自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-6-30 17:28 發表
講過真實笑話你知
我.....
以前都好鍾意種野

因為c9本著用得唔好o徒性格
煮餸果陣我一路切d冬瓜皮呀擇左d菜就收埋一袋
之後行出去放入泥土度

有次比老公發現
老公話:你做咩呀
我:無呀
...

I did that when I was a little girl !!

子爵府

回覆 #1 JJA 的文章

my home:

富貴竹、路路通、蝴蝶草、佛手蓮、xx青

水種的、勤D換水

子爵府

今日行過,見到有D水種紅掌好靚,心思思想試吓。

子爵府

回覆 #21 JJA 的文章

我都好鐘意行花墟

彩虹沙裏面是否有養份

子爵府

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-7-1 02:24 發表
今日發現我棵招財葉有d窿窿
相信係有虫虫
整左蒜頭辣椒水噴下
睇下有無事先

好似是有機殺虫法。

係呢,點整呀?

子爵府

原文章由 JJA 於 08-7-3 15:47 發表
我有1個問題, 不過唔准笑我, 我見花墟有D叫金魚草, 但個樣唔似金魚, WHY 叫金魚草? 係咪可以放落金魚缸度? 我想放d落龜仔缸度, 等龜仔有得喱下遮下陰。 ...

this is one of my favouate flower.
我家現在都有,我想換些新鮮,但今日附近一帶都無!

係佢個樣似金魚仔
金魚草原產於地中海地區,稱為孟買彩雀或洋彩雀。據說是一種多情彩雀的化身。她花形奇特,花色濃豔豐富,花期又長,是園林中最常見的草本花卉。
佢咁多情,D龜仔都會好鐘意

[ 本文章最後由 bbfish1992 於 08-7-3 16:05 編輯 ]

子爵府

回覆 #28 bbfish1992 的文章

本想post張相,but fail
share D info

金 魚 草
花 名 : 金 魚 草
花 語 : 多 嘴 ‧ 好 管 閒 事
種 類 : 芝 葉 科。
原 產 地 : 地 中海 沿 案 。
花 色 : 黃 ‧ 白 ‧ 紅 ‧ 桃 紅 。
花 期 : 春 ~ 秋。
它 得 的 英 文 名 稱 為 「 Snap Dragon 」 ( 咬 住 東 西 的 恐 龍 ) ,
但 是 , 我 倒 認 為 「 金 魚 草 」 才 更 能 適 合 它 的 各 種 特 性。
它 的 花 形 很 可 愛 , 看 起 來 就 好 像 是 在 水 中 一 扭 一 扭 地
游 動 著 的 金 魚 。

大 概 是 因 為 如 果 用 指 尖 壓 它 的 花 朵 會 產 生 「 叭 ! 叭 !」
的 聲 音 吧 ! 所 以 , 它 的 花 語 是 「 多 嘴 」 。
但 是 , 這 不 也 市 很 可 愛 嗎 ?

比 起 那 些 裝 腔 作 勢 嘮 嘮 叨 叨 的 人 , 像 金 魚 草 這 樣 只 會對
打 開 自 己 外 殼 的 人 多 嘴 , 可 來 得 可 愛 多 了 呢 ! 這 也 是
為 什 麼 大 家 喜 歡 它 的 原 因 之 一 吧 !

你 不 妨 試 試 在 自 己 的 房 間 放 上 一 盆 金 魚 草 , 它 一 定 可以
使 得 整 個 房 間 的 氣 氛 活 絡 、 開 朗 起 來 呢 !

重 點 : 適 合 做為 量 形 花 (Mass Flower) 或 線 條 花 (Line Flower) 。
由 於 花 色 都 屬 於 中 間 調 , 所 以 很 容 易 與 其 他 花 朵 搭 配得 很 協 調 。

花墟係唔有好多,等我sat出開MK,順便買番D

子爵府

原文章由 JJA 於 08-7-3 16:07 發表
OIC! 原來如此, 但佢會開花gawor, 咁水種咪唔得lor

我系水種的!

子爵府

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-7-3 15:11 發表
蒜頭辣椒攪碎時加水
之後隔渣放入噴葫度
直接噴o係葉面
我比例係1份蒜頭辣椒15份水
都係估估下個份量黎整
但已經好(公) 鼻

是不是辣椒仔?
Thanks

首頁