日開會,羅冠聰同黃之鋒話,如果集會超過5000人,‘全民拒絕假普選’就可以同‘本土幫’一起,整一場‘香港太陽花運動’,包圍立法會,要求重啟政改五部曲。 不過梁家傑就唔係好同意再搞‘二次佔中’,佢都有啲驚,到時候本土幫介入,分分鐘反客為主亂搞,泛民要孭晒後果,以免再次引起警民對峙,一定再次吃虧。佢唔講出聲嗰句係:你班學生根本無能力同號召力搞二次佔中,到時候又係泛民同你埋單,咪搞。

佢地仲對立法會週邊作部署:如果方案過唔到,外面包圍行動唔會解散,即刻變成勝利集會,口號都已經定埋:叫做‘反對假普選,爭取真普選’。然後繼續唔走,‘靜坐發酵’玩到盡,如果方案居然通過,學聯同黃之鋒等,就會帶領一班人,走去中聯辦玩衝擊,實行包圍行動,另一路就靠立法會外面集會人等,揾機會沖入立法會搗亂。

政改搞成咁,我真係無眼睇,好大機會變成公民黨 + 社民連 + 人民力量 + 本土幫 + 激進分子結成聯盟,如果真系咁,我唯有聽各位勸告,離開公民黨啦。

可以寫既寫到呢度,明日香港已經係另一個世界…俾我靜一靜,係咁先。

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=24697907&page=42#pid419527853

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆:表決關鍵時刻,公民黨究竟做緊乜(最新一篇)

初初都幾鐘意公民黨專業形象,但係後來好奇怪點解佢地同社民連走得咁埋。

不過想清楚,律師同流氓係互相需要嘅關係。

禁止訪問

引用:初初都幾鐘意公民黨專業形象,但係後來好奇

禁止訪問

大宅

我生於斯長於斯,眼見香港變成這種亂局,心裡實在很難過

男爵府

靜觀其變,政改多數唔會過……咪由得佢哋去慶祝囉, 開心得幾耐呀

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

睇到 「靜坐發酵」呢幾個字,就眼火爆

未即係又賴死唔走~逼人趕、逼人用武力枱班垃圾走。

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

很想過到睇佢地點玩,最後一網打盡,清哂垃圾入赤柱/ 青山

但過唔到就由得佢地高興,讓更多市民眼火爆!
你地唔俾票我地,我地2015-16唔投你囉!
長遠都係輸家!

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唉…成班垃圾,破壞香港

公爵府

警方可否當情報,去清佢地場,
有料到就告埋班議員,自動落哂台,
唔使等2016!唔想見多佢地成年!
都離x哂譜架!

水晶宮

引用:我生於斯長於斯,眼見香港變成這種亂局,心

原帖由 Pudding 於 15-06-18 發表
我生於斯長於斯,眼見香港變成這種亂局,心裡實在很難過
係好心痛

侯爵府

引用:Quote:原帖由 woodpecker 於 15-06-18 發表

原帖由 challenger 於 15-06-18 發表
一向都律師都冇好感,為錢同乜水辯護都得,自己卻滿口仁義道德……

...
同意! 仲有不停搞司法複核搵法援錢,阻礙香港發展。

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

公爵府

寫呢篇野的人,知情不報,有咩事都係幫兇!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 challenger 的帖子

政棍多數係劣師出身, 最近個位阿扁, 油光滿面, 皮笑肉不笑, 用歪理狡辯, 涼瓜傑越哩越似佢! 政棍劣師加埋假法黃屍法官, 司法真係可以獨立? 普通市民只可以一人一票掃走立法會 d 垃圾, 否則香港好快玩完!

淡淡的來, 好好的去 ....

首頁

尾頁

跳至