懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

返娘家安胎坐月其實好多人都會..都係貪自己屋企舒服即..心情好對BB都好...
我本身同老公奶奶一家住...話返娘家坐月...奶奶就%(&^*$^@%(&^&%$ (當然唔係我面前啦...)

有無JM試過類似情況..

lydia2015    發表於 15-11-25 01:08

大宅

回覆:回娘家坐月..奶奶唔歡喜...

一定要返娘家嗎?俾我係奶奶都唔喜歡。

別墅

回覆 lovebb003 的帖子

自己屋企點都舒服D...更何況我都係搬左去同奶奶住左半年都唔夠...生活習慣太唔同...有左BB好難適應...
就算有人唔鐘意都應該明白懷孕期間媽咪既心境係幾咁重要

大宅

其實最緊要娘家唔介意

大宅

引用:返娘家安胎坐月其實好多人都會..都係貪自己

原帖由 avrilC 於 15-07-18 發表
返娘家安胎坐月其實好多人都會..都係貪自己屋企舒服即..心情好對BB都好...
我本身同老公奶奶一家住...話返 ...
坐月最重要係自己,既然你覺得回娘家坐月好啲,咁就唔好理人地點睇喇。始終都係自己媽媽好嘅

wynnehung    發表於 15-9-22 19:58

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+avrilC+於+15-07-18+發表返娘

原帖由 s7824 於 15-07-18 發表
坐月最重要係自己,既然你覺得回娘家坐月好啲,咁就唔好理人地點睇喇。始終都係自己媽媽好嘅

...
認同

大宅

回覆:avrilC 的帖子

我都係返娘家坐月。

千其唔好信99會同你坐月,佢地只係想玩孫。係玩孫,唔係幫手。

坐月係要好好休息,唔係成日比人打擾。

SMANMAN    發表於 15-10-8 15:40
abbyunmui    發表於 15-9-29 18:32
wynnehung    發表於 15-9-22 19:58
Joant    發表於 15-9-16 13:13
YUKILUK2013    發表於 15-8-20 18:18
mightmight    發表於 15-8-14 23:05
Binlojai    發表於 15-8-11 16:12
tinaliu1028    發表於 15-7-31 00:51
s7824    發表於 15-7-19 01:32

伯爵府

HiPP勳章(2)

我99都唔中意
我8月尾生 99話就話可以叫我媽過去過夜幫手
但始終唔係我媽地方 乜都要問佢咁
我都好煩

別墅

回覆 jimjimjim 的帖子

好在我媽唔介意

別墅

回覆 s7824 的帖子

無錯...衣D時候我覺得係要自私D加啦...為自己..更加為BB...

別墅

回覆 Summer_tsui 的帖子

我就係聽過我朋友話過...佢個朋友係99度坐月...點知就無麥點煲野比佢補身...
搞到佢身體仲差過以前...就算係半個丫媽...都唔敢開口叫佢做野啦...
好似當佢工人咁...
而且我見我99湊我嫂果個都有D覺得係玩都多過湊...不過都會照足我嫂叮囑落咁湊既...
加上佢年紀都大點都有D病痛...如果湊埋我果個BB會辛苦死佢

別墅

回覆 紫色線 的帖子

我唔係好明白D 99唔鐘意D麥?返娘定唔係反而對佢好D咩?
又唔洗佢煲野又唔洗佢湊...

如果你媽去你99度照顧你...會唔會令你99覺得佢幫唔到手..要你媽幫手...
而且有地方訓咩...到時2個丫媽級煩住你..到時可能你最煩...

複式洋房

我係99到坐左三日月 返外家
臨走前佢喊咖仲話煮咩補品畀我 有心做唔係到我走先講 只怪我諗多左99會幫我坐月 我出院乜連飯都無煮畀我要食外賣 對人地仁慈即對自己殘忍 身體係自己既

別墅

回覆 wingtung814 的帖子

你咁樣家返外家佢無嬲你咩你用咩原因返外家?

複式洋房

十個奶奶有九個都只係關心自己個孫,點會關心個新抱?
如果可以返娘家就梗係返娘家啦

kerrykwok3736    發表於 15-10-24 13:43

複式洋房

引用:回覆+wingtung814+的帖子你咁樣家返外家佢

原帖由 avrilC 於 15-07-19 發表

你咁樣家返外家佢無嬲你咩你用咩原因返外家?
我話我姨媽整好證件黎幫我坐月(姨媽唔係香港人)
暗地有冇嬲我就唔知 因為走個日係媽咪同姨媽接走我 我帶埋老公返外家 佢就肯定嬲我媽同姨媽
到今時今刻黎我屋企(我仲未坐完月)佢都叫我食多啲補品 又問我食唔食鹿茸整雞話整畀我食(我話不用了,姨媽整左好多雞畀我食)我心諗你有心整就係我未生前買好材料 而唔係到我走左先叫我補乜補乜 得把口講
我唔會怪佢 只怪自己蠢 應該一日都唔好係佢到坐月

伯爵府

HiPP勳章(2)

引用:回覆 紫色線 的帖子我唔係好明白D 99唔鐘意

原帖由 avrilC 於 15-07-19 發表
回覆 紫色線 的帖子

我唔係好明白D 99唔鐘意D麥?返娘定唔係反而對佢好D咩?
其實99瞓同我唔同屋 但都係隔離
但煮就會係我度煮
所以住就完全唔係問題
而且係之前99開聲 叫我叫我媽過去幫我坐月
但我驚到時佢乜都有意見 始終大家做事方法唔同 我驚我媽到時聽又唔係 唔聽又唔係
所以一直都煩緊 仲未決定好 已經35週啦
但娘家又真係細

別墅

回覆 sweet29 的帖子

未必個個99都係咁既可能..不過始終唔係自己個女..係無咁在乎加啦

別墅

99通常會覺得我地有需要自然會出聲...不過邊敢吩咐佢煲衣樣煲果樣...佢又唔係工人...
更何況我地點知坐月要補D麥?
係得自己媽無所謂任我地差遣

別墅

回覆 紫色線 的帖子

咁樣你媽過去同你住好D喎!我諗到時你媽來到..你99仲會過去照顧你咩?有你媽係度都夠啦!
佢過去玩孫就得啦...

要快D決定喎...你知就來生要準備好多野加@@
而且你身子體質係點...你媽最清楚...
到時你99有孫玩邊會理得你媽點樣照顧你...

我就覺得..99開到口..就照樣叫你媽來照顧你囉...
99叫加嘛..理得佢講真定講假...自己媽係好D既...

首頁
12345...6

尾頁

跳至