少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

大仔現時2歲7,從細佬出世之後大約1歲10/11左右開始一直係6299度暫住大約有3個幾4個月。返黎屋企之後性情大變,超級硬頸不在話下,野蠻,百厭真係無辦法有一日唔令我嬲,真係好勞氣好激心。大家可否分享經驗或者指點迷津!

侯爵府

http://www.baby-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1

Post 15-19

這是我一向用的方法, 直至現在, 我孩子6歲半了, 還是很有效; 當然, 中間也用心和孩子建立了良好關係

另外, 弟弟出世, 也是要注意的事, 當年弟弟出世, 你把他放在祖父母家, 令他更肯定你為了弟弟不要他, 所以要注意兩個孩子之間的相處, 你們也要修補關係
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

引用:http://www.baby-kingdom.com/forum.php

原帖由 pyjess 於 15-07-16 發表
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=6999889&extra=page%3D1

Post 15-19
thanks

大宅

陪伴他做一樣持之以恆的事情,例如,每日的閱讀、定時定點的遊戲時間,每週一次的專項活動,如親子班,讓他覺得自己在你心中的重視,從而對你有確切的期待,是專屬他的親子時間。

大宅

回覆:大仔極其反叛!點樣算!社工有用?

大仔心聲:嘩!細佬出世後媽媽就唔要我了,仲趕左我走,唔畀我返屋企。媽咪同爸爸淨係要BB唔要我了

你可以相像到佢有幾無助,幾冇安全感,幾驚嗎?之後見到你已唔再信任你唔再倚賴你(會隨時唔要自己喎)轉化為憤怒,好平常。

你要慢慢建立番佢對你地的信心。唔係佢反叛,係你地傷害左佢唔知

大宅

引用:陪伴他做一樣持之以恆的事情,例如,每日的

原帖由 禾稈媽媽 於 15-07-18 發表
陪伴他做一樣持之以恆的事情,例如,每日的閱讀、定時定點的遊戲時間,每週一次的專項活動,如親子班,讓他 ...
多謝你

大宅

引用:大仔心聲:嘩!細佬出世後媽媽就唔要我了,

原帖由 pokey 於 15-07-19 發表
大仔心聲:嘩!細佬出世後媽媽就唔要我了,仲趕左我走,唔畀我返屋企。媽咪同爸爸淨係要BB唔要我了 ...
我現時十分愧疚。希望現在彌補仲唔遲。我地擔心佢會有焦慮症。已經轉介去政府。佢已經唔想同我溝通,好唔稀罕爸爸媽媽,如你所講一樣,唔再信任同依賴我地。我真係好傷心亦好後悔,忽略佢同時唔理解佢唔體諒佢。現時好迷茫,好驚仔仔唔明白,唔再接受我地嘅愛

大宅

回覆 卡樂CHRIS 的帖子

不言謝

大宅

回覆:卡樂CHRIS 的帖子

自己教唔掂就要搵社工傾,佢地會有方法教你,必要時會建議轉介服務比你仔

禁止訪問

回覆:大仔極其反叛!點樣算!社工有用?

首頁

尾頁

跳至