婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我實在很擔心才要在這裡發問。
背景:住澳洲某偏遠小鎮
2014年頭,剛來左澳洲3,4個月,老公開始成日嘔胃氣,嘔左一個月,我發覺唔對路,即刻叫佢睇 GP,當時 GP 話可能係水肚不復,胃酸過多,叫老公長期食一種減胃酸藥就得(GP 仲話佢老公都係咁woo)我老公食左係好左一排,嘔氣都少左,食左3個月左右,老公見無咩嘔氣,咪停藥睇下點 lor,點知佢停左幾日,即刻又嘔氣嘔到7彩。

年中再睇醫生,我同醫生講咁唔得 woo,一定有問題,問佢有咩 treatment 可以 check 下個胃,佢話可做一個 Blowing test 或照胃鏡,我真係好擔心係胃出左咩問題,所以叫老公去book 照胃鏡,由 GP 轉介去睇專科都搞左幾個月,再由專科安排照胃鏡都搞到今年年頭⋯⋯ so crazy
照完話胃酸過多,同有幽門螺旋菌,但老公都已經食左2,3個月藥,仲未好,仲係成日嘔氣,特別係去大便時⋯⋯

下個月我地會搬返亞洲,諗住帶老公去睇醫生,請問香港有沒有好的醫生可以介紹?
而有沒有過來人有經驗係點樣醫好?要唔要介口?

萬分感謝!

子爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章 BK Milk勳章

回覆 kamajenny 的帖子

唔使坦心,可以睇腸胃專科,食一至兩星期葯就會好返,

大宅

引用:回覆+kamajenny+的帖子唔使坦心,可以睇腸

原帖由 LCY30 於 15-07-09 發表
回覆 kamajenny 的帖子

唔使坦心,可以睇腸胃專科,食一至兩星期葯就會好返, ...
本來都咁諗,個「專科」醫生開左一隻藥比佢,由四月頭食到依家啦,都仲未好過,我查過果隻藥,香港都有醫生開黎隻,而且黎邊藥劑師都話已經係比最好質素⋯ 我真係無辦法唔擔心⋯ 好驚佢醫唔好⋯

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:我實在很擔心才要在這裡發問。背景:住澳洲

男爵府

引用:我實在很擔心才要在這裡發問。背景:住澳洲

原帖由 kamajenny 於 15-07-09 發表

我實在很擔心才要在這裡發問。
抑胃酸藥都蝦人食,而且胃病都長手尾,幽門螺旋菌要食幾個月先殺得哂,其間有冇介口呀?胃病唔介口好難好,仲有胃脹,胃氣,胃痛可以唔係胃本身問題,有冇check埋肝,膽,胰臟?,呢d有問題都會引起胃不舒服

子爵府

回覆:關於幽門螺旋菌,求意見?

有幽門螺旋菌,要食抗生素,至於食幾耐,視乎一個course (7-14天不等)後再check 而定。我同事前後食左3星期以上抗生素,再test先合格。

至於胃氣問題,唔一定關幽門螺旋菌事。以我自己最近為例,未照胃鏡前,已經做了blow test, 係negative. 跟著食了3星期Gaviscon中和胃酸及另一隻好貴嘅抑制胃酸藥,進展好慢,最後照胃鏡。醫生見到有幾個位損左,抽組織化驗,又抽胃液check 幽門螺旋菌,幸好冇cancer, 冇ulcer, 亦冇菌,定症係「胃炎」

我都係睇GP, 胃鏡就一定係腸胃專科醫生做。照完胃鏡,醫生話我呢種情況多數係stress引起,所以一定要放鬆,亦要戒口,油膩、生冷及難消化食物唔可以食,每餐亦只好食7成飽。我個case要繼續食抑制胃酸藥2個月,作用係修補胃膜。

其實放假好重要,我照完胃鏡幾日後就去旅行,真係個胃好左好多!

你先生可能在澳洲唔適應新環境,佢返到香港睇下醫生,亦戒下口,多D去玩,會有幫助!

子爵府

回覆:關於幽門螺旋菌,求意見?

FYI - 我在養和醫院睇GP及照胃鏡,照胃鏡費用7千幾蚊。

大宅

回覆:老婦仁 的帖子

已經第一時間check 過晒,所有器官都正常,只係個胃有問題,其實除左酒同豆類,請問仲有咩要介口?btw, 香蕉同蕃茄都已經介埋

大宅

回覆:hchu06 的帖子

澳洲只係照胃鏡,都要黎個價,仲未包醫生費同藥費

男爵府

引用:已經第一時間check 過晒,所有器官都正常,

已經第一時間check 過晒,所有器官都正常,只係個胃有問題,其實除左酒同豆類,請問仲有咩要介口?btw, 香 ...
辣野,酸野,糯米,薯仔,豆類,麵包,nuts, 難消化都唔好,以清淡為主

大宅

回覆:hchu06 的帖子

照咁睇應該係壓力,因為佢澳洲份工幾「高壓」,希望搬離澳洲後情況可以有好轉。
佢照左胃鏡,個「專科」話佢個胃咩事都無,只係胃酸過多同胃酸中驗到有黎隻菌
仲有我老公有個唔好既習慣,食飯食得好快,食到飽晒果隻,聽你咁講,我會叫佢以後7分飽就好啦!
多謝晒你既資料!

大宅

老婦仁 發表於 15-7-9 22:30
辣野,酸野,糯米,薯仔,豆類,麵包,nuts, 難消化都唔好,以清淡為主
Thank you soooo much

子爵府

引用:已經第一時間check+過晒,所有器官都正常,

已經第一時間check 過晒,所有器官都正常,只係個胃有問題,其實除左酒同豆類,請問仲有咩要介口?btw, 香 ...
除易漲胃嘅豆類、薯仔之類要少食,生冷野如魚牛、沙律一定唔可以食,此外,牛油、茶、奶茶、牛奶、肥肉、太酸或刺激食物都暫時避免,總之任何食完覺得頂住或者「乸」住個胃嘅食物,都少食啦!

我同你老公一樣,都係食野好快嘅人,未咀嚼夠就呑,其實唔好。另外,個胃發炎,千祈唔好飯後一大碗湯,會好漲胃。

你唔需要太擔心,已經照左胃鏡,又check 左其他地方,俾D時間個胃,放鬆心情及食足藥,係會好快冇事。

大宅

回覆:天瑜 的帖子

黑加倫子真係得得地,早幾去超市找到隻黑加倫子鮮果醬,好過無咁話,叫老公一日食半盒,嘔胃氣明顯少左,希望至少頂到返香港 🙏🏻 太感謝你 share

大宅

引用:黑加倫子真係得得地,早幾去超市找到隻黑加

原帖由 kamajenny 於 15-07-15 發表
黑加倫子真係得得地,早幾去超市找到隻黑加倫子鮮果醬,好過無咁話,叫老公一日食半盒,嘔胃氣明顯少左,希 ...
我大約三個月前也驗到有幽門螺旋菌,要食一個療程的藥好似食左兩星期,因此菌會傳染所以在家也用公筷並不share食物,之後要等一個月再去驗,d菌清左就無事啦!其實這個菌在亞洲區很普遍,據報導香港有50%的人有這病,不過這幾年據聞澳洲有隻新藥成效很好!我當時只是做吹氣測試驗出這病!

大宅

回覆 hillgrove 的帖子

但我老公食左三個月藥都仲未得⋯⋯ 唉⋯⋯

禁止訪問

引用:黑加倫子真係得得地,早幾去超市找到隻黑加

大宅

天瑜 發表於 15-7-17 09:50
Congratulations!

香港冇新鮮黑加侖子的,支持你先生keep 住吃。
其實澳洲都無新鮮,只找到含 60% 果肉既 Jam,都怕怕地食到佢有糖尿病,但無辦法中既辦法,我媽話香港有黑加倫子乾買,叫我返香港時買比老公食好了

禁止訪問

回覆:kamajenny 的帖子

禁止訪問

引用:Quote:天瑜 發表於 15-7-17 09:50 Congratu

首頁

尾頁

跳至