自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我真係完全唔能夠理解...

比利時健康少女 不開心准安樂死 (轉貼自方向日報))

比利時一名二十四歲女子,雖然身體完全沒毛病,但近日竟聲稱獲醫生批准安樂死,引起爭議。她透露因家庭問題而活得不開心,一直覺得自己不應存在,更萌生自殺念頭,於是尋求方法結束生命。當地民眾擔心會成為濫用此法的極壞先例。

化名勞拉的女子近日接受當地報章訪問時,聲稱父母意外誕下她,其父又酗酒,令她覺得「生命,並不屬於我」,甚至有自毀傾向。她稱六歲時曾觸摸一支槍,若當時她知道有子彈,早已自行了斷。雖然她其後由祖父母照顧,但始終無法擺脫自殺念頭。
步友後塵 家人稱諒解

勞拉從二十一歲起接受精神治療,並與一名有自殺傾向的女孩成為好友,對方在一年半前接受安樂死,令她更堅決以此尋死。她坦承若離世,最難受的是祖父母和母親,但家人對此表示諒解。

她又稱樂於計劃葬禮,預料最快將於今夏離世。

有網民認為應尊重勞拉的決定,但亦有人擔心這會成為極壞及危險先例,使人動輒就以安樂死解決問題。比利時有反對聲音指,愈來愈多患抑鬱症或非末期病患的人濫用有關法例,斥指保障濫用安樂死的措施完全失效。
前年1816死 大增六成

比利時於○三年通過將安樂死合法化,是繼荷蘭之後全球第二個國家容許安樂死。該國近年接受安樂死的人數有急速上升趨勢,前年有多達一千八百一十六人用此方法尋死,比一一年的一千一百三十三人增加六成。

數據顯示,當地安樂死個案中,有近五成四的人年齡介乎七十歲至九十歲,低於六十歲的人僅佔一成半。

比利時於今年二月延伸法例,通過不限年齡的兒童安樂死法案。有報道指,這勢令合法安樂死的人數進一步上升,比國不少政界及宗教界人士都予以猛烈批評。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:比利時`健康少女 不開心准安樂死

咁佢只係生理上冇病啫,佢心理上係有病。
冇人可以肯定她活得痛不痛苦。
精神傷害可以好大。

大宅

回覆:比利時健康少女 不開心准安樂死

其實如果佢生活得唔開心,可以安樂死都係一種解脫。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

替佢家人難過

laurenleung    發表於 15-6-29 19:31

禁止訪問

公爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

回覆 seaman1982 的帖子

既然佢有接受開精神治療, 我相信佢有心求癒. 但係喺接受治療期間與有自殺傾向嘅病友成為朋友, 物以累聚潛而默化地等到呢個結束生命方式...

抑鬱症及精神病病患係好需要身邊家人朋友支持開解, 佢地做呢個決定一定有佢地理由.

精神上嘅痛苦當然比起肉體上嘅痛苦更為難受, 但只係我未能接受同理解啦.

子爵府

我好贊成!點解連自己想死既權利都冇?

公爵府

既然家人係諒解, 即係醫護有做詳盡諮詢先進行病者意願.

我都只係替愛病者嘅家人同朋友難過. 因為畢竟可能病者可以為自己籌備葬禮, 先覺得係解脫.

珍珠宮

香港有我都可能會去
月中月底都有幾天跨不過去的感覺
總覺得自己係負累,但生活唔容許我頹
何必有我? 可能過幾日又無事掛

公爵府

引用:香港有我都可能會去月中月底都有幾天跨不過

原帖由 nsychristy 於 15-06-29 發表
香港有我都可能會去
親愛的,不要太灰!

雖然我好似沒有太多不快樂,但做人真很累,有得揀我都想唔出世。

但既然已於塵世打滾多年,唯有滾埋落去。我堅決不生育,不希望子女受苦。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

nsychristy 發表於 15-6-29 19:02
香港有我都可能會去

6、7、8 月係憂鬱症覆發高風期

加油!

要正面 面對,看醫生食藥

laurenleung    發表於 15-6-29 19:16

公爵府

回覆 nsychristy 的帖子

唉學發哥話齋人生不如意事十常八九, 但有時生活迫人再夾埋抑鬱症/精神病影響, 有咁了結自己生命嘅諗法不足為奇.

但如果明知可能過幾日可能又唔會咁諗, 又或者明知身邊有家人朋友伴侶仔女愛錫自己, 就真係要尋找正確嘅方法. 始終人活著係有意義, 因為生命可以影響生命.

greenpea    發表於 15-6-29 19:18

象牙宮

2024年龍年勳章

公爵府

回覆 hotingmum 的帖子

在心理同精神上受到極大痛苦不能自己, 有好多方法可以了斷自己生命.

但當要將呢個意願要由醫護代病者進行解決, 當中並要病者家人一齊同步送病者一程; 我唔知道會唔會為受命進行者加深罪孽, 為在生家人增加痛苦...

所以我至講我未能理解.

子爵府

當一個人生活感到痛苦,點解無權選擇安樂死?
獻醜不如藏拙

水晶宮

又一case,一些具道德爭議的議題一旦法律手段介入,左抝右抝又酌下情,道德防線會衝破再衝破⋯⋯人性本惡

laurenleung    發表於 15-6-29 19:30
少奶奶的身份,丫頭的命...

水晶宮

同性婚姻合法,安樂死合法,墮胎合法,死刑合法,吸毒合法⋯⋯

Chirley    發表於 15-6-29 19:39
Chirley    發表於 15-6-29 19:38
laurenleung    發表於 15-6-29 19:34
少奶奶的身份,丫頭的命...

珍珠宮

引用:回覆 hotingmum 的帖子在心理同精神上受到

原帖由 laurenleung 於 15-06-29 發表
回覆 hotingmum 的帖子

在心理同精神上受到極大痛苦不能自己, 有好多方法可以了斷自己生命.
總比突然自盡而去容易接受。

好彩我信因果輪迴,信自殺後靈魂會萬劫不復
就算能再世為人,都唔係重新開始
始終都帶住因果孽障,直至克服為止

生物就是求生咁簡單
可能人真係無可選擇地要死
先會發現自己唔想死

公爵府

您要加油!

為您打打氣!

珍珠宮

引用:回覆 nsychristy 的帖子您要加油! 為您打打

原帖由 laurenleung 於 15-06-29 發表

您要加油!

首頁

尾頁

跳至