嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位好!

剛與小朋友驗眼,發現近視加深嚴重(一年超過100度), 醫生建議滴眼藥水(Atropine 0.01%),每日滴一次,為期2年。令人擔心。

大家的小朋友有無試過,相似情況 ? 是不是真的有效 ?

大宅

回覆:lkm1099 的帖子

政府醫生都有建議我小朋友用,但系要私家醫生睇先得用,我宜家未去睇私家醫生

禁止訪問

別墅

引用:我小朋友滴緊,不過我醫生係話滴到發育完,

原帖由 nowellaw 於 15-07-20 發表
我小朋友滴緊,不過我醫生係話滴到發育完,唔係2年喎
nowellaw, 你小朋友幾歲,滴左幾耐,有用嗎?謝謝

別墅

回覆:大家的小朋友有無試過,滴眼藥水預防近視加深。

另外,你囝係滴0.1%定係0.01%? 一年要幾多錢呢?麻煩哂

大宅

引用:另外,你囝係滴0.1�0.01�一年要幾多

原帖由 MayBride 於 15-07-28 發表
另外,你囝係滴0.1%定係0.01%? 一年要幾多錢呢?麻煩哂

男爵府

我小朋友剛發現有少少近視……
都係亞Pad惹的禍……

我仔做功課個頭又X(吾識寫)得好低,要成日提住,網上穩左個“預防近視架”,可以控制頭到書枱的距離,好似話幾好,有冇媽咪俾小朋友用過?!

大宅

引用:各位好! 剛與小朋友驗眼,發現近視加

原帖由 lkm1099 於 15-07-13 發表
各位好!

剛與小朋友驗眼,發現近視加深嚴重(一年超過100度), 醫生建議滴眼藥水(Atropine 0.01%),每 ...
醫生也建議我小朋友用,請問你小朋友開始用嗎?擔心緊會有副作用

大宅

引用:Quote:原帖由+lkm1099+於+15-07-13+發表各

原帖由 tungtung_mama 於 15-08-17 發表
醫生也建議我小朋友用,請問你小朋友開始用嗎?擔心緊會有副作用
其實除咗滴\"眼藥水\"仲有其他方法預防近視加深,仲可以將近視度數追返嚟架囉,日日咁滴藥水,滴幾年,太得人驚

大宅

回覆 lkm1099 的帖子

[size=12.8000001907349px]我小朋友都大近視。想問一下你的atropine係0.01%? 因為我醫生俾我既係1%,side effect太大所以我無比我小朋友用。但係0.01%濃度就perfect... 可否比你個醫生details我?萬分感激!

大宅

回覆:tay 的帖子

你睇邊個醫生呢?可以PM我嗎?

大宅

回覆:lkm1099 的帖子

你小朋友宜家有冇用眼藥水呢呢?近視幾多度呢?

男爵府

up……

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

請可否分享情況如何?價錢點計?要滴到14歲,發育完?

首頁

尾頁

跳至