跳至

首頁

尾頁

大宅

如題, thanks

男爵府

karaho1206 發表於 15-6-25 11:55
如題, thanks
兩間類型差好遠喎
何日普教中(沒記錯是只有小一粵教中,有錯指正),多功課傳統向,大班30人。

千禧粵教中,少功課輕鬆開心校園,小班教學25人。

要睇你小朋友適合哪種教學模式,坐唔定的,唔可以自律自動波的,去到何日都係盞全家辛苦晚晚追功課,影響親子關係,到時要轉校仲煩。

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

兩間完全唔同喎

睇你自己的要求
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

大宅

引用:如題,+thanks

原帖由 karaho1206 於 15-06-25 發表
如題, thanks
兩間都收嗎?

男爵府

回覆:何日東同鄭任安千禧 會揀邊間

我有個朋友的仔在何日東讀,佢做功課慢,拖,不自律,成日偷玩遊戲機,所以冇時間溫書,臨考的星期六曰才溫書,用左兩日時間都有七八十分,佢個仔天生聰明,冇乜㸃溫都有咁成績,唔知好事定唔好事?另一個同學也是同樣星期六日才溫但只有三四十分,原來資質影響成績好大,以上這兩個只是個別例子,何日東學生一般都好勤力,個個放學都去補習

大宅

睇性格吧, 如果小朋友好定性讀何日東
不過我係支持愉快學習嘅千僖, 小朋友小學讀書就咁大壓力好難讀到大學囉

男爵府

引用:睇性格吧, 如果小朋友好定性讀何日東不過

原帖由 bobo_2014 於 15-06-25 發表
不過我係支持愉快學習嘅千僖, 小朋友小學讀書就咁大壓力好難讀到大 ...
何日東要讀得好,band one成績好真係要坐定定,因為分數競爭好大,一分之差可以差幾名,但就可以擁有一個濃厚的讀書環境

男爵府

引用:睇性格吧, 如果小朋友好定性讀何日東不過

不過我係支持愉快學習嘅千僖, 小朋友小學讀書就咁大壓力好難讀到大 ...
何日東小學畢業生讀大學機會好大,因為中英數的基礎打得好,升中就自然讀得好,讀得好就自然能比其他人容易升大學o因我身邊多朋友的子女讀梁銶琚中學,他們多數讀何小,胡小,大都入到大學,有個更成功進入港大醫學院

大宅

回覆:karaho1206 的帖子

我知有個放棄注册何日東因為英華有offer

男爵府

引用:我知有個放棄注册何日東因為英華有offer

原帖由 csyy 於 15-06-25 發表
我知有個放棄注册何日東因為英華有offer
英華喎,咁勁,不過搭車辛苦,我寧願多些時間訓覺休息

大宅

回覆:888Amy 的帖子

讀得到嘅當然好何日東嘅成績大家都知佢好, 但每個小朋友資質唔同, 有d真係受唔到咁大壓力,結果對讀書失去興趣

我冇期望個小朋友讀書好叻,做醫生律師, 只要佢成績中等,讀得開心,將來做個好人&能照顧自己嘅人就夠

男爵府

引用:讀得到嘅當然好何日東嘅成績大家都知佢好,

讀得到嘅當然好何日東嘅成績大家都知佢好, 但每個小朋友資質唔同, 有d真係受唔到咁大壓力,結果對讀書失 ...
同意,原來讀書好睇資質同性格,行行出狀元,邊行都揾到錢,見有朋友逼個女讀書,佢個女讀二線小學,功課唔多,理應輕鬆,但成績一般,佢成日逼佢個女成績攪到親子好差,我朋友自己讀書差,但又要逼自己個女讀大學,仲要我幫手教佢個女,攪到佢個女話要離家出走喎,其實讀書好唔好是遺傳,逼死都冇用,不如正正常常開開心心仲好啦

伯爵府

引用:Quote:原帖由 bobo_2014 於 15-06-25 發表

原帖由 888Amy 於 15-06-25 發表
同意,原來讀書好睇資質同性格,行行出狀元,邊行都揾到錢,見有朋友逼個女讀書,佢個女讀二線小學,功課唔 ...
讀書係遺傳? 真的嗎?

男爵府

引用:Quote:原帖由 888Amy 於 15-06-25 發表同意

原帖由 taiming 於 15-06-25 發表
讀書係遺傳? 真的嗎?
我朋友在區域名校做老師教生物,佢話讀書叻係遺傳,有些父母是基層,因為佢冇機會讀大學但佢地的子女讀書叻唔洗補習上到大學就係咁解,所以簡伴侶好重要,讀書叻的下一輩不會太差

子爵府

讀到當然何日東好d

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

雖然千禧是一間小功課的happy school, 但課程一d都唔淺,考試出嘅題目係好深添!所以何日東和千禧課程深淺程度不相伯仲,只係何日東一開始就谷,而千禧就用開心冇壓力輕鬆學習環境令小朋友自己去思考,理解!所以好睇小朋友適合邊一種教學模式去選擇學校!

男爵府

何日東六月考完試,唔洗上堂,有好多活動,返去玩同埋有幾個旅遊參觀,其實都唔係死讀書,都輕鬆一面

複式洋房

相信大部分都係咁

男爵府

七八十,已經派到九十名以外。同埋,考試卷都難。

男爵府

回覆:karaho1206 的帖子

我一定揀何日東。我大女心散,成日掛住打機睇youtube。但何小用好多方法令她有競爭的❤️。今個暑假自己已經安排咗溫書的時間,所以一直覺得自己無揀錯。

首頁

尾頁

跳至