自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆:好想喊

你唔好俾佢知你反應,在温習期間如佢已盡力無論成績點差都唔好怪佢

男爵府

畀面勳章

回覆:rain^v^ 的帖子

會唔會上學期係讀卷,下學期冇呀?

珍珠宮

引用:今日仔閱卷日知道考試成績。中,英,數唔合

原帖由 rain^v^ 於 15-06-19 發表
今日仔閱卷日知道考試成績。中,英,數唔合格。我已經提早一個月同佢溫比上學期相差好遠。上學期平均80幾分 ...
小朋友偶有失準。。我仔同我玩了好多年過山車。。我已好大膽, 好有心理準備。

記住考試不是一次定生C , 也不是人生的唯一。

加油!

si_princess_si    發表於 15-6-20 01:55

男爵府

畀面勳章

回覆:Vinymqq 的帖子

我仔都係俾醫生話專注力不足,開左藥,9月開學先開始食。我都1516唔知俾唔俾佢食好,醫生係睇完班主任填既問卷先決定開藥俾我仔食,但係我覺得班主任正正係如你所說\"只想小朋友好似木頭一樣坐底\"既人,我想知點解你小朋友會變得脾氣大。不介意的話我想pm你詳談,免得離題太遠,可以嗎?

男爵府

畀面勳章

引用:老師最叻就係話小朋友專注力不足,我就係咁

原帖由 Vinymqq 於 15-06-19 發表
老師最叻就係話小朋友專注力不足,我就係咁俾老師叫左去睇醫生食葯,而家我個仔番到黎脾氣好差,打人,發脾 ...
我仔都係俾醫生話專注力不足,開左藥,9月開學先開始食。我都1516唔知俾唔俾佢食好,醫生係睇完班主任填既問卷先決定開藥俾我仔食,但係我覺得班主任正正係如你所說\\\"只想小朋友好似木頭一樣坐底\\\"既人,我想知點解你小朋友會變得脾氣大。不介意的話我想pm你詳談,免得離題太遠,可以嗎?

大宅

子爵府

好媽媽勳章

引用:今日仔閱卷日知道考試成績。中,英,數唔合

原帖由 rain^v^ 於 15-06-19 發表
今日仔閱卷日知道考試成績。中,英,數唔合格。我已經提早一個月同佢溫比上學期相差好遠。上學期平均80幾分 ...
可能係下學期老師唔會再讀卷所以差咗姐,我女都話唔係好夠時間解題,有冇試卷派番嚟,唔好灰心,小朋友盡咗力已經好好,慢慢長路,下次再努力過,加油啊!

大宅

引用:Quote:原帖由+Vinymqq+於+15-06-19+發表老

原帖由 靚叉燒 於 15-06-20 發表
我仔都係俾醫生話專注力不足,開左藥,9月開學先開始食。我都1516唔知俾唔俾佢食好,醫生係睇完班主任填既 ...
已Pm

伯爵府

回覆:rain^v^ 的帖子

我仔第三次考試分數完全跌哂,三科不合格,數學只有65分,因他不識看字,所以自從嗰次考試,我就每天同他温中文詞語及常識生字,今次第四次考試,終於分數完全升哂,中文不合格但分數高了少許,你試下呢個暑假同他一起温,睇下呢個方法好唔好。

複式洋房

加油!!!

大宅

小一會有小一識別 ……如果真係評為專注力不足,家長就要比多d耐性,加油

珍珠宮

引用:我仔都係俾醫生話專注力不足,開左藥,9月

我仔都係俾醫生話專注力不足,開左藥,9月開學先開始食。我都1516唔知俾唔俾佢食好,醫生係睇完班主任填既 ...
係好多老師淨係想d 小朋友一舊木坐喺度望住佢, 等佢快快教完, 收工!!! 考試唔識就話係小朋友資質差; 小朋友唔明上堂舉手問就定性為挑戰老師; 老師教得悶担天望地就一定係專注力不足!! 唔好單憑一個老師一面之辭就去食藥。。。就算去評估, 最好都係找兩個專家評估和找多一兩位老師評語比較。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 靚叉燒 於 15-06-20 發表我仔

原帖由 LokYauYau 於 15-06-20 發表
係好多老師淨係想d 小朋友一舊木坐喺度望住佢, 等佢快快教完, 收工!!! 考試唔識就話係小朋友資質差; 小朋友 ...
當然, 唔係所有老師是這樣。。但有些老師為求自己好交代真係會咁做。。

所以多聽幾個老師(校內, 校外)的意見較好。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

rain^v^ 發表於 15-6-19 22:42
我懷疑仔是專注力不足,老師都咁講。所以我都唔知點幫佢

趁暑假同佢做評估

伯爵府

環保接龍勳章

讀卷同冇讀卷真係爭好遠架。有啲學生,唔識睇,唔識順住做,考試捧蛋,冇人讀卷掛住發夢唔做又有,讀寫障礙唔識睇又有,所以樓主,如果老師覺有問題都未必係佢亂講架。

子爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

引用:我仔都係俾醫生話專注力不足,開左藥,9月

我仔仔又係俾老師話專注力不足,睇醫生,開咗藥,食咗真係好好多,之前上英文堂完全係一舊雲,返屋企完全唔知做識功課,中默之前成日犯d小錯誤導致唔合格,食咗宜家全部有90-100,英默之前完全唔想温書,一食後主動温書,亦有100分,但測驗無明顯大進步,上學期全部唔合格,下學期有合格但只係70分左右o我仔仔好彩地食完無不良反應,依然食得訓得,但食咗藥後,我覺得變咗另一個人咁,好乖好聽話但一過藥力又打回原形!宜家剛剛先開始o係瑪麗排期,2018年先到佢,宜家唯有睇私家先

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 LokYauYau 於 15-06-20 發表

原帖由 LokYauYau 於 15-06-20 發表
當然, 唔係所有老師是這樣。。但有些老師為求自己好交代真係會咁做。。

所以多聽幾個老師(校內, 校外)的意 ...
我仔既班主任就係俾我感覺只想小朋友坐定定,始終老師就只會見到小朋友坐定定上堂,靜左乖左就叫做好左,有咩副作用都係返到屋企家長先會見到,所以我都會繼續問多啲家長既意見,thank you

首頁

尾頁

跳至