少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

每日都好似比賽咁,幾時開始行,講嘢,考學校,學認字,戒尿片,每樣都要同屋企其他家庭成員,朋友,同學比較。我自己覺得快慢有序,但身邊嘅3姑6婆好煩,前陣子,受影響,擔心到要帶小朋友上言語治療班,社交班,好了,說話進步後,又到戒尿片,極擔心,點解人人都識自己小朋友唔識,最後3日就可以自己去小便,無耐連大便都得。原來幾緊張都無用,是時間就可以。各位加油,好多時都係自己嚇自己或者被其他人嚇壞。

翡翠宮

真係好叻叻咼,要俾D鼓勵佢喇

大宅

引用:每日都好似比賽咁,幾時開始行,講嘢,考學

原帖由 ballg 於 15-07-14 發表
每日都好似比賽咁,幾時開始行,講嘢,考學校,學認字,戒尿片,每樣都要同屋企其他家庭成員,朋友,同學比 ...
唉,我同你之前一樣,擔心講話能力,排非牟利機構言語治療5知排到何時,我仔口部肌肉發展5好,又5識用條脷,所以發音好歪
你係邊到上堂?小朋友多大?
係咪返學先改善言語能力?
我仔接近2。5歲

男爵府

回覆 markus128 的帖子

同我一樣,仔仔就黎28個月大,講野又唔叻,句子只講到1-2句,仲要睇心情講。2.5歲再返健康院跟住講野方面。又未戒到片片。我都唔知做咩可以幫到佢。講真,做家長既,邊會唔教/同小朋友講野架,但有佢吸收左,唔識表達出黎,我地都冇計架。迫唔到......都唔知點算。

大宅

引用:回覆 markus128 的帖子同我一樣,仔仔就黎28

原帖由 ccw1830 於 15-07-16 發表

同我一樣,仔仔就黎28個月大,講野又唔叻,句子只講到1-2句,仲要睇心情講。2.5歲再返 ...
我仔日片用了大約3-4天戒了,之前試过戒唔成功,上星期戒,又OK。
我諗佢地ready 就會識。
我希望講野一樣,不過佢5知幾時先ready....希望返學後可以改善

男爵府

我仔已經返育嬰院,嬰院都有戒片training,到而家都未得。希望大家小朋友一齊再進步多d

大宅

引用:回覆 markus128 的帖子我仔已經返育嬰院,嬰

原帖由 ccw1830 於 15-07-17 發表

我仔已經返育嬰院,嬰院都有戒片training,到而家都未得。希望大家小朋友一齊再進步 ...
返育嬰院說話仲未ok?
5係有堂上?

男爵府

係有類似上堂咁~有老師,同學仔,佢講野都仲係咁......

大宅

引用:每日都好似比賽咁,幾時開始行,講嘢,考學

原帖由 ballg 於 15-07-14 發表
每日都好似比賽咁,幾時開始行,講嘢,考學校,學認字,戒尿片,每樣都要同屋企其他家庭成員,朋友,同學比 ...
完全同意。有時真係急唔黎。佢有進步就可以

大宅

引用:Quote:原帖由 ballg 於 15-07-14 發表每日

原帖由 markus128 於 15-07-14 發表
唉,我同你之前一樣,擔心講話能力,排非牟利機構言語治療5知排到何時,我仔口部肌肉發展5好,又5識用條脷 ...
我去一間荔枝角嘅playgroup, 可能老師有經驗同耐性,加上我仔可能係識但唔講,見到我擔心,又或者係準備好,佢一開始講,就跟住講,但始終比其他同學表達能力係弱,唯有同佢講多d,又俾機會佢講多d! 但大便方面就未可以。好擔心又心急,返k1就唔可以再著片。

大宅

引用:Quote:原帖由 markus128 於 15-07-14 發表

原帖由 ballg 於 15-07-22 發表
我去一間荔枝角嘅playgroup, 可能老師有經驗同耐性,加上我仔可能係識但唔講,見到我擔心,又或者係準備好 ...
我仔好肯講, 但發音5正。
另日片3日已戒, 最近佢連疴boo boo 都係痰盂疴,其實前後兩星期倒。
我癹現只要肯比-機會,日日比佢試比佢習慣, 佢地一定可以做到, 放心

大宅

回覆:發展快慢,仔仔終於講說話流利又成功戒片

現今小朋友早熟,幾歲就知要面子,所以親友,特別係老人家,佢哋講嘅,我仔都有聽到,越講越唔做,又話我做媽媽唔教唔迫,唉,真心感到煩躁

大宅

回覆:ballg 的帖子

呢d相信未黎料,心態上可以講話佢仲細,bb.但一讀書,個個都黎比較,有時唔係你想比較,係身邊d人迫你比較,好自然你就會撫心自問,呢d先至算開始

大宅

回覆:發展快慢,仔仔終於講說話流利又成功戒片

好煩!好似我唔帶個仔返暑期班,我覺得我自己帶佢去玩,去街,去圖書館,屋企玩玩具,畫畫,睇電視,開心放暑假,但好多都唔認同。

首頁

尾頁

跳至