自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:這可能會是我一生中最遺憾的事

我最遺憾是童年沒有兄弟姐妹一起成長,所以我生兩個;睇見佢地一齊玩一齊成長,真係好開心

好好再考慮下,兩個小朋友雖然帶來唔止雙倍既辛苦,但同樣帶來既快樂都以倍數計!

水晶宮

假設你生咗第二個之後,第二個個又話想要細佬妹,咁你又生唔生第三個呢?唔生既話咪偏心,大個個叫生就生,第二個個叫就唔生.

大宅

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

引用:就係唔能夠給囡囡一個妹妹或弟弟.........

原帖由 littlecake 於 15-06-23 發表
就係唔能夠給囡囡一個妹妹或弟弟.........

囡囡好喜歡BB, 間中都話想要細佬細妹, 其實我都好想生多個, 但C ...
我同樓主1樣。。。
但無辦法啦。。。要尊重c6決定。。
如果可以單性繁殖就好啦

珍珠宮

我屋企人好想我生多個,但我覺得經濟一般,唔敢生

男爵府

引用:Quote:原帖由+littlecake+於+15-06-23+發表

原帖由 oocholeoo 於 15-06-23 發表
我同樓主1樣。。。
但無辦法啦。。。要尊重c6決定。。
如果可以單性繁殖就好啦
係就好

侯爵府

如果我c6吾想要,我一定吾會生,好多野勉強無幸福,你為個囡諗,你又有無為你c6諗,生兩個吾係易,佢吾願意你都應該專重佢。

mimorcat    發表於 15-6-24 08:53

男爵府

引用:Quote:apple_love+發表於+15-6-23+15:25+我

係呀, 朋友個個都生兩個, 週邊人不停講生兩個好, 真係好煩, 講到好似係我唔肯生咁.... 我真係好想講: 我都 ...
我見到阿仔好恨同小朋友玩好慘咁,出街見人一家四口好恨

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

囡囡好喜歡BB, 間中都話想要細佬細妹, 其實我都好想生多個, 但C ...
順其自然,人人際遇不同,有時朋友比親人還可信。

大宅

一樣呀!我老公唔肯生多個,話辛苦。但我想生呀::
我年紀唔細喇,無咩時間等佢改變主意,講得多又怕佢唔鐘意,只可自己暗自歎息,人地問我幾時生第二個我都想講唔係我唔肯,係我男人唔肯咋

男爵府

same case, 無本事同無能力。唔係望佢地感情好,但希望我同老公需要人照顧時,阿仔唔會咁吃力。同有個人可以同佢分擔下。

男爵府

回覆:littlecake 的帖子

我會直接答佢,唔會自己食呢隻死貓。

子爵府

回覆 littlecake 的帖子

我同你case一樣, 分別在於我個個係囝囝, 我對囝囝係有虧欠.

子爵府

回覆 littlecake 的帖子

我明.....

禁止訪問

水晶宮

littlecake 發表於 15-6-23 15:53
請問你係點樣說服你C6? 我年紀唔細, 就黎四張嘢, 冇時間喇..

首先你要知道你老公點解唔要生第二個先, 佢係為經濟? 唔太喜歡? 定係教既問題, 才能對症下藥。

以我個CASE為例, 我係用左3年時間去說服佢咖。我第一個係囝, C6話如果我保証下個係女咪生囉 C6係全職爸湊仔咖, 男仔既精力同百厭程度係勁過生女, 加上果時佢都3到尾, 佢覺得好累, 咁當然錢都係一個問題, 更重要既係教既問題, 因係佢湊佢教, 所以佢唔想再黎多次。

我係網上或FB見到人地SHARE點解要生兩個呀、邊D識既朋友有兩個所以佢地有伴之類呀都會SHARE俾我C6, 間中就要洗佢腦。有時係到講下笑, 我會同佢講『而家唔駛你講咩, 你做就OK咖啦, 或者『你唔生我搵第二個同我生咖』之類, 咁當然只係大家吹水時輕鬆講下笑咁唔係真, 但因我再生都屬高齡咖啦, 所以我好認真咁同佢講我點都係想再生多一個, 再拖落去先有第二個, 生時我同BB都危險D。 再者有時見到阿仔自己一個玩, 都有點唔忍心。加上我同老公屋企都屬於大家庭 (我地各有兄弟姐妹56), 將來我地有咩事只得阿囝一個人, 無人商量同傾下真係差咁D。可幸既係我同老公都係屬於喜歡小朋友既人, 所以慢慢佢都聽我講, 而家已經開始努力, 期望快D有第二個。

樓主你地如果經濟唔係問題, 好應該搵出你C6既心結, 如果你老公都同我C6想法差不多, 係覺得辛苦既, 你就要落多D心機令佢積極D啦。 我成日串C6『食飯夠辛苦啦~你又食?』『做人夠辛苦啦, 你又仲係到?』之類, 可幸我C6都係可以講笑同積極既人, 係呢D咁既溝通過程中大家都摸下對方既想法同感受。 搵岩說服你老公既方法, 你就會成功一半啦~祝好運。

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

我女8/9歲時有次同佢搭R8去迪士尼,見到有個女人帶住兩個女,大女同我女差唔多年紀,細女應該得yr2坐bb車,個女人係車度大大聲係咁鬧大女(話佢唔醒目幫手拎bb車)=====我女見到即刻再次同我講,唔好生細佬妹俾我。

水晶宮

apple_love 發表於 15-6-23 15:54
點可以說服到老公

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

我c6就想生多個,但我和亞囡反對。

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

小朋友講既野唔洗咁上心
正如好多小朋友都成日想養小動物
到真正養左, 熱情一過咪又係家長去照顧返
所以D人問仔女想唔要想弟妹, 其實都幾多餘....
唔洗講到遺憾咁緊要

大宅

我都想生多個,我老公同你老公一樣覺得辛苦唔係好想再生 我有建議請姐姐,佢又唔肯.......

首頁

尾頁

跳至