自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

引用:你叫你老公試下接送放學一星期,睇下佢仲會

原帖由 255 於 15-06-30 發表
你叫你老公試下接送放學一星期,睇下佢仲會唔會要你親自接送

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

用戶要求終止服務

引用:Quote:原帖由 sunnymama2 於 15-06-30 發表

原帖由 木土土 於 15-06-30 發表
坐校車,小朋友要早上早一小時起身出門!

不坐車,你自己接放學早一小時出門!
冇錯, 我仔以前讀嗰間學校交通都好唔方便,但我堅持自己接送, 佢一日校車都未搭過,我好自豪,自己同個仔都咁捱得,每日自己接佢放學我地都好開心,沿路仲可以傾好多計,又可即刻同佢食野,佢又可以即刻講俾我聽今日發生既事,不過,現今d人咁矜貴,行多步都唔願既,好多人都搭校巴,自己接送既少之又少,除非住附近。

侯爵府

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:我老公話搭校巴好危險???!!! 已解決!

可以既話自己湊真係會放心好多

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+木土土+於+15-06-30+發表坐校

原帖由 laiki 於 15-07-03 發表
冇錯, 我仔以前讀嗰間學校交通都好唔方便,但我堅持自己接送, 佢一日校車都未搭過,我好自豪,自己同個仔 ...
有d勁鍚仔女既,每日坐車來回學校送新鮮午餐Tim !

用戶要求終止服務

引用:Quote:原帖由 laiki 於 15-07-03 發表冇錯

原帖由 木土土 於 15-07-03 發表
有d勁鍚仔女既,每日坐車來回學校送新鮮午餐Tim !
係,呢d媽媽(尤其冇工人嗰d),好勁!

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

回覆:我老公話搭校巴好危險

第一個星期會比父母跟車,你個保母車就吾知

琥珀宮

引用:第一個星期會比父母跟車,你個保母車就吾知

原帖由 lambing 於 15-07-03 發表
第一個星期會比父母跟車,你個保母車就吾知
一開始比父母跟車,只對comfort小朋友情緒有幫助!
對於小朋友坐校車是否會得不到足夠照顧,同父母有無得短期跟車,無分別!

男爵府

引用:你叫你老公試下接送放學一星期,睇下佢仲會

原帖由 255 於 15-06-30 發表
你叫你老公試下接送放學一星期,睇下佢仲會唔會要你親自接送

別墅

回覆:sunnymama2 的帖子

任何交通工具都有一定危險性

珍珠宮

我2個仔都坐校車覺得方便過自己接送⋯

男爵府

回覆:我老公話搭校巴好危險

我仔k1時我大住肚送佢返學放學,由出門到學校計埋等車都要成個鐘架,老實講,真係堅辛苦,有太陽時曬,落雨又要抱仔又濕身!送佢返學後又要坐車返家,其實咁計仲貴過校車

到細女出世就轉坐校車,返學早半個鐘,放學後一個鐘返到,為返車費平左少少

其實開頭都擔心阿仔咁細坐校車唔放心架,不過坐下就慣架啦!

好多jm話搵近既學校,講就易,要學校收先得架,我就住村屋,附近都冇學校,點近都要半個鐘以上啦!有時好多環境因素逼住要去咁遠返學架!

男爵府

自己接送其實唔好講大人辛苦,跟本細路仲辛苦,尤其夏天,校車點對點係最好嘅

大宅

我幼稚園到小學都搭校車, 幼稚園有保母, 小學就冇
其實搭校車好開心, 係團體生活既一部份, 我記得小六畢業前我地約埋一齊帶野食係校車開party, 平時就玩下笑下做下功課

禁止訪問

水晶宮

引用:+本帖最後由+sunnymama2+於+15-7-3+08:14+

原帖由 sunnymama2 於 15-06-30 發表

我小朋友黎緊番k1 下午班, 學校有校巴, 樓下有站, 我想仔 ...
吓?咁其實喺學校,喺公園都有機個比人蝦架喎,不如困小朋友喺屋企,邊度都唔駛去啦

大宅

我覺得的士仲危險!
我兩個小朋友由兩歲開始搭校車,落雨都唔會濕,學校準備好大雨傘等小朋友落車。反而自己送仲會濕!
校車姨姨好緊張小朋友的!放心!

男爵府

個個都喺咁坐架啦,叫佢放心!

子爵府

Poo得好勳章

我覺得坐校巴安全過要個老人家帶出帶入

公爵府

陪月勳章 畀面勳章

我女坐左半年媬姆車,佢又ok喎都幾鐘意!司機同ee有時又會請下糖食!之後因為我轉左工,近學校就自己接返!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至