婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

回覆:我奶奶的Common Sense

大宅

樓主,其實你99講大部分都是正確的,只是你年紀輕見識少。但有些科學或生物的common sense年輕人也應該會識,如肚餓那一part, 基本上人體消耗能量次序是先由glucose, 跟著是protein, 最後才是fat. 所以d人肚餓見頭暈會立刻飲葡萄糖水,而減肥的人用絕食減肥就算輕了都只是消了肌肉不是脂肪,所以復食之後會反彈而且比之前更肥。

這些便是common sense 了。家有一老如有一寶,看來你99也不是一個沒有common sense 的人,只不過她不是專家,不能給你很科學化的解釋方法,不過你咁偏見,佢講乜你都唔會聽得入耳。

方方媽媽    發表於 15-7-6 23:11

複式洋房

你奶奶巳經比我奶釢

大宅

回覆:Muimuipoon 的帖子

Agree...你笑你99既common sense..其實有啲人地先係岩囉。

男爵府

引用:樓主,其實你99講大部分都是正確的,只是你

原帖由 Muimuipoon 於 15-07-06 發表
樓主,其實你99講大部分都是正確的,只是你年紀輕見識少。但有些科學或生物的common sense年輕人也應該會識 ...
So true. 當你對一個人有成見時 就算佢講太陽東升西落你都覺得係錯

水晶宮

o狂人o 發表於 15-7-7 00:06
So true. 當你對一個人有成見時 就算佢講太陽東升西落你都覺得係錯
我想起亦舒小説曾見過這麼一句:當你愛一個人時,他說月亮是四方形的,你看一看,也會說“果然有點起角”

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

你99識既野多過你喎

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

你奶奶錯唔晒 只是你唔鍾意佢

祝各位幸福快樂

男爵府

你奶奶就算是冇common sense,就算是目不識丁,就算是文盲,又如何?待她如家人體恤一点,包容一点,你会有賺的,起碼會羸得c6的欣賞和尊重。

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

燙傷
奶奶: 要即時用水沖, 然後搽生雞蛋白
我: 吓? 雞蛋好多菌喎, 醫生話用水沖, 咩都唔好搽, 然後盡快求醫
奶奶: 水夠好多菌啦!

你2個都錯, 正確應該係立即塗補WET用品
燙傷使皮膚突然大量失去水份, 如立即用水沖會起水泡, 就係因為本身傷左高溫, 又用涼水沖, 入面溫度同出面溫度即時差太遠, 所以產生水泡!
此時只有立即用補WET用品塗上, 不停塗, 15分鐘冇水泡, 唔痛, 好番!
你醫生靠害!

撞傷
奶奶: 要即時烚隻蛋碌吓!
我: 吓? 又紅又腫, 個傷口仲咁興, 醫生話要用冰敷
奶奶: 你唔碌佢, 好難散淤, 仲要塞個銀仔入去蛋黃入面, 吸走D淤, 個銀仔會變色
我: 你有冇試過唔碌, 就咁放隻蛋係度, 睇吓個銀仔係唔係會變色呀?
奶奶: 你唔信就算!

奶奶錯唔晒, 某種程度的撞傷,瘀傷 是要先冷敷, 再熱敷。2者應該並存

肚餓
奶奶: 一feel到肚餓就要食飯
我: 點解呀?
奶奶: 因為身體一肚餓就會開始燃燒肌肉
我: 吓? 乜唔係脂肪先咩?
奶奶: 係肌肉先
我: ......

呢樣偏向你奶奶岩, 脂肪係於運動後約15分鐘 (正確唔太記得) 才被燃燒的!
肚餓不但燃燒唔到脂肪, 相反只會令脂肪累積更多。
但你奶奶講得岩, 唔應該餓先食野。

資料由體適能畢業學分A- 學士提供
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

水晶宮

Jolin_Yuen 發表於 15-7-7 17:04
燙傷
奶奶: 要即時用水沖, 然後搽生雞蛋白
我: 吓? 雞蛋好多菌喎, 醫生話用水沖, 咩都唔好搽, 然後盡快求醫 ...
你梗係無聽過"99永遠是錯的"呢句說話

以上句子,由日日蒲BK婆媳版幾乎達90%以上的C9提供

首頁

尾頁

跳至