自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

仔仔係3歲時發現有遠視,係政府睇緊13年驗眼左眼750,右眼800度
14年左右眼都是800度,
15年左右眼850度!
視力正常!
度數每年不減反而增加!今次問醫生佢話兒子咁深度數唔會淺!
同佢地斜視問題,覆診幾次同佢地講都話無!
話係我地自己睇錯,之後一次覆診諗住如果醫仲係唔理佢有斜視問題就轉睇私家,
點知呢個後生女醫生又好好,轉介我仔去睇專睇斜斜既視光師,睇完結論就係個仔係有斜視問題!
政府d醫生真係好流!呢d事情都發生過好幾次!
想請教大家會否有每年增加度數?
有沒有好眼科醫生介紹!
謝謝!

男爵府

回覆:請教有經驗媽媽,兒子遠視問題

遠視係會淺的!

大宅

我仔1歲時發現佢鬥雞,兩隻眼都有900幾遠視,1歲幾開始戴眼鏡,依家3歲兩隻眼度數係淺左!佢係睇政府嫁!

別墅

我小朋友4歲確診有遠視(懶惰眼)

一隻遠視深d

一隻遠視淺d

每日要用膠布遮住隻好眼6個鐘

訓練隻度數較深既眼睇野

4個月覆診一次

政府眼科診所跟進

So far 每次覆診都有進步

度數每次覆診都淺左幾十度

兩眼度數差距收窄

進度keep住的話有機會唔需要帶眼鏡

男爵府

回覆:tszyin_1102 的帖子

我仔現6歲,也有斜視,1歳已驗到700度遠視,到現在800度,e生話我們這群深遠視開的小朋友糸好難減的。她話由七百變八百,5糸深左,只糸因之前仲細,D肌肉未放鬆哂所以驗5準,政府D醫生好求奇,我只當輔助。C家睇開旺角眼科中心韓尚頴女醫生,專睇小朋友,好Nice,有耐性,愛心,你可以試下

大宅

回覆 天娜 的帖子

希望仔仔遠視可以慢慢淺啦,thx😊

大宅

我天生有遠視.

左200, 右375, 遠視嚟計已經叫深,因為高過400, con都冇得配.

我從小到20歲, 視力好好, 完全唔洗載任何眼鏡, 因為年青, 可透過調節眼肌去睇野. 但你仔仔咁深度數, 未必可透過調節眼肌去睇野.

以我所知, 遠視係天生, 唔會加深, 但我依家3x歲, 已有老花. 無錯, 遠視加老花. 因為遠視眼弱底, 會提早有老花.

另外一提, 要檢驗正確度數, 必須去眼科度放桐驗眼, 出面眼鏡舖係驗唔到, 因為可以好自然透過控制眼肌而改變度數.

大宅

回覆 kimmyhohoho 的帖子
謝謝回覆!
我仔係佢八個月時候我同屋企人已經覺得仔仔右眼有斜視問題,去健康院覆診幾次覆到2歲幾我都同醫生講仔仔雙眼有問題,醫生係都話佢無事話佢細、鼻梁魏所以我地睇錯!後來仔大左,自己拎圖畫禁佢一隻眼叫佢答,先發現到眼仔有事,
第一次睇眼科,醫生就話我遲左帶個仔黎睇醫生!
對住d政府醫生真係無仇報,怪只怪自己當時咩都唔識請問你小朋友眼鏡是否配足度數,我仔眼鏡3歲第一次配6百幾,之後兩年都配足800度,每次不減反而增加,所以而家好擔心

大宅

回覆 熊貓媽媽@ 的帖子
謝謝回覆!
請問小朋友幾多度遠視?係邊間政府睇?我係屯門睇,醫生成日轉!黎緊會搬去沙田,應該會轉去個邊睇

男爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

tszyin_1102 發表於 15-6-22 14:28
回覆 熊貓媽媽@ 的帖子
謝謝回覆!
請問小朋友幾多度遠視?係邊間政府睇?我係屯門睇,醫生成日轉!黎緊會搬 ...
睇政府眼科是跟住址去登記㗎!
九龍區有明愛醫院,九龍醫院,它們的眼科都好好,我小朋友和他的同學分別在這兩間做過斜視手術,雖然每次覆診都唔同醫生,但到做手術時一定是有一個經驗醫生帶住d green d既醫生,所以放心,我小朋友做斜視手術做得好好!!

大宅

回覆 bbforever 的帖子
Thx!
亞仔斜視度數小,所以醫生唔洗做手術,靠遮眼黎醫!九龍個邊眼科係好好!

大宅

回覆 winpoopoo 的帖子

謝謝回覆!你兒子的情況比較貼近我仔!而醫生解釋得好好!
我問醫生點解會深左,一個就答我有d小朋友係會深架!
第二個就答我驗眼係有誤差,我仔度數深,好難淺,
有可能大個都係咁既度數!
聽完即時覺得晴天霹靂!好不容易接受仔有高度遠視,但都有希望將來會淺的!
而家醫生又話好難淺,心真係好難受,
謝謝你介紹的醫生!

大宅

回覆 sukiwong0511 的帖子

謝謝回覆!我仔有定期覆診每年要滴藥水驗眼!

男爵府

回覆:tszyin_1102 的帖子

我的心路歷程同你一樣,每次覆診刀希望有好消息,好進展,不過慢慢已逐漸變成平常心,而且視光師話眼鏡幇到他好多,有八成幾視力,因為有D人糸戴左眼鏡刀睇5清,所以刀叫有點安慰。現在每天keep住遮眼,得閒按下眼,加油!一起努力!

男爵府

.

大宅

回覆 winpoopoo 的帖子

大家一齊加油多謝你

大宅

回覆 goodhamster 的帖子

我仔仔都好喜歡睇希望可以好似你仔仔一樣淺返d度數啦!咁我都考慮下係盲人到跟先
Thx

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

遠視會深落去?
咁我真係唔知喎, 我仔早幾個月驗到有鴛鴦眼, 我帶左佢去理大驗眼 (旺角)度check, 放大左瞳孔照埋眼底, 個視光師好細心, 好詳細解釋我知....
但佢話遠視會自己慢慢減返淺, 反而近視會有機會慢慢加深 (因發育期)

男爵府

tszyin_1102 發表於 15-6-22 16:22
回覆 goodhamster 的帖子

我仔仔都好喜歡睇希望可以好似你仔仔一樣淺返d度數啦!咁我都考慮下係盲人到跟先 ...

剛才仔仔說我講錯,他現在已退至一百多度,不是二百。初期政府醫生都話佢要終生戴眼鏡,因為度數深。
盲人果度都要book期,不同地區中心排期都不同。

伯爵府

tszyin_1102 發表於 15-6-21 21:38
仔仔係3歲時發現有遠視,係政府睇緊13年驗眼左眼750,右眼800度
14年左右眼都是800度,
15年左右眼850度!
請問你點樣發現仔仔有斜視, 謝謝!

首頁

尾頁

跳至