親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有乜野玩同食,小朋友去玩的地方有嗎

大宅

上年年尾去七天自駕了四國,基本上四國景點分散,以大自然風景及古蹟比較多,又要跑遠路,適合小朋友的玩意較少

侯爵府

Fanny607 發表於 15-6-28 13:50
請問有乜野玩同食,小朋友去玩的地方有嗎

你可以去我這帖子看看有沒有適合的地方, 一樓還有一個連結去另一帖子, 也有四國的部分.

分享:四國直島岡山倉敷大阪京都福井金沢能登/火車自駕賞櫻

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆:想去四國求意見

有d地方不自駕,都有一定難度

禁止發言

引用:有d地方不自駕,都有一定難度

大宅

我下個月會帶埋2個小朋友去四國玩8日,玩完返嚟話你知好無玩!

MarcellaLam    發表於 15-6-29 11:47

禁止發言

引用:我下個月會帶埋2個小朋友去四國玩8日,玩完

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由+1928mickey+於+15-06-28+發表

原帖由 維港 於 15-06-28 發表
點解有D地方唔可以揸車?
要自駕先得,先去到⋯⋯

巴士很疏落

禁止發言

引用:Quote:原帖由 維港 於 15-06-28 發表點解有

複式洋房

回覆:ee_121 的帖子

謝謝

複式洋房

引用:Quote:原帖由 ee_121 於 15-06-29 發表我下

原帖由 維港 於 15-06-29 發表
等你報告~
旅途愉快
謝謝

複式洋房

回覆:Fanny607 的帖子

請問你去幾多日同埋小朋友幾大?

大宅

回覆:Fanny607 的帖子

四國睇風景的地方多d,帶住小朋友我覺得自駕遊會方便d。我都計畫左八月份去四國玩10日,小朋友好期待去麵包超人博物館。另外仲有遊樂場同水族館、海豚中心可以去。好似唔係太多人去四國玩,如果真係想去就買本書返來研究下… 我上網都搵唔到太多資料…

大宅

引用:我下個月會帶埋2個小朋友去四國玩8日,玩完

原帖由 ee_121 於 15-06-29 發表
我下個月會帶埋2個小朋友去四國玩8日,玩完返嚟話你知好無玩!
期待你返來分享!

子爵府

引用:四國睇風景的地方多d,帶住小朋友我覺得自

原帖由 ckathy29 於 15-07-06 發表
四國睇風景的地方多d,帶住小朋友我覺得自駕遊會方便d。我都計畫左八月份去四國玩10日,小朋友好期待去麵包 ...
可以分享下你 GE 10 天行程?

大宅

引用:Quote:原帖由 ckathy29 於 15-07-06 發表四

原帖由 bbqueen 於 15-09-29 發表
可以分享下你 GE 10 天行程?
比d時間我寫。:)

去左10日的感覺係:好趕,好辛苦。原來四國好大,只用10日去環島係唔夠既。同埋因為天氣同時間既關係,有d地方去唔到。如果你要去又冇咁多時間,建議你只去幾個點,唔好環島。

四國真係好鄉下,好多稻田,我以為我去左台東。風景一般啦,冇“嘩嘩嘩”好讚嘆的感覺。(我去過長野既上高地,真係好靚、好靚~)

有d景點都幾有特色,去行下睇下都ok,等我有時間再分享比你。請問你幾時去四國?是否會帶小朋友?因我既行程較多部分係為左小朋友而編排。

子爵府

引用:Quote:原帖由 bbqueen 於 15-09-29 發表可

原帖由 ckathy29 於 15-10-02 發表
比d時間我寫。:)

去左10日的感覺係:好趕,好辛苦。原來四國好大,只用10日去環島係唔夠既。同埋因為天氣 ...
會帶大小朋友,期待你的行程!北陸我都去过,真係好靚!四國边幾个地方,最靚,最值得去?

大宅

bbqueen 發表於 15-10-2 11:13
會帶大小朋友,期待你的行程!北陸我都去过,真係好靚!四國边幾个地方,最靚,最值得去?

...
我既實際行程係咁:

Day 1. 大阪 : 個日約左大阪同事食飯, 就邊度都冇去

Day 2. 由大阪出發去四國, 宿鳴門.
原本唸住經過淡路島既時候去一去淡路島牧場同England Hill, 但天氣好差, 落好大雨, 只好直接去鳴門既酒店...
後來係路上經過一個商場, 就帶小朋友入去玩.. 跟住食埋晚飯先去酒店check-in.

Day 3. 鳴門渦之道 --> Gold Tower 宇多津
呢日天氣好好, 所以就去左渦之道睇漩渦. 漩渦係漲潮, 退潮既時候先睇到, 所以去之前可以查下個漲潮, 退潮表.
我地食完早餐之後先過去, 已錯過早上睇漩渦既最好時間, 但已經到左就等多陣, 估唔到一個鐘之後都見到少少漩渦~
大人好興奮, 但小朋友就好悶.. 所以下午就帶佢地去Gold Tower玩

個度係類似Play House既遊樂場, 但由幾棟建築組成, 最高既Gold Tower係可以上去睇風景. 但我地只有比小朋友係場內玩, 冇上去塔頂.
室外有少少空間可以踩單車, 打golf, 但golf場好殘舊.
室內有幾個主題館, 門票任玩, 有小小朋友最喜歡既波波池, 沙池(好乾淨, 我大仔玩的好開心), 仲有大型吹氣溜滑梯, 跳床..
另外仲有一間係電玩館, 可以玩太鼓, 賽車...

Day 4. 大步危峽觀光船 --> 祖谷藤蔓橋
原本仲想去讚岐滿濃公園同翠波高原, 但天氣太差, 下午落雨, 只好提早去酒店check-in...

我地係小步危峽見到有人玩激流..

大步危峽既觀光船行程約半小時, 船上有日文解說, 冇中文.
但買船飛之前需要填一張表格, 上面要寫國籍, 跟住就會派中文既觀光資料比你

祖谷藤蔓橋附近有停車場, 一次$200yen, 停好車之後要走一小段路, 約5分鐘.
過橋要收費, 但橋既木板間格太大, 我細仔2歲唔可以拖住佢過, 只有影個相就離開了~

Day 5. 別子礦山鐵道觀光
因為呢日住宿既地方比較遠, 所以捨棄了去松山參觀道後溫泉同南予八日市護國之町, 下次有機會再去
四國西面(愛媛縣)有山有水, d稻田好靚, 我以為我去左台東... 另外海景都係真係好靚, 可惜冇見到夕陽...

別子礦山鐵道係世界文化遺產, 帶左小朋友去參觀, 佢地好鍾意.
入場之後要搭火車到隧道既另一邊, 落車之後就行去礦山口, 礦坑入面好涼, 約18度, 沿路有介紹礦坑既歷史, 採礦既過程..等等
仲有體驗區比小朋友體驗採礦既情況.. 都幾好玩

今日寫左呢d先, 改天繼續..

男爵府

回覆 ckathy29 的帖子

多謝分享

大宅

引用:回覆 ckathy29 的帖子多謝分享

原帖由 ailHO 於 15-11-03 發表
回覆 ckathy29 的帖子

多謝分享
我未寫完後半段,你要去四國嗎?需要我繼續分享行程嗎?

首頁

尾頁

跳至