自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

子爵府

引用:Quote:原帖由+speonyip+於+15-06-20+發表有

原帖由 ywsceci 於 15-06-20 發表
我係完全覺得個醫生唔應該咁肯定斷診
所以遇到一位好醫生係好重要,佢會對病人同家屬既情緒影響好大。希望你爸爸會遇到一位好醫生

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:冬蟲草食唔食得?

寶石宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 BBJOJO 於 15-06-20 發表養和

原帖由 lovelykitty 於 15-06-20 發表
始終都係私家e院,而且佢地提供唔到呢個選擇。
不過我覺得e生最起碼,都要比足夠嘅資料病人去選擇囉。
所以 ...
我明丫!E院左呢个服務,作為E生可以話比客人知多D野。。。。。
我家人都係睇c家E生,不过係診所,唔係E院,E生好好請晒好多5同既選擇,佢冇做野,都会講D(因為佢未必專業),但起碼比病人知。。。。
另外,我估5到換左肝都会復發,以後只会排斥。。。。

p.s.其實我想cancer係同D基因有关

幸福可以好簡單

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 ywsceci 於 15-06-20 發表冬

男爵府

引用:Quote:原帖由 ywsceci 於 15-06-20 發表太

原帖由 pomanlife 於 15-06-20 發表
化療係好痛苦既事黎架,決定做治療既話就要陪佢行條痛苦而漫長既路,絕對可以同你講,見到做化療既痛楚,作 ...
化療辛唔辛苦, 人人唔同, 我上年做化療時, 只係冇晒胃口同非常疲倦

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

而家照一定最準係法國醫院,當然有能力的話睇私家就最快,政府醫院又要排一輪新症,之後一樣樣咁來排,個病人唔係病死,係嚇死同擔心死.

私家做肝化療藥水都靚d,由大骴大動脈打上去,所以d藥水好快上到肝,唔會甩髮都唔影響食慾架,而家呢個時候咩保健野都唔好比佢食,唔好仲要個肝受壓.

清茶啖飯就得架啦,如果佢飲到就每日一杯:一個蘋果,一個薯仔,一條甘旬,炸汁,岩岩一杯水就夠.

呢個汁可以排毒,又冇藥性,記得要介哂含高蛋白質食物,紅肉,雞蛋都要介.
<br><br>

寶石宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 pomanlife 於 15-06-20 發表

原帖由 ZetaGundam 於 15-06-20 發表
化療辛唔辛苦, 人人唔同, 我上年做化療時, 只係冇晒胃口同非常疲倦

...
你好叻

幸福可以好簡單

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:我愛Corina 發表於 15-6-20 19:44 係

原帖由 yuyumon 於 15-06-20 發表
係呀,d醫生好後生,可能因為咁 佢地好上心

公爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+lina9316+於+15-06-20+發表由

我只希望不是擴散⋯到一做pet scan就知⋯
照petscan就最清楚。

我媽媽幾年前胃癌,一照已擴散到肺,橫隔膜,淋巴。病發到離開不足2個月。

當時媽媽知道做唔到手術非常失望。

明白厘段日子,病人和家人都要面對很多難關,好唔容易。

希望樓主可以同你爸爸一齊面對,搵到最適合的治療方法。

伯爵府

酸棗仁 發表於 15-6-20 20:48
我係一個獨力照顧仔仔&媽咪起居飲食嘅男人. 仔仔K2時, 我發現有肝硬化(通常都係得5年命), 大約一年後, 我自 ...
嗰時, 睇過一個私家醫生, 即刻叫我入院, 然後, 政府醫院大約20個醫生幫我檢查(包括聽人講學嘅), 當動物咁摸, 都斷定我係惡性, 而且.....冇得醫.
前三年開始, 我八至十次因為胃靜脈爆裂出血, 每次都有30%死人. 舊年6月, 醫生叫齊晒我屋企人來見最後一面.......

最後, 瞓咗十零日, 冇任何治療, 跟住就出咗院. 超過一年, 冇再嘔過血, 我仔仔今年都預備升小六喇.

樓主, 我做咗最壞嘅打算, 安排晒所有嘢, 然後順其自然, 一日過一日(尤其最近一年), 咁, 就過咗咁多年 lu.

令尊亦都可以有奇蹟出現架!

緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

珍珠宮

回覆:肝腫瘤

祝您爸爸早日康復

戰勝邪惡
加油

侯爵府

醒目開學勳章

酸棗仁 發表於 15-6-20 21:46
嗰時, 睇過一個私家醫生, 即刻叫我入院, 然後, 政府醫院大約20個醫生幫我檢查(包括聽人講學嘅), 當動物咁摸 ...
祝你無事無幹, 睇住亞仔大學畢業結婚生仔抱埋孫添.

酸棗仁    發表於 15-6-20 22:06

寶石宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:酸棗仁 發表於 15-6-20 20:48 我係一

原帖由 酸棗仁 於 15-06-20 發表
嗰時, 睇過一個私家醫生, 即刻叫我入院, 然後, 政府醫院大約20個醫生幫我檢查(包括聽人講學嘅), 當動物咁摸 ...
願主永遠保守你身體,永遠幸福快樂

酸棗仁    發表於 15-6-20 22:06
幸福可以好簡單

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

祝福您爸爸! 樓主也要加油呀!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

引用:Quote:原帖由 pomanlife 於 15-06-20 發表

原帖由 ZetaGundam 於 15-06-20 發表

...
我家人好辛苦

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

引用:Quote:原帖由 酸棗仁 於 15-06-20 發表嗰時

原帖由 BBJOJO 於 15-06-20 發表
願主永遠保守你身體,永遠幸福快樂

彩鑽殿

引用:Quote:原帖由 lovelykitty 於 15-06-20 發

原帖由 BBJOJO 於 15-06-20 發表
我明丫!E院左呢个服務,作為E生可以話比客人知多D野。。。。。
我家人都係睇c家E生,不过係診所,唔係E院 ...
Cancer係同基因有關,有遺傳

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 speonyip 於 15-06-20 發表有

我係完全覺得個醫生唔應該咁肯定斷診
你唔信好難再醫落去

寶石宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 BBJOJO 於 15-06-20 發表我明

原帖由 pomanlife 於 15-06-20 發表
Cancer係同基因有關,有遺傳
我都覺得係,反而同吸煙冇关

幸福可以好簡單

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

引用:我爸爸都係肝癌過身嘅,因為驗到時已經知道

原帖由 lovelykitty 於 15-06-20 發表
我爸爸都係肝癌過身嘅,因為驗到時已經知道個腫瘤唔係喺一邊,所以做唔到切割手術,最初喺養和住,佢地只係 ...
無錯!

就係去左血管,本來醫生決定停止手術,但唔忍心

最後增長年半壽命

首頁
45678...10

尾頁

跳至