自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:辦公室欺凌

睇到呢個post令我諗返起好耐以前係間 cheap公司做個時要带一個大我10 年既人。好多野教幾百次都錯,每個星期做一次既野每個星期都要教一次。一開始我諗係咪我教得唔清楚,之後發現幾個 department既人都頂佢唔順。只怪個老细貪平,但係就要我地做细既受晒。

子爵府

引用:我都聽過有新職員負責鎖門, 但睇都唔睇結果

原帖由 jacquesau 於 15-07-03 發表
我都聽過有新職員負責鎖門, 但睇都唔睇結果鎖埋個老闆係office入面!
低能到爆 咁你老闆之後點?

子爵府

唔好成日話80,90 後,d 60後出土文物原來都可以低智到咁,衰d 講弱智都醒過佢地

子爵府

我都有件,有次佢成個星期Djob都無做某個STEP,無罵剩係叫佢CHECK番做過咩CASE所有CASE補番個STEP,佢勁得閑玩手機剩坐都唔做,係要我黑臉一個一個CASE放佢desk先做,明明幾個鐘可以執好,要一個星期執好

問題唔係做錯野,係完全無心機做野果下火,日日番來完全唔知想點

伯爵府

引用:沉日睇到有個帖講辦公室欺凌, 但SORRY, 我

原帖由 iamsosad 於 15-07-03 發表

沉日睇到有個帖講辦公室欺凌, 但SORRY, 我不認同樓主咁講係 ...
睇黎你對住個同事真係so sad...good luck. btw 我係你我會直接同上司講佢好唔掂,等你上司做野

子爵府

坦白講,佢可能真係唔上心兼做唔嚟,我諗要對事,講真聽你講佢條件似公司打掃or O.A, 多d,揾佢做都辛苦,未必適合,可能要預早同上頭反映,若公司衡量過覺得無問題,你只要做好份內事就係教咗佢要做嘅。真係無謂忟,養好胎,有胎教㗎,唔好生個忟薑就唔值啦!

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 falalala 於 15-07-03 發表做

原帖由 鴨鴨比 於 15-07-03 發表
有次咁啱同我同c6食過一次飯

比c6深深吸引
佢痴得好均勻

男爵府

以前拍過196x女同事, 俾我感覺係脫節, 煩過我阿媽, 阿媽有嘢唔識, 我有時都少少勞嘈咁教佢, 如果語氣唔嚴正d嘅話佢會亂嚟, 但個女同事我真係唔願教, 教佢唔係我職責, 要佢自己做得嚟先響間公司生存

伯爵府

畀面勳章

沉日睇到有個帖講辦公室欺凌, 但SORRY, 我不認同樓主咁講係 ...
咁差仲唔炒?

公爵府

引用:其實你地講嘅都唔算欺凌啦!真正嘅欺凌,唔

原帖由 MMQ 於 15-07-03 發表
其實你地講嘅都唔算欺凌啦!
真正嘅欺凌,唔係因為某人犯錯而鬧佢果種,而係純粹因為針對某人而欺負佢。
打人喎,點解唔立即報警?
千萬不可枯息這類賤人

伯爵府

炒過先會知驚……

珍珠宮

老闆問佢表現我會直講,另外會同其他同事打定底,叫佢地小心d

公爵府

回覆:辦公室欺凌? 我不認同...

其實大家見到60後的人辦事不力,應該不用驚訝,試想下那個年代出世的人,雖然未必有高學歷,但只要肯學丶肯做丶肯捱,現在都隨時係一個管理層啦。相反,如今仍然是各位(可能是70、80後)的下屬,他們的辦事能力及效率,不難理解!

錯就錯在老闆不肯出高價招覧人才,而將貨就價…

abcabc181818    發表於 15-7-7 15:18

珍珠宮

引用:唔好成日話80,90 後,d 60後出土文物原來

原帖由 kecyc2003 於 15-07-04 發表
唔好成日話80,90 後,d 60後出土文物原來都可以低智到咁,衰d 講弱智都醒過佢地

...
其實咩年代都會有,人亦會變,不過而家既人比較我行我素,又小左d老土格言座右銘,咪多左激心人囉!

水晶宮

畀面勳章

你呢個同事似係無心返工,
而欺凌,我自己親身試過,
每日做好自己份內事,
開頭新環境,新事物,
唔識就問,
但係有個同事講野好過份好難聽,
用其他詞語講我,
搞到同佢好朋友果幾個同事,
都同佢一樣,好似小學雞咁,
每日我都以淚洗臉,
最後都係頂唔到,無做
我真心講係真係有呢種人

伯爵府

樓主,你地咁樣咪寵壞個新同事,出來工作,吾得就轉人。

伯爵府

引用:我公司都有個,永遠做錯你指出,佢回答嘅表

原帖由 emt1314 於 15-07-03 發表
我公司都有個,永遠做錯你指出,佢回答嘅表情係,”哦,係咩,無留意哦;無睇到哦;無人話我知哦;我唔清楚 ...
你唔係我同公司嗎?
我公司有件一樣的。。。

禁止訪問

引用:Quote:cloudyjess 發表於 15-7-3 10:30 Le

子爵府

引用:Quote:鴨鴨比 發表於 15-7-3 16:42 我同樓

我話唔比佢用我本簿, 你地知唔知最後佢點? 真係估佢唔到....
佢O係公司攞本notebook, 再用間尺, 間哂一年既 ...
依位同事都幾受人影響。
未諗清楚就行動。

水晶宮

如果你系上司,遇著呢件極品,開post講話要炒左佢,呢度可能會有JM跳出來話你。但你以平輩身份講辛酸故事,就會有好多JM話應炒左件極品。

首頁

尾頁

跳至