自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

伯爵府

引用:回覆 meow_day 的帖子我都係,我坐響廳等佢

原帖由 QUEEN314 於 15-06-25 發表
回覆 meow_day 的帖子
要扮瞓覺,就算係房冇瞓都唔可以發出聲音,否則唔返來,喃嘸佬講架

大宅

回覆:親人回魂夜,有咩經歷?可否分享吓

爺爺,麻麻和工人同住
當晚屋企人放野食等等係枱面
之後各自回家
點知有腦退化既麻麻當晚收返晒所以野食
唔知爺爺其實有冇返過黎呢

子爵府

好媽媽勳章

我親身經歷,當時喺六月尾,好熱,但因為地下\'審\'咗白色嘅粉,唔可以開冷氣開風扇,連窗都關曬,當晚得我一個,熱到瞓唔到,師父話媽媽會喺2-6呢段時間返嚟,大約到咗三點鐘,聽到廚房好嘈,好似有人冼筷子嗰種聲,之後聽到鐵鏈聲,我唔敢起身,師父話聽到有咩都唔好理,聽聽下我就瞓著咗,到咗五點幾我突然彈咗起身,我即刻出去望下,個廚房好多生米,週圍都係,但個米缸冇打開到,枱上面for回魂嘅食物亂曬,最奇怪係地下d白色粉上面有一個十分明顯嘅鞋印,我用呎度過,真係同我媽媽嘅鞋碼一樣,所以我相信我媽媽有返過嚟

meow_day    發表於 15-6-27 11:01
Jolin_Yuen    發表於 15-6-26 16:23

大宅

睇到喊!

Missfast    發表於 15-6-28 01:18

男爵府

醒目開學勳章 2011精緻種植勳章

我爸爸過身既時候,我已經嫁左人唔再同住,但回魂嗰晚我都有返去訓,因為爸爸生前最錫係我,而佢係醫院離開時,我去到醫院佢已經過身左,媽媽話爸爸當時仲微暖,我係算見到最後一面,但我直到依家都覺得唔係。加上當時又差不多生BB,,殯儀館既人話攪生後事我唔方便係度,所以好想回魂當晚見到爸爸,但可惜我見唔到有任何特別,好失望。之後一年,都成日夢見係街度見到爸爸離我而去,喊醒,直至媽媽勸我唔好再成日諗住爸爸,俾爸爸安心咁走,我就再冇夢見喇。

Missfast    發表於 15-6-28 01:19
meow_day    發表於 15-6-27 11:02
Jolin_Yuen    發表於 15-6-26 16:23
Kitin427    發表於 15-6-26 01:12

大宅

Mimi_Ma 發表於 15-6-25 14:32
聽到鐵錬拖地聲, 當時剛上床冇耐, 仲好清醒。
點解回魂大部份人都聽到有鐵錬聲既?

子爵府

我由細都大, 都對個 d 野好敏感, 我係 feel 到好多奇怪野的

到我爸爸回魂夜時, 我返回外家, 同媽媽一齊訓, 當晚真係訓唔到, 突然聽到 "泠泠", "泠泠", 好似係第2個空間發出黎咁, 跟住就聽到鐵閘聲, 開門聲, 拉椅聲, 我都懷疑自己係咪發夢, 我自己 "meet" 自己個臉, 睇下自己係咪發夢, 但唔係囉, 痛既

過左一陣, 我聽到腳步聲, 入媽媽間房, 我真係感覺到爸爸回來了, 他還用手壓落張床到, 望下我.......真係 feel 到床肉壓下去, 之後又上返黎, 跟住爸爸就行左出去, 無耐, 我就聽到鐵閘聲.......知道佢走左, 我就立即彈起身, 我媽咪訓我隔離, 都立即起左身, 兩母女都喊......原來媽咪都知道爸爸佢返左黎.......當時望一望個鐘, 大約六點左右, 天都光左了
好後悔點解我唔望下爸爸一眼........(當時真係好驚, 所以唔敢回頭望)
親子王國以外之相冊連結已被刪除

伯爵府

引用:Quote:Mimi_Ma 發表於 15-6-25 14:32 聽到

原帖由 吉豬 於 15-06-25 發表
點解回魂大部份人都聽到有鐵錬聲既?
牛頭馬面用既,聽過如果先人曾經做壞事,鎖佢返來。我諗類似我地差人有手扣警棍咁掛

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我太婆!照顧開太婆嘅工人姐姐見到佢!話好似平時咁,但可以自己走動,( 因走時係105歲,雙腳無力已坐輪椅幾年)太婆去自己間房望一望就上樓(村屋)

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 吉豬 於 15-06-25 發表點解回

原帖由 ANN222 於 15-06-25 發表
牛頭馬面用既,聽過如果先人曾經做壞事,鎖佢返來。我諗類似我地差人有手扣警棍咁掛

...
牛頭馬面會出現, 但先人未必做過壞事, 有鐵鏈聲係提醒生人回避。 以免相沖。

男爵府

大宅

如果先人回魂嘅時候偷睇左,會唔會有咩事發生,或者唔好嫁??

大宅

睇呢個鋪睇到喊

我爸回魂果晚係師傅計,大約係過身後十日,我全家都返左屋企訓,但成晚都無發生過事
反而係有一日,過身後7日到,
我媽自己一個係sofo恰著左,佢夢見我爸返左黎,我媽仲問佢返左黎啦?好似未過身一樣,但好快就醒左,
我同我媽都懷疑可能果日我爸先係回魂日,
師傅計果個唔準

男爵府

回覆:ANN222 的帖子

我嫲好錫我,由細佢湊大我。佢死後幾日,我夢見佢,到朝早發現房門唔係関實,覺得奇怪,問過又冇人開過我房門。啲件事我一直都冇講出黎,之後媽咪同啲親戚問米,話我知嫲話有返過黎屋企睇我,但媽咪佢地叫佢唔好再返黎,之後我都冇夢過呀嫲啦。所以覺得嗰日应該真係呀嫲返黎睇我。

水晶宮

我媽生前放個叮叮鐘喺床邊,驚佢跌親可叫醒工人姐姐。工人姐姐話當晚佢聽到媽媽真係叮過佢,佢話佢都好驚。但我地-早同佢講無論聽到乜野聲都吾好起身,仲有飯枱上擺咗檸檬茶,吸管吸咗DO茶上飲管。

伯爵府

子爵府

引用:睇呢個鋪睇到喊我爸回魂果晚係師傅計,大約

原帖由 BADBOYFAI 於 15-06-25 發表
睇呢個鋪睇到喊

我爸回魂果晚係師傅計,大約係過身後十日,我全家都返左屋企訓,但成晚都無發生過事
回魂係7日架喎....個師傅點會計到10日咁離譜架

大宅

引用:Quote:原帖由+BADBOYFAI+於+15-06-25+發表

原帖由 BuffetQueen 於 15-06-26 發表
回魂係7日架喎....個師傅點會計到10日咁離譜架
係呀,我地都覺得怪,但師傅又話要計埋佢出生日期,所以我地以為岩

別墅

我只記得親人死後,家中做法事門口長明燈,被裝修工人踢跌,家中老人家好嬲,但都話算數只要佢入黎上注香,就算唔上香都拜一下,叫做道個歉。點知佢唔肯仲講左句,x你都痴既。
最後當比我地不斷鬧,當時年少既我仲講左句:小心有報應比野搞啊。當時一大陣風吹過。
結果佢行返去裝修單位想關門點關都關唔到,跟住我講左句:算啦 放過佢啦。又一陣風吹過後,門就關得到了。
至此我相信呢個世界係有

別墅

我好細瞻~就算自己識既人都僧驚

首頁
23456...7

尾頁

跳至