自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

如阿爺同爸爸都過左身!點証明嫲孫身份!
是否一定要補領阿爺死亡証?
請問補領死亡証須要咩手續?
費用幾多?
要咩文件?
孫女辦領可以嗎?
之後又點証明嫲孫關係呢?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 HoManYu 於 08-6-27 23:33 發表
如阿爺同爸爸都過左身!點証明嫲孫身份!
是否一定要補領阿爺死亡証?
請問補領死亡証須要咩手續?
費用幾多?
要咩文件?
孫女辦領可以嗎?
之後又點証明嫲孫關係呢? ...

妳爸爸張出世紙咪有亞ma個名囉
妳亞爺張死亡証都唔會有妳亞ma個名
去生死註冊處可補領(提供死亡時間同醫院名)
倒不如補傾妳daddy張出世紙

[ 本文章最後由 kylie_mom 於 08-6-27 23:39 編輯 ]

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 kylie_mom 於 08-6-27 11:35 PM 發表

妳爸爸張出世紙咪有亞ma個名囉

但係有 d 可能會無出世紙, 好似我阿媽咁佢係香港出世但係個時阿公重男輕女無攞到, 之後仲返左大陸住, 好彩佢個時落左香港又有特赦(好似係咁)所以攞到身份証.....

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 catjeffcat 於 08-6-27 23:38 發表

但係有 d 可能會無出世紙, 好似我阿媽咁佢係香港出世但係個時阿公重男輕女無攞到, 之後仲返左大陸住, 好彩佢個時落左香港又有特赦(好似係咁)所以攞到身份証..... ...

咦...咁情況, 妳要問返房署......問下可唔可以做宣誓証明2人關係

大宅

原文章由 kylie_mom 於 08-6-27 23:45 發表

咦...咁情況, 妳要問返房署......問下可唔可以做宣誓証明2人關係

問左係要我嫲上去宣誓,但我驚到頭來又要番d文件,咁一來一回有排搞.....
咁想問番知唔知宣誓係點o架?會問d咩o架?佢地會唔會引導或留難佢老人家o架?雖然我嫲都係香港廿幾年,但係佢勁細胆,八十幾歲又唔識字又講鄉下話.....

子爵府

宣誓好簡單架咋, 你想宣誓乜野都得架, 有張表比你填, 你想宣誓啲乜, 跟住係個官面前講一次就係架啦, 講唔正本地話都得架

你可以去民政處或房屋署, 都要得宣誓, 不過民政署好似日日都有得宣誓, 好方便

大宅

原文章由 <i>vickichan</i> 於 08-6-28 11:55 發表

宣誓好簡單架咋, 你想宣誓乜野都得架, 有張表比你填, 你想宣誓啲乜, 跟住係個官面前講一次就係架啦, 講唔正本地話都得架

你可以去民政處或房屋署, 都要得宣誓, 不過民政署好似日日都有得宣誓, 好方便 ...

咁我就放心喇.......Thank you, vickichan!

首頁

尾頁

跳至