論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

如題,9月才完約,不過佢想7月走返鄉過新年。咁想問吓我已經早放佢2個月,係咪應該已抵銷左佢2年約嘅2星期年假? 所以唔駛俾2個星期假期錢?

2年佢有放足法定假期及每星期一日假期。

謝謝!

大宅

回覆:Freesia_cat 的帖子

咁早走佢完唔倒約架,紀錄上係斷約,我諗佢唔採你。
莫講你問果個問題,唔比大假$,佢告硬你啦!

珍珠宮

引用:咁早走佢完唔倒約架,紀錄上係斷約,我諗佢

原帖由 Iceman00852 於 15-07-09 發表
咁早走佢完唔倒約架,紀錄上係斷約,我諗佢唔採你。
莫講你問果個問題,唔比大假$,佢告硬你啦!

...
咁early release最多可幾多日,我計清楚早走算唔算俾左大假佢。

同埋如果佢唔算完約,咁佢早走2個月,算有幾多日大假?

珍珠宮

回覆:如果我俾姐姐早走2個月,仲要俾2個星期假期錢嗎?

我上網check最早可以42日走,咁係計唔計一星期一日假? 現在佢係足2個月走,咁點計? 42加14日係56日,我唔識計。

我唔係意圖唔俾佢應得嘅錢佢,如果佢應得我會俾佢,但我想計清楚,因我本身係唔情願下俾佢早走。

大宅

回覆:Freesia_cat 的帖子

你明天打去入境處,佢會好清楚同你計。
因唔係每個人都遇過,遇到都唔記得啦!

珍珠宮

引用:你明天打去入境處,佢會好清楚同你計。因唔

原帖由 Iceman00852 於 15-07-09 發表
你明天打去入境處,佢會好清楚同你計。
因唔係每個人都遇過,遇到都唔記得啦!

...
我問左朋友,原來年假不能抵銷佢早走。咁我識計啦!謝謝!

大宅

樓主,,我都係呢個情況,,姐姐第2個約,,放2016年2月5日到期,足4年,,但佢想2015年11月15日走,,應該點計假期比佢,,謝謝

複式洋房

打去入境處

珍珠宮

引用:樓主,,我都係呢個情況,,姐姐第2個約,

原帖由 ruthccc 於 15-07-12 發表
樓主,,我都係呢個情況,,姐姐第2個約,,放2016年2月5日到期,足4年,,但佢想2015年11月15日走,,應該 ...
你計返pro rata佢應該有幾多假,再乘日薪。

例子: 我姐姐個約做左22個月,首年足7日假,第二年計7×10÷12=6,即佢早走都有13日假。

然後: (我姐姐月薪仲係3920)

$3920×12÷365=日薪
日薪×13(大假數量)=應付大假錢

我就係咁計俾姐姐,問過哂agent同朋友嘅計法。

大宅

回覆 Freesia_cat 的帖子

謝謝你啊,,我睇下先,,

首頁

尾頁

跳至