在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

Poo得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我試過上手走咗, 教我果個同事做咗2WEEKS, 同組另一同事要轉TEAM...

最後得返我同老細, 係我最有人比我問0既時候, 我老細去旅行....

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆 cutie_nana1201 的帖子

佢自己同你講?
你地既上司知道未? 上司俾佢留低?

做了15年, 真係OLD SEAFOOD, 真係要睇你地阿頭點諗...
佢地真係留佢,唔要你都冇辦法! 加油樓主!
Childhood is journey, not a race.

侯爵府

伯爵府

你上司知道未?公司點諗?

你個角色好被動,唯有做好自己

男爵府

2018復活節勳章

順其自然, 做好本份

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章

我都試過, 上份工, 上手做咗幾年, RESIGNED走咗, 我返咗半年, 點知佢厚面皮搵老闆R返分工, 仲自動減$2000人工...........唉

好彩我超快搵到份筍工

wcpcelia    發表於 15-7-24 13:56

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

一係做得好過佢

佢咁樣玩野, 其實公司都對佢有戒心唔會對佢好,
而如果間公司咁樣都留佢係度睇重佢既, 衣D 公司都唔值得你留啦~~~
比哂自己人玩既~~~

做自己本份, 見步行步
有可能安排你做其他位呢
唔好咁笨自己RESIGN呀!!!!
仲有, 你捱夠一個月, 公司有咩時郁你, 都有得7DAYS 通知, 賠返7DAYS 比你先好即走
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

男爵府

我個時入職做呢份工都有類似情況 前同事做左十年 成日話唔做 講左好耐好多次
結果公司請人 請左我 我入職時佢表面都笑笑口 不過就一面講工作流程 一面話好麻煩架 好多野架 遲下你就知.......佢同另一個同事話其實佢無諗過公司真係請人頂佢個位

.........因為佢都講左成年公司都請唔到人 所以見到真係有新人入職 佢接受唔到又話唔想走 .........之後竟然係我番工唔知第二定第三日...突然因工受傷...............工傷到依家2年幾 真係O晒咀

我開初見佢咁想做份工 我都係番左幾日好閒 我都有同另外個同事講 如果佢想番低 我都可以唔做 ...但上級就話佢自己要走 又話要留 點知幾時又要走呀.........

唉 總之人心難測 你做左三星期就唔好理個d[跳草裙舞]嘅人嘞
安心做回本份就ok .........

別墅

引用:我個時入職做呢份工都有類似情況+前同事做

原帖由 catlee324 於 15-07-23 發表
我個時入職做呢份工都有類似情況 前同事做左十年 成日話唔做 講左好耐好多次
結果公司請人 請左我 我入職時 ...
都係呀,老seafood 好難搞,只求盡做好本份

wcpcelia    發表於 15-7-24 13:57

王國長老

畀面勳章 王國長老

回覆 cutie_nana1201 的帖子

如果係我就兩手準備:
一, 工司用不用自己, 都好睇自己既表現. 如果喜歡呢份工, 我會繼續用心做好呢份工;
二, 要有最壞的打算, 工餘時間好好搵定另一份工.

加油~

子爵府

MommyPanel勳章

我以前的情況同你有點類似, 上手唔做請我返尼頂替, 老細一直對我好好. 點知上手果個又返尼做 (唔知佢搵我老細, 定我老細搵返佢). 我老細無炒我, 但好多野都俾佢跟返, 因為始終佢做得耐. 搞到我只跟d濕碎野, 投閒置散, 果陣都幾嬲ga. 不過,最後頂左一年就無做lu. 宜家份工仲好過佢~

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

乜果個人咁衰既..
樓主加油...做好自己....其他野就順其自然啦~
~眼啤啤, 吹咩咩~

男爵府

引用:唉,剛剛上班了三個星期⋯我的上一手同事本

原帖由 cutie_nana1201 於 15-07-17 發表
唉,剛剛上班了三個星期⋯我的上一手同事本應下星期就離職,但她突然話唔辭職!咁依家我即係一個多左的職員 ...
吓... 臨走先嚟玩唔捨得? 我覺得好笑 law ! !

大宅

回覆:入左職3個星期,我的上手同事突然話唔resigned!

可能當初resign 係想扭加人工

大宅

回覆:入左職3個星期,我的上手同事突然話唔resigned!

同我現在遭遇一樣……
上手走後請左我,我做左10個月左右,上手回歸……應該係佢自己返來,唔係公司搵佢的
搞到我而家好似多餘左出黎咁……

別墅

明白呀。
唉!

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

cutie_nana1201 發表於 15-7-28 13:36
明白呀。
唉!
e家咩情況呀咁?
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

侯爵府

d人真衰, 話唔做又做係度玩嘢

別墅

引用:Quote:cutie_nana1201+發表於+15-7-28+13:3

原帖由 lemontea520 於 15-07-31 發表
e家咩情況呀咁?
仲係果度⋯⋯⋯

首頁

尾頁

跳至