跳至

首頁
12345...19

尾頁

大宅

請問今年有經驗爸爸媽媽,青衣區小學排位係點呢?邊d係一線,邊d係2、3線呢?
其實係咪甲一、乙一放佐一線學校後,乙二打後最好放d2、3線會穩陣d呢?求教

珍珠宮

不如講下你自己有什麼心水學校先啦!同埋邊d係你嘅次選.

大宅

引用:不如講下你自己有什麼心水學校先啦!同埋邊d

原帖由 wan_sosin 於 15-06-27 發表
不如講下你自己有什麼心水學校先啦!同埋邊d係你嘅次選.
其實心水真係無,因為自己都唔熟呢區嘅小學,聽過幼稚園講座,得15分,實揀唔到有宗教嘅小學,諗緊揀唔揀世德,但又怕15分中嘅機會都好微
暫時參觀過周演森,覺得幾好,小班教學,無分精英班,不過唔係好知呢間响區內算好定唔好

珍珠宮

晴晴豬媽媽 發表於 15-6-27 18:29
其實心水真係無,因為自己都唔熟呢區嘅小學,聽過幼稚園講座,得15分,實揀唔到有宗教嘅小學,諗緊揀唔揀世 ...

青衣一線有5間
保良局兩間 -- 陳溢,世德
聖公會三間 -- 主恩,青澤,亨澤
(排名不分先後)

二線可以考慮周演森同呂明才.

亨澤,周演森,呂明才 -- 小班
其他大班

世德最多功課,其次陳溢,主恩,主恩小一都唔會太多.

自行保良局15分陳溢機會大d,聖公會就唔大機會.

但甲一,乙一揀世德,主恩機會細. 揀陳溢,青澤,亨澤三間就機會都算大.

乙二揀世德,主恩機會0. 揀陳溢,青澤,亨澤,可能有極微機會,但唔好抱希望.

P.S.樓下有媽媽確實,青澤揀乙一都有人入唔到,所以乙二揀青澤機會係0

珍珠宮

教育王國,小一選校,有個post"新手66網"你可以去睇睇,我都有回覆嗰邊

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

主恩15公係咩d機會都冇呢?
甲乙排第一都好細?甘即係点都要扣門?

珍珠宮

幸福謝師奶 發表於 15-6-28 17:40
15分我諗任合一間一熱門學校都比較忟水..

公爵府

2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

回覆:青衣區小學

留毛學嘢

珍珠宮

幸福謝師奶 發表於 15-6-28 17:40

識幾個家長15分揀主恩,自行必然入唔到,111都入唔到,想入主恩,純靠運.

叩門如果無乜大獎項,機會都微,獎項會係叩門時有分

珍珠宮

回覆 wan_sosin 的帖子

獎項呀? 都有dd 既.....只係驚阿仔interview 時表現唔好lo....
你仔讀得幾好嗎??聽聞今年好谷下, 好多功課做wo......

珍珠宮

引用:回覆 wan_sosin 的帖子獎項呀

原帖由 幸福謝師奶 於 15-07-02 發表
回覆 wan_sosin 的帖子

獎項呀? 都有dd 既.....只係驚阿仔interview 時表現唔好lo....
你記得我仔讀邊間?佢都讀得幾好。又唔算話好谷,亦唔係多功課。

大宅

引用:+本帖最後由+wan_sosin+於+15-6-28+00:05+

原帖由 wan_sosin 於 15-06-28 發表
咁如果揀亨澤第一、周演森第二會唔會好危?兩間都小班教學

珍珠宮

晴晴豬媽媽 發表於 15-7-2 17:20
咁如果揀亨澤第一、周演森第二會唔會好危?兩間都小班教學

你覺得小班教學跟選校有什麼關係?我唔明你講有什麼"好危".

我覺我你咁樣揀好穩陣,應該第一好大好大機會,而第二也可以叫必入.

大宅

引用:Quote:晴晴豬媽媽+發表於+15-7-2+17:20+咁

原帖由 wan_sosin 於 15-07-02 發表
你覺得小班教學跟選校有什麼關係?我唔明你講有什麼"好危".

我覺我你咁樣揀好穩陣,應該第一好大好大機會, ...
我見收生人數好似比其他學校少,怕唔夠位,我又得15分

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆:青衣區小學

主恩、世德叩門一定要學術叻
青澤叩門多數睇係咪111

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 wan_sosin 於 15-07-02 發表

原帖由 晴晴豬媽媽 於 15-07-03 發表
我見收生人數好似比其他學校少,怕唔夠位,我又得15分

你呢個諗法無真正了解清楚,亨澤雖然小班,但開5班,自行收60幾人,甲乙再收60幾,收生唔算少。周就真係比較少,開三班,但佢唔熱門,好少人揀佢一,揀佢第二都已經入到。
而且青衣家長,有頗多人揀主恩,世德第一,青澤,亨澤,陳溢相對揀第一較少,所以揀呢三間第一,機會會高。
但我知青澤揀第一都有可能唔入,但亨澤,陳溢揀第一,無乜聽過入唔到。

珍珠宮

wan_sosin 發表於 15-7-3 07:19
你呢個諗法無真正了解清楚,亨澤雖然小班,但開5班,自行收60幾人,甲乙再收60幾,收生唔算少。周就真係比 ...
4年前我個仔青澤第二志願入到但早2年己有人第一志願都入唔到.

wan_sosin    發表於 15-7-5 18:55

珍珠宮

wan_sosin 發表於 15-7-3 07:19
你呢個諗法無真正了解清楚,亨澤雖然小班,但開5班,自行收60幾人,甲乙再收60幾,收生唔算少。周就真係比 ...

你仔讀成点丫?開心嗎?
我琴日先聽完主恩小一簡介會,我自己就好鐘意,不過就真係好難入同會讀得辛苦d.....我依家唸可能擇亨澤,因為唸下如果阿仔本身叻,可以考好d 名次,甘佢會好有自信心,相反,主恩個個都好叻,好難考得前既名次

珍珠宮

引用:Quote:wan_sosin 發表於 15-7-3 07:19 你呢

原帖由 幸福謝師奶 於 15-07-05 發表

我仔都讀得開心同好好!

只要按自己小朋友能力,性格去選適合學校,那間就是好學校!

不過其實你有什麼原因覺得主恩學生特別叻?我都識一些人讀主恩,但佢哋有家長話,主恩學生其實唔係特別叻。另外,自行同大抽獎無得揀學生,誰都可以入,那麼學生水平,每間其實不會差太遠,多數都是住青衣,讀青衣幼稚園。
還有,主恩程度並非特別深,和其他學校相差不會太遠!
亨澤也並非易讀好多,差不多每星期都有中英默書,一學期4次數學小測,每次測考前,中英都再有小測,考得好的學生多有補習。所以,入邊間都要努力讀,肯努力的話,那一間都會讀得好!

emilymui    發表於 15-7-17 11:26

大宅

wan_sosin 發表於 15-7-5 16:53
我仔都讀得開心同好好!

只要按自己小朋友能力,性格去選適合學校,那間就是好學校!

Deleted

首頁
12345...19

尾頁

跳至