婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

自古到今婆媳糾紛都在所難免,尋晚我99終於忍唔住嘈我啦,佢話如果我唔得閒揍bb都唔會同我揍,因為佢話:我唔中意佢揍我個女,99重講咗好多唔滿意我既野,話我唔識揍女啦,話我冇尊重佢,重話要受我氣,一路都係得我99講同話我,我只係回應咗我99比較煩一樣野,重有好都成應我講野太度有時會唔好,但其他我就冇再講啦,因為佢喊野咁,我老公又係極度孝順既人,佢睇住我比99話都叫我唔好出聲,佢就一定唔敢出聲,重同我講個個係佢呀媽,如果我再講其他我怕一陣又話唔尊重佢老人家.但我唔開心既野又可以同咩人講呢?所以我只可以係度打出來我對99的不滿問題:我99未嘈我時除星期六日佢地去玩外,日日都會中午後唔打電話就會去我屋企自己開門,好多時自己係屋企得睡衣又冇打胸圍就好唔知點,生b後坐月期間,但每當有親戚朋友埋我家睇我,佢都會在場直至人走,好多時令到朋友想同我傾計講心事都冇機會或者我99會加入一齊傾,每次有人問我生時過程,我99都會待我講,好似佢生咁,我爸媽來我時依舊99在場睇住大家在做什麼,好了~我的親戚朋友同家人,現在個個都話唔會再來我家了,連我媽媽都同我講唔會上我家,所有人來搵我都只會在付近飲野算,連最冇所謂既karen都唔會上來,我的心情有邊個知.講到BB我都因為我第一胎,真係好多野都唔識,我都會請教我99應該點做,當bb食糊仔時我都會問我99除在糊仔重會比咩bb食好,但我99回復就只有得糊仔同要食多d,當我有其他野比bb時佢就會話岩啦係咁啦,但又唔會講我知同教我,咁我都問多幾個人會多d意見,可能係佢相差廿幾年冇揍bb唔記得,我媽媽同家姐重有我d朋友都同我講,要比d魚,肉,菜,紅蘿蔔等煲粥仔比個女食,但唔好比太多,因為要比佢一段時間識應,重要搞到糊仔咁先好比佢食,最近要唔好食懷個胃,就算慢小小食飯仔都唔緊要,bb係要比時間去識應,快唔一定待表叻同勁,佢有問題你未必一定知.朋友家人都同我講大都差不多,唔通我又想個女唔好咩.重有太多都冇心機打,你地話我可以點

別墅

成日來, 比我一早巔左.

係佢忍唔住嘈左出來, 你被動的, 唔洗怕, 總之乜都唔好表態, 佢奈你唔何.

禁止訪問

洋房

佢鬧你果時你唔好出聲
比個面佢
聽下佢講野有冇道理
唔好當佢係99當係朋友咁聽
唔好有偏見
如果佢真係亂黎玩針對
你都要返房先同老公講
公道只在人心
你99唔話比你知點湊bb
可能係等你自己去領誤
如果你99扮代表
你又會覺得佢out又扮哂野

我覺得你老公係一個孝順仔
更加要孝順埋99

我都有試過係99面前發脾氣
但之后我都有逗返佢
但都唔怪得我因為剛剛生完bb會好蚊

原文章由 vvmikeyvv 於 08-6-27 18:37 發表
自古到今婆媳糾紛都在所難免,尋晚我99終於忍唔住嘈我啦,佢話如果我唔得閒揍bb都唔會同我揍,因為佢話:我唔中意佢揍我個女,99重講咗好多唔滿意我既野,話我唔識揍女啦,話我冇尊重佢,重話要受我氣,一路都係得我99講同話 ...

子爵府

好媽媽勳章

其實唔好唔開心...佢嘈你咪由得佢嘈囉...你咪當聽唔到...如果忍唔到...就行開一陣...佢成日上你屋企...今次一嘈...佢可能會減少上去你屋企...

[url=http://lilypie.com][img]

伯爵府

畀面勳章

比我就唔會請敎99,我會多d自已找資料,買書睇,睇完,如果99係到話邊d唔啱,邊d唔好,我就用我睇過的所有知識話到佢無聲出,我要佢知道,我唔係無料到,佢講先係唔啱.

複式洋房

好多謝大家支持
我個日比99嘈我老公冇帮我,重係佢呀爸媽面前話我不是,重同我講如果想同佢一生一世就自己諗下,重話如果唔係生左呀b我地玩完,我重可以講d咩,我99唔教我揍重當比佢帮我地睇一日or我地去左旅行時帮我揍女,比親電話佢問bb點,佢就話食野食得好過我餵,呀b好好揍我揍就唔應該覺得辛苦,但我工人同我講反,當我同老公比99揍時,bb係工人揍,當我地去完旅行時當日就叫工人早d訓,自己就拎支奶等我地反時餵比我地睇,工人我可以唔信佢講,但每次佢都要扮叻同扮勁要係我老公面前做到我揍得唔好咁,我真係好唔開心 我99冇野做成日一有野睇我唔順,就周圍同親戚朋友講我點唔好,佢唔知我知因為工人成日聽到同我講反.我老公重話一定會同佢地一齊住,唉~我都唔知之後日子點過

大宅

原文章由 vvmikeyvv 於 08-6-28 17:36 發表
好多謝大家支持
我個日比99嘈我老公冇帮我,重係佢呀爸媽面前話我不是,重同我講如果想同佢一生一世就自己諗下,重話如果唔係生左呀b我地玩完,我重可以講d咩,我99唔教我揍重當比佢帮我地睇一日or我地去左旅行時 ...

妳唔好唔開心啦.
bb都大啦. 妳咪話今日約左公公婆婆. 妳99及c6嘈都唔好理. 見公公婆婆都唔得咩. 等佢兩個知道, 妳仲有女家幫拖, 唔係暇死妳 (好似我咁) 一係就同bb上playgroup, 佢地實嘈但妳唔好理, 起碼唔駛見99幾小時透下氣.

仲有妳記住同工人好感情. 因為要工人幫妳收99料. 妳99係最佳女主角, 妳鬥唔過佢, 唯有妳當佢無到, 反而專注全心意係個bb到, 妳c6咁講野, 我覺得佢唔尊重妳, 妳要想清楚同唔同呢個人過世 (我唔係教人分妻) 妳最好以bb行先. 唔好理咁多c6及99, 男人係咁. 佢見妳當佢係路人甲時, 佢慢慢就識驚, 妳99見妳對佢無反應, 佢會覺得無成功感 (暇妳既成功感) 我覺得妳既愚孝c6及99都唔係大奸大惡, 妳用咁既態度, 反而佢地會驚妳唔理佢兩個, 點解事事以bb行先...日子耐左, 佢地呢d感情用事既人就會驚. 對妳尊重番少少

唔好唔開心...有咩事上來訴苦. (我都係咁)

複式洋房

我一於咩都唔理,只係理bb算,學你講咁做,睇下得唔得啦 多謝你地既意見呀
原文章由 kantanjin 於 08-6-29 00:51 發表

妳唔好唔開心啦.
bb都大啦. 妳咪話今日約左公公婆婆. 妳99及c6嘈都唔好理. 見公公婆婆都唔得咩. 等佢兩個知道, 妳仲有女家幫拖, 唔係暇死妳 (好似我咁) 一係就同bb上playgroup, 佢地實嘈但妳唔好理, 起碼唔駛見99 ...

洋房

佢係咪男人黎咖
講埋d咁既野
叫佢食c

原文章由 vvmikeyvv 於 08-6-28 17:36 發表
好多謝大家支持
我個日比99嘈我老公冇帮我,重係佢呀爸媽面前話我不是,重同我講如果想同佢一生一世就自己諗下,重話如果唔係生左呀b我地玩完,我重可以講d咩,我99唔教我揍重當比佢帮我地睇一日or我地去左旅行時 ...

民房

我奶奶都鍾意扮叻同埋有時都自把自為, 我都好唔鍾意...佢話bb食粥忟憎唔好食喎,右話食粥無營養, 叫我比佢全奶, 但bb成6個幾月係要食粥架啦, 所以我都唔理佢

大宅

你個99都真係得架勒, 人地問你生時情況佢都爭住答... 有計, 你搵日約個 friend 上你屋企, 用佢夾定, 叫佢問你當時生的情形, 如果佢一爭住答, 就叫你個朋友開聲話 "嘩, 亞伯友, 講到好似你自己生咁, 你唔係講緊你生佢老公果時吓話, 我同我個朋友傾緊計, 你俾返我地兩個自己傾吓得唔得呀, 你講咁耐, 個口乾唔乾呀, 不如你落去飲杯野唔好響度代我地傾計啦好唔好呀?"... 不過, 一定要搵個夠寸的朋友, 亦要事先夾好囉。and, 要諗定點同你 c6 講返, 因為肯定你個三八 99 實丙你條 c6... 到時可以話 "我都唔知我個 friend 會咁講架, 因為次次你亞媽都係咁, 我跟本冇空間同朋友傾幾句, 連家人都係, 所以我冇預到今次有人會頂佢唔順架, 我都呆咗唔識反應"... 要好平靜冇咩表情咁講, 之後唔使理你 c6 跟住行開, 見到你 99, 如果佢丙你, 你就望吓佢點吓頭, 佢有佢丙, 你得閒就望佢兩眼點吓頭, 咁佢又唔可以話你冇理 佢, 吹咩... 仲有一樣野, 就係可以的話唔好俾你個 c6 攪你, 除非你心情好, 你的理由係 "我而家唔想攪, 如果你係想同我長長久久就要忍耐一吓, 下次我有心情先啦" 唉, 如果我 c6 好似你 c6 咁同我講... 我肯定日日當佢透明...

複式洋房

如果可以同BB返阿媽到住幾日/幾星期, 無眼睇佢地, 等自己同C6諗清楚, 過人世係米包要受99氣, 如果C6答係, 你米自己諗值唔值, 以後都要硬食架啦, 如果佢唔出聲, 米比D壓力等佢表態,
(我睇完你既留言, 真係火都黎埋, 好想衝口而出講:"8婆收聲啦" 然後同佢個仔講:"咁鍾意你幫住你阿媽, 你同佢過人世啦" 然後, 抱埋BB返外家, 都費事理D咁既人).

首頁

尾頁

跳至