心聲留言

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

前日14/7 湊大我的姑媽過身了. 喊左一陣.斷斷續續.但我冇爆喊.自己都覺得好奇怪.我好嬲自己冇點喊.好涼薄.
好不捨.但心裡又有一種覺得佢係解脫甘離開.90歲高齡.早幾年腦退化.睇住佢愈來愈差.最後不能自理就入左老人院.老人院跌過.最後一係困住你坐成日.一係綁住係床成日.好心酸.以前好多說話變成沉默不語.

換角色易地而處.自己想甘嗎.一定唔想.仲想快d走.根本就係等日子.

以前清醒會打比我傾下計,同佢飲茶,教我煮野煲野.講做人處世.

我呢兩日一切如常,接仔番學.教佢做暑期作業,上網.放狗.睇電視.研究扭計骰至深夜.但我心無時無刻都想起佢.佢既笑聲,笑容,說話語氣.我好耐好耐都已經聽唔到了.

大宅

回覆:湊大我的,過身了.

見你呢個帖好感觸,因為我姑媽都有份揍大我,以家年紀亦開始大,好怕有一日會離去⋯

大宅

我細過都比隔離屋師奶湊大我到9歲,13歲搬屋之後返去探過佢兩次…相隔十幾年喇…再無返過去,亦無聯絡…我個心一直都好疚…但唔知點解一直都好驚去搵佢地……佢老公(細個我叫佢做阿伯)當年已經70幾喇…而家唔知仲喺唔喺度…我唔敢面對…但又覺得自己好無心肝

大宅

引用:前日14/7 湊大我的姑媽過身了. 喊左一陣.斷

原帖由 kit2004 於 15-07-16 發表
前日14/7 湊大我的姑媽過身了. 喊左一陣.斷斷續續.但我冇爆喊.自己都覺得好奇怪.我好嬲自己冇點喊.好涼薄.
...
希望佢一路好走,聽講做得好事多既人都會有福報,佢湊大你,都積左好多福。 我都係婆婆湊大,雖然婆婆走左好多年,但我對佢既思念,一點都無減少,我地都要堅強生活落去,佢地係另一個世界係會知^_^

21/7) 13W3D 7.32CM [HR164bpm]

男爵府

shky 發表於 15-7-17 04:32
我細過都比隔離屋師奶湊大我到9歲,13歲搬屋之後返去探過佢兩次…相隔十幾年喇…再無返過去,亦無聯絡…我 ...
或者試下俾d勇氣自己,踏出第一步。呢種係緣分,唔係個個都有,俾個機會自己多謝佢照顧自己,唔好留下遺憾。否則,老咗自己會怪自己點解當初會唔踏出第一步。要愛得及時,唔好失去先感歎。

禁止訪問

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

kit2004 發表於 15-7-16 23:26
...
生老病死!人生自古不能改變!!喊已代表你傷心,為親人覺得難過!,不一定要爆喊!

c.m.lai    發表於 15-7-29 08:45

大宅

我相信佢係你心目中係好重要既

翡翠宮

kit2004 發表於 15-7-16 23:26
...
唔好喊
我爸爸走左足足一年我先喊到出黎
到而家諗起都喊

琥珀宮

別墅

好明白,爺爺當年走佐,我見到外型相似伯伯我都喊得出來,隨著年齡增長,面對長輩離開逐一離開已有心理準備和感慨。加油

大宅

我媽走左一年,走前一年系對佢對家人都系一種極心痛既折磨,佢走左果晚我哭左成晚,頭一星期借助酒精幫助自己平伏之外,外表原全感覺無晒事,送仔返學照返學,買送繼續買送,煮飯繼續煮,之後我都無咩點哭,但系我頭半年無時無刻都諗起佢,日日諗,好辛苦,有時會諗到眼濕濕,但都系無哭,我有過同你一樣既諗法,因為我媽出賓當日我都唔系好識哭,但依家我想講,唔系我唔傷心,我比任何人都更傷心,如今我都好掛念佢,經常諗起佢生前點痛苦點受折磨,我好愛好愛佢,只系我習慣假裝堅強,我習慣唔會輕易哭.所以你自己明白自己就可以了,唔需要做戲比人睇,真正既傷心唔一定要哭

我是賣袋的,有需要可WHATSAPP我睇圖片,不收費架~歡迎歡迎~~

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

依家夜深時,晚晚都好想佢黎睇我.點解唔黎睇我.好掛住佢.

依家好嗎?清醒了嗎?清醒可以黎睇下我嗎?

複式洋房

我爺爺過身我都無爆喊,但個1-2星期日日個心都好唔開心,間唔中都喊到

首頁

尾頁

跳至