嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

jm們可唔可以分享下 1歲bb進食時間表?仲有早餐食D乜好?我個b女起身之後都唔肯食奶,平時比開米糊她食,想轉下口味

回覆 irenebabe 的帖子

您好irenebabe ,早餐可以俾麵包、雞蛋、用奶開麥皮、粟米片等都可以呀。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

回覆 Angela@牛欄牌媽咪專線 的帖子

粟米片唔得啦, 浸咗奶都好硬, 界口, 又未有大牙
回覆 wujomaomao 的帖子

您好wujomaomao ,選擇返一D 主要用玉米而成既粟米片,如果添增左小麥、燕麥既穀物就可能會難D 浸淋架喇。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

大宅

請問有邊隻CONFLAKES唔硬呢?

一歲既BB係進食方面已經可以有好多選擇,conflakes 只係其中一種,媽媽仲可以俾通粉、粥或者麵等,小朋友由依家開始至乳齒會完全長出, 佢既咀嚼能力會慢慢遞增,您可以嘗試更多元化及質感的食物,配合返小朋友成長既需要。而不同質感既食物,都可以鍛鍊BB 既口腔肌肉,對小朋友學習說話都會有幫助。

大宅

即係邊款CORNFLAKES浸咗牛奶都唔硬唔"介"口呢? 我係市面上揾唔到

一般市面上既con flakes 經過奶完全覆蓋徹底浸透後, 質地好快會變為軟身(約數分鐘),就可以俾一歲以上既bb食用架喇。

大宅

我食家XX, 我浸到食完都仲係硬到我唔認為1歲BB可以食

別墅

引用:回覆+irenebabe+的帖子您好irenebabe+,早

原帖由 Angela@牛欄牌媽咪專線 於 15-07-15 發表
回覆 irenebabe 的帖子

您好irenebabe ,早餐可以俾麵包、雞蛋、用奶開麥皮、粟米片等都可以呀。 ...
粟米片是gluten free 嗎?我個女有食物敏感

大宅

引用:回覆+Angela@牛欄牌媽咪專線+的帖子我食家X

原帖由 wujomaomao 於 15-07-17 發表

我食家XX, 我浸到食完都仲係硬到我唔認為1歲BB可以食 ...
我俾佢食weet-bix, 我住澳洲,唔知香港有冇。我買專俾小朋友食個隻,冇咁多salt。你記住揀少糖個d。

大宅

回覆 candyaust 的帖子

唔該哂你, 我揾下先

大宅

引用:jm們可唔可以分享下+1歲bb進食時間表?仲有

原帖由 irenebabe 於 15-07-14 發表
jm們可唔可以分享下 1歲bb進食時間表?仲有早餐食D乜好?我個b女起身之後都唔肯食奶,平時比開米糊她食,想 ...
我仔11個月,早餐會rotate:
Greek plain yogurt + 生果
Avocado toast
生果粒+牛奶+cereal(一碗過)
生果蓉+少少奶+麥皮
香蕉pancake (1蛋+1香蕉蓉+少少麵粉)

仲想試下蒸水蛋

一歲以上既小朋友o係進食方面已經可以有好多吾同既選擇,媽媽可以隨著食物既營養價值同BB 喜好既質地選擇認為合適BB既食物,對於個別產品既查詢,我們不便作出評價,謝謝您的寶貴意見。
回覆 asmbok 的帖子

您好asmbok ,不是所有粟米片也是gluten free,媽媽要留意返包裝上既說明,囡囡有食物敏感記得每樣新食物都要小小開始試起呀。

別墅

引用:Quote:原帖由+irenebabe+於+15-07-14+發表j

原帖由 candyaust 於 15-07-20 發表
正!多謝分享

子爵府

hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 irenebabe 於 15-07-14 發表j

原帖由 candyaust 於 15-07-20 發表
請問邊隻 cereal?

大宅

回覆:stef 的帖子

#11 寫左

首頁

尾頁

跳至