母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

BB一歲三個月了,原本諗住全人奶但後來主要靠泵。 一開始已經唔夠奶,至壞泵塞乳腺唔止一次至現在,泵倒嘅奶少之又少(少到BB唔肯再埋身),加上希望多啲時間親子,決定掛泵。雖然過去同個泵搏鬥嘅日子極難捱,但諗到以後BB冇得再食媽媽奶,覺得好唔捨得...另一方面知道係時候放手,凡事都有佢終結嘅時候。
點先可以自我安慰令自己好過啲呢?
其實一直都好想唔洗再泵奶時可多番啲私人時間同重獲自由,雖然期待但仍然不捨....
非同路人相信係唔會明白我嘅心情...
最遺憾嘅係壞泵塞乳腺令我少好多奶同唔可以餵到自然離乳。

伯爵府

同BB 抱抱玩多啲...同佢一齊整野食..

總有一日要停生產....過一排就冇感覺..

大宅

我囡就快10個月,我都plan左一歲開始減泵等佢慢慢收奶
其實宜家已經好struggle,但主要想多d時間陪囡囡,唔想再每日三四個鐘泵奶,又要洗咁多樽同泵

大宅

回覆:Jasmine1 的帖子

原全明白你的心情呀。半歲大時都想停,身體產人奶我覺得累到不得了。我無姐姐,自己湊bb,都無力做太多家務,自己果餐都係叫外賣。
但bb7個月大,自己唔煮食,都要整比bb食,加上泵奶洗奶樽,洗自己衫同bb衫,bb要學行又要清潔得好點,我真係好累。而家一日泵3至4次,加埋只有400ml左右一日。有想過全停,但又唔舍得,呢種超矛盾的心情,無試過唔會明

大宅

引用:BB一歲三個月了,原本諗住全人奶但後來主要

原帖由 Jasmine1 於 15-06-26 發表
BB一歲三個月了,原本諗住全人奶但後來主要靠泵。 一開始已經唔夠奶,至壞泵塞乳腺唔止一次至現在,泵倒嘅 ...
我都係,本想喂bb到2歲,但bb一歲我就要返工了,現家10個月大都想提早掛泵,比自己休息一下,因生完都無休息過咁濟,但bb要食粉。。。。唉,又不捨

公爵府

回覆:就要掛泵,心情好複雜,點令自己好過啲..

我上胎泵咗14個月,一停泵,有重生嘅感覺,可以多啲時間同女女玩,去街可以去遠啲,返工唔使趕頭趕命咁泵,停泵果下有啲猶豫,但凡事有平衡,我覺得真係盡力了,餵咗一年有多我覺得已經係唔錯嘅成績,唔想再為啲奶倒空自己,咁都唔係健康!可能因為我一直討厭泵奶,尤其是家人可以同女女玩,我就要泵奶,出街又煩,一係限時限刻返屋企,一係帶埋個泵出街,所以一停好放鬆,冇咩bad feeling…

別墅

回覆 feifei_baby 的帖子

同你一樣呀,完全明白箇中的辛苦,我全泵大女到15個月,3、4個鐘泵一次好似定時食藥,到停泵個一刻好似個身體屬於番自己有重新感覺。宜家細女全埋身,又是另一感覺

子爵府

引用:我囡就快10個月,我都plan左一歲開始減泵等

原帖由 bonaqua_bon88 於 15-06-26 發表
我囡就快10個月,我都plan左一歲開始減泵等佢慢慢收奶
其實宜家已經好struggle,但主要想多d時間陪囡囡,唔 ...
其實我中間都struggle咗好幾次,最後拖吓又幾個月,拖吓又幾個月。因為唔捨得,覺得既然仲有奶,就咁停會好可惜。
或者你如果夠奶減泵次數囉,我唔夠都照減。有總好過冇,我咁諗。

子爵府

引用:原全明白你的心情呀。半歲大時都想停,身體

原帖由 bbmiumiu89 於 15-06-26 發表
原全明白你的心情呀。半歲大時都想停,身體產人奶我覺得累到不得了。我無姐姐,自己湊bb,都無力做太多家務 ...
你冇姐姐真係好攰,講真一日如果慳倒3,4hr 已經做多好多嘢,可以瞓個覺幾好。不過為咗BB唯有頂硬上。你多奶過我好多呀,俾我會繼續。
其實有D人一邊做家務一邊泵,你方唔方便呢?我就唔得因為我個泵要吸到好實先泵倒。

子爵府

引用:Quote:原帖由+Jasmine1+於+15-06-26+發表BB

原帖由 bethaniela2 於 15-06-26 發表
我都係,本想喂bb到2歲,但bb一歲我就要返工了,現家10個月大都想提早掛泵,比自己休息一下,因生完都無休 ...
你全人奶嗎?
或者捱多2個月再睇吓點....加油!

子爵府

引用:我上胎泵咗14個月,一停泵,有重生嘅感覺,

原帖由 feifei_baby 於 15-06-27 發表
我上胎泵咗14個月,一停泵,有重生嘅感覺,可以多啲時間同女女玩,去街可以去遠啲,返工唔使趕頭趕命咁泵, ...
初頭真係長期掛住個泵喺身咁滯! 我都好唔鍾意泵奶,只係睇B份上.... 我出奶又慢,喺房度泵鬼咁耐,BB就出面玩,自己就做孤獨精,真係覺得好慘!

大宅

回覆 Jasmine1 的帖子

我到一歲會慢慢減泵,到時先再衡量下

別墅

回覆:bonaqua_bon88 的帖子

同路人"雖然期待,仍然不捨"講得好到肉,我全泵媽都咁唔捨得,埋身餵更不敢想像

大宅

回覆:就要掛泵,心情好複雜,點令自己好過啲..

我係working mom, 而家bb 4個幾月大,我已經多次想放棄!bb而家9點左右就訓,我放工番到屋企已經7點幾,食埋飯拿拿林又泵,泵完bb已經扭眼訓,根本無時間親子!自己又攰,成日想放棄來換多d時間陪bb.....好難決擇!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

如果係唔捨得,會唔會考慮繼落去? 一日泵一次? 到真係冇hard feeling 至停。

泵果陣順便上網休息,或者睇一陣電視當休息,亦可以同bb 玩/講故事。我以前係埋身餵同埋用手擠,我次次都係要邊餵/擠邊做其他野。

我戒餵母乳時,一日一安奶都冇,我照餵咋,我冇停餵既念頭咪繼續餵。

禁止訪問

大宅

引用:原全明白你的心情呀。半歲大時都想停,身體

原帖由 bbmiumiu89 於 15-06-26 發表
原全明白你的心情呀。半歲大時都想停,身體產人奶我覺得累到不得了。我無姐姐,自己湊bb,都無力做太多家務 ...
同你情況一樣,唯一不同係我B接近五個月時我已停止泵(貯備)奶,因為實在無時間,之後只有埋身,餵到幾多得幾多。食固體後早晚飲一次,而家二十個月了,佢唔係太想飲了,而我本身都幾乎無奶,我諗差不多要收工…

樓主說的艱苦日子我也經歷過,實在好唔捨得。

子爵府

引用:同路人"雖然期待,仍然不捨"講得好到肉,

原帖由 lolojai 於 15-06-29 發表
同路人"雖然期待,仍然不捨"講得好到肉,我全泵媽都咁唔捨得,埋身餵更不敢想像

...
我睇倒你個post...我都覺得好矛盾好唔平衡...有時間去發表吓先。

子爵府

引用:我係working+mom,+而家bb+4個幾月大,我已

原帖由 菇兒 於 15-06-29 發表
我係working mom, 而家bb 4個幾月大,我已經多次想放棄!bb而家9點左右就訓,我放工番到屋企已經7點幾,食 ...
其實頭半年最想放棄的,如果過咗半年奶量又OK,可以減泵咁你就可以輕鬆D,我都係過一段日子又減下先捱倒。
點解你唔等BB瞓先泵呢? 或者邊食邊泵又可以慳D時間。

大宅

引用:Quote:原帖由+菇兒+於+15-06-29+發表我係wo

原帖由 Jasmine1 於 15-07-01 發表
其實頭半年最想放棄的,如果過咗半年奶量又OK,可以減泵咁你就可以輕鬆D,我都係過一段日子又減下先捱倒。
...
因為訓前又要泵多次,等bb訓左先泵咁訓前果次又要晏d,第日又唔夠精神。。。

同奶奶住,好難邊食邊泵。。。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊