嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Bb未出世,準備餵人奶打算全埋身,因為係ftm,但未知自己奶量如何,有d咩係必需要買?又有d咩係到時出左世先睇情況而買?如果打算全埋身係咪姐係代表咩都唔洗買住?
例如:奶樽,奶袋,奶泵,暖奶器,清毒器,冷熱敷墊,乳房cream

大宅

奶泵一定要買~
因為頭幾日岩岩上奶, 但個奶頭又仲未好通, 實會谷到成舊石咁, 勁痛!!!
如果有奶泵可以泵到D出黎舒緩一下, 同埋容易D通到個奶頭 (但唔好喪泵, 會太多奶, 容易濁親BB)

仲有餵奶巾一定要買<~~方便周街餵XDDD 我兩胎都係周街餵~因為有時係等唔到餵奶房.
有咩想問就問啦~~~

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 BK Milk勳章

回覆:餵人奶用品準備

奶泵有最好,奶樽都要準備定。
暖奶器,奶袋呢d可以唔洗住。

子爵府

我會買定奶泵,機買二手但配件買全新
因為有時奶量夠可泵定啲俾屋企人餵,自己可以休息下

大宅

最重要一樣野,乳墊一定要買

veglotus    發表於 15-6-30 17:32

大宅

引用:奶泵一定要買~因為頭幾日岩岩上奶,+但個奶

原帖由 蚊子 於 15-06-24 發表
奶泵一定要買~
因為頭幾日岩岩上奶, 但個奶頭又仲未好通, 實會谷到成舊石咁, 勁痛!!!
如果有奶泵可以泵到D ...
請問餵奶巾推介

大宅

EricAmy 發表於 15-6-29 21:31
請問餵奶巾推介
淘寶有好多平靚正~
有咩想問就問啦~~~

禁止訪問

引用:Bb未出世,準備餵人奶打算全埋身,因為係ftm,

大宅

原帖由 Erika_so 於 15-06-24 發表
Bb未出世,準備餵人奶打算全埋身,因為係ftm,但未知自己奶量如何,有d咩係必需要買?又有d咩係到時出左世先睇 ...
我咩都無買,先用手唧,慢慢改用手泵,再改電泵。而家咁方便,落樓下萬寧除咗電泵咩都買到,生咗慢慢學,有需要至買。當然你先作準備買定啲嘢,亦完全無問題。不如換句話說,咩一定唔駛買住,我覺得係乳頭cream,羊脂膏果啲,損至買,唔損唔駛。喂咗成年幾,我都無用過冷熱墊,所以唔咪一定要。

大宅

原帖由 Erika_so 於 15-06-24 發表
Bb未出世,準備餵人奶打算全埋身,因為係ftm,但未知自己奶量如何,有d咩係必需要買?又有d咩係到時出左世先睇 ...
仲有,見你咁問,估計你同我都係環保一族,唔想買定咁多嘢浪費,我強烈建議你問下身邊嘅媽咪,有無嘢唔要,手泵又好,單電泵又好,奶袋又好,咩牌子都好,試下用先,通常啲母乳媽媽好helpful,會支持願意喂奶嘅媽媽。買得嘢多唔代表一定喂到,有個fd一開波買個奶泵三千幾,試喂咗兩次就話唔喂,二手賣咗俾人。

子爵府

引用:我會買定奶泵,機買二手但配件買全新因為有

原帖由 fumi 於 15-06-25 發表
我會買定奶泵,機買二手但配件買全新
因為有時奶量夠可泵定啲俾屋企人餵,自己可以休息下

...
Me too ~ 都係舊機買新parts
幵泵出黎又時病左同返工都可以keep住

男爵府

準備啲必需就夠,我都係問人借奶泵,自己買parts。bb出咗世發覺乳頭有問題唔可以埋身,所以乳頭膏,餵奶巾都唔洗。反而要買多啲parts。

水晶宮

EricAmy 發表於 15-6-29 21:31
請問餵奶巾推介
呢樣其實唔一定要買。我冬天用披肩,夏天用bb張薄包被,打個結就得。你可以試試work唔work先。我睇過餵奶巾啲花款但唔啱心水。

大宅

Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 peonybibi 的帖子

同意,支持环保

禁止訪問

複式洋房

如果係政府生餵人奶,基乎每一個阿媽都會比阿b啜到痛,可以的話買定一支羊脂膏放走佬袋到,當然姑娘教搽番人奶都得,但我自己唔work !
初生埋身就最好,可以密密上奶,但萬一B黃疸或其他原因出唔到院,都係要靠泵來密密泵,所以我當初都買左個平平地9+,雙泵方便之餘,仲送手泵!就算之後冇用,賣番出去都容易!
就算全埋身都要買定餵奶bra 同乳墊,希望幫到你

大宅

我覺得人奶媽泵奶機一定要有!!!
生之前買左個手動既,已經夠用啦,
點知bb黃疸住院住左成9日,
日日泵奶泵到手抽筋,而且泵完2-3粒中又漲一次
同埋買定d儲奶杯同儲奶袋,我覺得2樣都好需要
因為你太多奶一定要用儲奶袋放入冰格,
個時我一日泵到所以奶樽都裝滿晒奶,
搞到要再即刻出去買儲奶杯

大宅

1. 羊脂膏唔洗買

2. 泵可以買,睇返你會買邊隻牌子嘅奶樽再決定買咩泵,樽唔駛買咁多
例如medela 可配窄口樽、 9+ 可用avent 樽
第二時用方便D

3.暖奶機都可以買奶粉BB都用到
4. **乳墊一定要買

大宅

我全人奶ftm,阿b剛滿月不久!之前買定電奶泵,蒸氣消毒機,暖奶器(呢個暫時未用過),乳墊(必須,我用緊pigeon,幾好用),羊脂膏(我覺得都係必須,開初唔係好識餵,比阿b啜損啜到起水泡,痛到喊,搽左好快好)!至於奶樽就冇買,係奶泵同消毒機果度有三隻細嘅!我另外買左十隻儲奶杯!

大宅

回覆:winniebryant 的帖子

另外餵奶巾我都有用!

首頁

尾頁

跳至