婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

燙傷
奶奶: 要即時用水沖, 然後搽生雞蛋白
我: 吓? 雞蛋好多菌喎, 醫生話用水沖, 咩都唔好搽, 然後盡快求醫
奶奶: 水夠好多菌啦!

撞傷
奶奶: 要即時烚隻蛋碌吓!
我: 吓? 又紅又腫, 個傷口仲咁興, 醫生話要用冰敷
奶奶: 你唔碌佢, 好難散淤, 仲要塞個銀仔入去蛋黃入面, 吸走D淤, 個銀仔會變色
我: 你有冇試過唔碌, 就咁放隻蛋係度, 睇吓個銀仔係唔係會變色呀?
奶奶: 你唔信就算!

肚餓
奶奶: 一feel到肚餓就要食飯
我: 點解呀?
奶奶: 因為身體一肚餓就會開始燃燒肌肉
我: 吓? 乜唔係脂肪先咩?
奶奶: 係肌肉先
我: ......

某某牌子健康產品
奶奶: 果次聽講座, 呢隻野好好架, 排毒好好架, 佢用發泡膠做實驗, 浮晒上黎
我: 吓?
我個朋友: 正常人體入面唔會有發泡膠架?!
奶奶: 咁有時你洗D菜唔乾淨, 食咗都唔出奇架!
我個朋友: 但係呢隻野連發泡膠都那爛喎......

食盤菜
我: 係酒樓度拎咗個盤菜返黎喇! 幾時食? 我翻熱佢!
奶奶: 唔駛整咁熱, D材料全部都熟架!
我: 吓? 食物安全中心話要徹底翻熱喎!

男爵府

回覆:我奶奶的Common Sense

唔好意思,笑咗....燃燒肌肉
99有99一套嘅思想模式的,好難明架....

大宅

我都覺99好有佢地個套做法同思想
但好多時我都......聽完就算...

大宅

上左年紀嘅人好難改變佢地想法, 佢地只會認為自己嘅方法先得甚至就算係醫生講嘅都唔信, 信埋D三姑六婆講嘅徧方古老野

水晶宮

雞蛋嗰個我想知就咁擺係咪真係會黑

禁止訪問

引用:雞蛋嗰個我想知就咁擺係咪真係會黑

別墅

燒傷 緊急處理

請大家分享給你的親人這個消息!這一點非常重要! 可能會派上用場..

我希望跟我的侄子一樣被嚴重燒傷的人都知道如何處理燒傷的傷口。

一名專為客戶噴灑草坪農藥的年輕男子,他要檢查桶中農藥的內容,看看有多少農藥殘留在裡面。他揭開蓋子,點燃了打火機,蒸氣點燃並吞噬了他,他從他的卡車上跳下來,尖叫。

他的鄰居來到了他的家大喊:“給我拿些蛋”
她打破了雞蛋,將蛋黃與蛋白分離。 鄰居將蛋白塗抹在年輕人的臉上。
當救護車趕到現場,救護人員看到了年輕人的情況,他們問是誰做了這一點。大家指出,是鄰家的女士。他們表示祝賀的說:“你救了他的臉”

在夏季結束時,這個年輕人送給鄰居婦人一束玫瑰花,感謝她。他的臉就像嬰兒的皮膚般,癒合得很好。
癒合奇蹟燒傷:
請記住這個治療燒傷方法,是被列入消防員初學者的教學。燒傷急救包括第一噴冷水於患處,直到熱量減小,這將停止對皮膚的所有層次的持續燃燒。然後,將蛋清塗於患處..

有一個女人,她的手很大一部分被沸水燙傷。她忍住痛苦,她衝去開開水龍頭,用冷水一直沖她的手,然後她分離2個雞蛋的蛋清,將蛋白塗抹在自己的手上。蛋白乾燥後,形成了保護層。 她後來才知道,蛋清是一種天然的膠原蛋白,蛋清層可應用致皮膚的保護層。到了下午,她不再感到任何疼痛,第二天,幾乎沒有一絲的燙傷的痕跡。 10天后,她的皮膚已經恢復了正常的顏色。感謝在蛋清中的膠原蛋白,可使燒傷的皮膚面積完全再生,是充分的維生素胎盤。

jacejace    發表於 15-7-7 00:24
fatfat-hippo    發表於 15-7-6 23:45
方方媽媽    發表於 15-7-6 15:05
bee918    發表於 15-7-6 11:55

大宅

引用:雞蛋嗰個我想知就咁擺係咪真係會黑

原帖由 貧窮媽媽 於 15-07-06 發表
雞蛋嗰個我想知就咁擺係咪真係會黑
插蛋黃會變色
插蛋白無色變

侯爵府

我覺得有時老人家講嘅野佢未必知點解,但老人家智慧不可忽視,我之前減肥睇過一個醫生都叫我唔好肚餓,以為餓就瘦,佢都話咁係減肌肉唔係脂肪

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

珍珠宮

其實我覺得你99講嘅野未必全無道理,只係佢表達得唔好,你需要花心思去理解~
水的確都係有箘喎。。。尼點我反而覺得佢轉數好快,識咁樣駁你!
燃燒肌肉戈度,其實肚餓唔食,真係會增脂架!因為身體會因肚餓,而減慢消耗,儲存能量,而肌肉亦會因為唔夠蛋白質減少。。你99真係講得好搞笑,但我反而驚訝佢都識少少尼啲野!

其他我都唔知佢岩唔岩,但我好肯定一點,老人家食鹽一定多過我地食米!唔好以為佢地傻,食左你都未知!

方方媽媽    發表於 15-7-6 15:19

大宅

回覆 其恩 的帖子

蛋清是一種天然的膠原蛋白

蛋清(我地所謂的蛋白) = protein

膠原蛋白 = collagen

係2樣唔同野黎, 我奶奶就係睇到呢個post, 信十足! 佢話你可信可不信, 各施各法啫! 我只係驚佢真係會咁對我兩個仔, 到時真係傷口感染仲大鑊!

翡翠宮

老人家就係咁,成日覺得佢嘅就啱曬,99通病

侯爵府

引用:燙傷奶奶:+要即時用水沖,+然後搽生雞蛋白我

原帖由 lwylwck 於 15-07-06 發表
燙傷
奶奶: 要即時用水沖, 然後搽生雞蛋白
我: 吓? 雞蛋好多菌喎, 醫生話用水沖, 咩都唔好搽, 然後盡快求醫 ...
朋友燙傷真係用旦白玫瑰露加冰降溫,之後好返

各施各法啦

8-)

大宅

回覆:lwylwck 的帖子

你99都好正常,一般坊間的無知99思想!

Fyi...我99就係有一次擺盤菜去酒樓加送,翻熱了一陣,暖暖地咁,然後全個家族食物中毒,我只吃了一兩舊,痾了三四次……

佢地的偉大理論,不能駁佢。但佢唔翻熱盤菜,叫佢表演自己隊哂佢,睇佢腸胃有幾勁?!

水晶宮

你99講既野,又唔係完全錯.
例如燙傷可用蛋白、捱餓係減肌肉唔減脂肪、烚蛋可去瘀(但應先冰敷,後用蛋look),都係正確的.
再講,水的菌唔會少得過蛋白,如果無用濾水器,你夠唔夠膽飲水喉水?而且,用於外敷,蛋白就算有菌都唔會進入體內啦.
但係盤茱加熱方面,就要視乎個盤菜擺左幾耐,如果係剛剛煮好就送來,咁只係加熱就得,如果已整好一段時間,或唔知整好幾耐,就梗係加熱至滾安全D啦.

伯爵府

熱血勳章

捱餓係減肌肉唔減脂肪,呢個冇錯

其他唔太瞭解

大宅

你99錯唔晒喎. 有啲古方係work. 不過衛生方面佢未必趕及現代人.

侯爵府

你99唔咪錯晒

洋房

回覆:做個靚太 的帖子

其實肚餓5食野,姐系講緊5食其中一餐正餐,系會燒“脂肪“,但如果長時間5食野,有機會燒肌肉。不過,燒肌肉的可能性好低。
而你所講的“增加脂肪“,其實系因為無食一餐之後,你一食野,因為長時間無野落肚,小腸會一次過吸收灑所有糖份,所以會肥。
所以話,老人家有野先正確,不過好多偏方會搞到人好頭痛,要小心用,因為未必完全正確。特別系現在的老人,一般學歷較低,可能用的系日常生活經驗 or 聽人講過。
前者當然可信,後者就要小心了。
樓主,好明白你的狀況,不過盡可能“信“下老人,等2者關系好d.......

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

咩道理?

首頁

尾頁

跳至