跳至

首頁

尾頁

別墅

想幫囝囝報16/17 K1, 萊恩和英藝你地會選邊間?
萊恩冇左NET做班主任,你地覺得呢點重要嗎?會否影響學生接觸淳正英語機會?
有冇過來人可以分享一下?感激!

別墅

回覆:萊恩vs英藝

Up

別墅

有冇家長可以分享一下?Thanks!

別墅

Up

別墅

我兩間都有interview 最終讀咗萊茵,我覺得英藝國際班係全英語,但最終考到直資或派位同萊茵比真係冇得比,另外事實上萊茵冇咗net 我都覺係唔係咁好,但冇辦法元朗該類型幼稚園真係冇嘜,而萊茵過往口裨亦唔錯。
讀了一年覺得小朋友是愉快的,愛返學,但英語能力因沒有得比較所以覺得也不錯, 但作為家長就覺得行政上不太滿意,學費及支出已預咗,但學校商業化得有點誇張,為了收多D PN學生竟然於幾個月前已滿三歲D學生再分班避了教育處連學費原本autopay要人地收比cheque,另外再收一D來年讀K1的學生先讀幾個月PN,錢真係賺到盡,但係我地小朋友就被分薄了資源了。

大宅

我都㨂讀萊恩, 老師ok...但我唔鍾意個校長, 成日 push 小朋交考 cert, 話有助考小學

大宅

唔知萊恩係點,但我同我朋友都覺得英藝行政唔多掂。

大宅

畀面勳章

我只知好多英藝的pn升k1時,好多都去左萊恩

別墅

我女就係讀左一年英藝之後轉萊茵

別墅

回覆:gloriachorus 的帖子

Gloria, 你囡囡兩間都讀過,可否講下點解要轉校呢?
萊恩冇左外藉老師做班主任,你覺得有冇影響到你囡學英文呢?謝謝!

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

兩間冇得比喎
差好遠

大宅

我係今年15-16年N班家長,尋日聽完Talk考入直資/私校既學生考得好好呀!令我加左唔少信心,一定會繼續讀到K3

大宅

引用:我係今年15-16年N班家長,尋日聽完Talk考入

原帖由 dada1010 於 15-08-06 發表
我係今年15-16年N班家長,尋日聽完Talk考入直資/私校既學生考得好好呀!令我加左唔少信心,一定會繼續讀到K ...
唔記得講,呢個係萊茵

侯爵府

畀面勳章

我係今年15-16年N班家長,尋日聽完Talk考入直資/私校既學生考得好好呀!令我加左唔少信心,一定會繼續讀到K ...
我個仔升K2,希望都考到心儀小學

大宅

引用:Quote:原帖由+dada1010+於+15-08-06+發表我

原帖由 KitAuYeung 於 15-08-06 發表
我個仔升K2,希望都考到心儀小學
祝你仔仔成功!加油!

大宅

畀面勳章

好多家長都有同小朋友學習其他嘢。我一星期學中,英,數,游泳,小提琴和跳舞

大宅

引用:Quote:原帖由+dada1010+於+15-08-06+發表我

原帖由 babykeikeikei 於 15-08-07 發表
好多家長都有同小朋友學習其他嘢。我一星期學中,英,數,游泳,小提琴和跳舞

...
萊茵英文不足夠嗎?其實出面補英文係補什麼?oral?

想問小提琴幾歲開始學?跟琴行定私人學?

Thx

複式洋房

回覆:dada1010 的帖子

因想小朋友考 Cert,如 Cambridge Starters, Movers 或 Flyers,就會另外學。

大宅

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+babykeikeikei+於+15-08-07+

原帖由 dada1010 於 15-08-07 發表
萊茵英文不足夠嗎?其實出面補英文係補什麼?oral?

想問小提琴幾歲開始學?跟琴行定私人學?
我經過考小一後發覺而家d小朋友真係好勁

大宅

其實冇net teacher做班主任,仲藉唔藉就見人見誌。
2間收我仔讀N班時,我選擇英藝,因為我唔想冇net teacher做班主任。
我覺得private school是商業化,但是at least 佢俾net teacher做班主任,我覺得fair enough.

首頁

尾頁

跳至