自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

複式洋房

爸爸不幸檢查「電腦掃描」時發現肝有個8cm大既陰影,在肺到見到有兩點,肝酵素好高、某指數偏高,政府醫生話係腫瘤同已擴散到肺,腫瘤太大不能做手術切除,要做化療,安排到醫院腫瘤科排期見醫生,一個月後先有得見,我無陪爸爸去睇報告,完全唔知咁嚴重,爸爸聽到有腫瘤又擴散,之後醫生講乜都聽唔入,大概情況就係咁,但我地都仲有好多問題。
我睇過好多資料,如果擴散左即代表係惡性,爸爸有食煙,想攞多d意見,係咪睇電腦掃描就知是否擴散左?驗良性定惡性既方法係咪要做抽針或切片?⋯我安排左私家醫生見爸爸,想去私家醫院去做抽針或切片檢驗,睇下係惡性定良性,快d有結果去公立醫。希望有過經歴同有呢方面知識既人幫幫我,我全家旁皇無助,最識既就係相熟既保險經紀同個互聯網,成日睇唔可以食乜、要食乜,又話要食靈芝又話可以食,我爸爸五十幾,我25都無,難得養大哂我同細佬,我地兩個都未成家立室,旅行都未同爸媽去,未享福,我接受唔到⋯

男爵府

回覆:ywsceci 的帖子

加油!

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:肝腫瘤

其實,醫生講得出係腫瘤加已擴散至肺部,同埋講要化療,已經實定係惡性,即係癌症。

要加油,陪爸爸一齊打呢場仗

複式洋房

憑抽血,x光,電腦掃描,就能斷定嗎?

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

無謂用錢切片,一係搵私家睇下做手術,再係政府跟進

珍珠宮

引用:憑抽血,x光,電腦掃描,就能斷定嗎?

原帖由 ywsceci 於 15-06-20 發表
憑抽血,x光,電腦掃描,就能斷定嗎?

複式洋房

引用:無謂用錢切片,一係搵私家睇下做手術,再係

原帖由 小軒軒 於 15-06-20 發表
無謂用錢切片,一係搵私家睇下做手術,再係政府跟進
醫生話擴散左,腫瘤太大,不能做手術

珍珠宮

預廿萬手術費,但拖長條命囉!

好好珍惜!

唔係話無奇蹟,不過最緊要唔辛苦

伯爵府

引用:爸爸不幸檢查「電腦掃描」時發現肝有個8cm

爸爸不幸檢查「電腦掃描」時發現肝有個8cm大既陰影,在肺到見到有兩點,肝酵素好高、某指數偏高,政府醫生 ...
只能同樓主講, 有時間多些陪下爸爸, 佢想食咩就同佢食, 另外, 請問爸爸本身是否有肝炎, 因為若肝有事, 樓主一家都去驗一下肝, 我身邊有太多人是肝病, 所以, 現階段多點時間陪下病人, 俾正能量佢, 因為化療同電療既過程實在太辛苦, 樓主爸爸, 請加油

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 小軒軒 於 15-06-20 發表無謂

醫生話擴散左,腫瘤太大,不能做手術
私家可能會做,其實要睇病者身體,腫瘤位置

複式洋房

如果在政府腫瘤科,佢唔會要你做切片去確認係幾多期嗎?如果係惡性,我都想快一步比政府醫生睇個結果,排期再驗又係一個時間,我想有個最後結果,行動留比政府做

公爵府

祝福!
此外,保健品不要亂食
靈芝都可能係

珍珠宮

引用:如果在政府腫瘤科,佢唔會要你做切片去確認

如果在政府腫瘤科,佢唔會要你做切片去確認係幾多期嗎?如果係惡性,我都想快一步比政府醫生睇個結果,排期 ...
你可以睇私家做檢查,跟住叫私家寫信

家父果時月頭驗到,兩星期係私家做,第三個星期政府先打嚟話返去做檢查

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

試下book養和范教授,肝腫瘤專家,有醫德好醫生。我有親人係瑪麗睇醫生話做唔到手術,去咗睇范教授,佢做到。

複式洋房

引用:如果在政府腫瘤科,佢唔會要你做切片去確認

如果在政府腫瘤科,佢唔會要你做切片去確認係幾多期嗎?如果係惡性,我都想快一步比政府醫生睇個結果,排期 ...
其實擴散咗去第二個器官已是第四期...

XXXX

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 ywsceci 於 15-06-20 發表如

原帖由 littlesnow 於 15-06-20 發表

複式洋房

引用:Quote:原帖由+ywsceci+於+15-06-20+發表如

原帖由 littlesnow 於 15-06-20 發表
我不能相信已擴散,我想再確認,我知如果擴散左已經太遲⋯⋯

侯爵府

遊學勳章 畀面勳章

回覆:ywsceci 的帖子

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 littlesnow 於 15-06-20 發表

我不能相信已擴散,我想再確認,我知如果擴散左已經太遲⋯⋯
負擔得起,去私家,如果唔係只有等

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主,想加快見醫生,叫爸爸去急症室話好唔舒服。

我媽以前用呢個方法,唔洗一個星期就入院,做埋抽組織化驗,不過已是20年前的事了。

首頁
12345...10

尾頁

跳至