懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

返娘家安胎坐月其實好多人都會..都係貪自己屋企舒服即..心情好對BB都好...
我本身同老公奶奶一家住...話返娘家坐月...奶奶就%(&^*$^@%(&^&%$ (當然唔係我面前啦...)

有無JM試過類似情況..

lydia2015    發表於 15-11-25 01:08

別墅

回覆 lovebb003 的帖子

自己屋企點都舒服D...更何況我都係搬左去同奶奶住左半年都唔夠...生活習慣太唔同...有左BB好難適應...
就算有人唔鐘意都應該明白懷孕期間媽咪既心境係幾咁重要

別墅

回覆 jimjimjim 的帖子

好在我媽唔介意

別墅

回覆 s7824 的帖子

無錯...衣D時候我覺得係要自私D加啦...為自己..更加為BB...

別墅

回覆 Summer_tsui 的帖子

我就係聽過我朋友話過...佢個朋友係99度坐月...點知就無麥點煲野比佢補身...
搞到佢身體仲差過以前...就算係半個丫媽...都唔敢開口叫佢做野啦...
好似當佢工人咁...
而且我見我99湊我嫂果個都有D覺得係玩都多過湊...不過都會照足我嫂叮囑落咁湊既...
加上佢年紀都大點都有D病痛...如果湊埋我果個BB會辛苦死佢

別墅

回覆 紫色線 的帖子

我唔係好明白D 99唔鐘意D麥?返娘定唔係反而對佢好D咩?
又唔洗佢煲野又唔洗佢湊...

如果你媽去你99度照顧你...會唔會令你99覺得佢幫唔到手..要你媽幫手...
而且有地方訓咩...到時2個丫媽級煩住你..到時可能你最煩...

別墅

回覆 wingtung814 的帖子

你咁樣家返外家佢無嬲你咩你用咩原因返外家?

別墅

回覆 sweet29 的帖子

未必個個99都係咁既可能..不過始終唔係自己個女..係無咁在乎加啦

別墅

回覆 wingtung814 的帖子

99通常會覺得我地有需要自然會出聲...不過邊敢吩咐佢煲衣樣煲果樣...佢又唔係工人...
更何況我地點知坐月要補D麥?
係得自己媽無所謂任我地差遣

別墅

回覆 紫色線 的帖子

咁樣你媽過去同你住好D喎!我諗到時你媽來到..你99仲會過去照顧你咩?有你媽係度都夠啦!
佢過去玩孫就得啦...

要快D決定喎...你知就來生要準備好多野加@@
而且你身子體質係點...你媽最清楚...
到時你99有孫玩邊會理得你媽點樣照顧你...

我就覺得..99開到口..就照樣叫你媽來照顧你囉...
99叫加嘛..理得佢講真定講假...自己媽係好D既...

別墅

所以我最後都係返左娘家

講真...心情即刻舒暢曬...無左種鬱住鬱住既感覺...
心情令曬~

別墅

crazy_ing 發表於 15-7-21 11:46
同意,佢係介意個孫無得係手到
我都相信衣個會係其中一個原因.......

別墅

回覆 yyc1027 的帖子

我就怕咁樣...所以恨心D都要做一次...自己媽點都清楚自己身體所需...

別墅

回覆 silver928 的帖子

可能你同奶奶表達返娘家坐月既講野技巧吾夠掛...我呢就同老爺奶奶住左4個幾月咋..生活吾習慣都係一個返娘家坐月既原因...大肚婆最緊要自己既心情!返娘家咩都舒服啲!
加上我嫂岩岩生左..奶奶湊緊我嫂果個...我媽都覺得奶奶好難同時湊2個bb..仲要加埋照顧我坐月..一定搞吾掂...所以我返娘家坐月我媽都無意見..不過就真係要比多少少買餸錢...坐月買補品都好貴...

我老公雖然吾係完全贊成我返娘家..但老公既體諒好重要..所以佢都默許我返娘家..

你話你娘家地方大啲即係講到明你嫌棄你奶奶屋企
佢或多或少都會吾高興..其實返得娘家...就要預左所有野都由你媽同你2個搞掂..除非你老公方便同你一齊返娘家...吾係既話坐月期間就你同你媽2個輪住湊bb...煲薑醋其實都係小事...既然已經麻煩左丫媽..就麻煩到底..吾洗奶奶煲啦..

你媽可能係講公道說話..丫媽點都會錫自己仔女既..或者你同你老公商量下再同你媽傾...

我覺得心抱同奶奶既關係10對有9對都係吾太好..但點都有好既...你奶奶其實點諗?我都有朋友係奶奶度坐月無返娘家...但佢奶奶照顧得佢好好..只係湊bb方面吾岩...所以如果你奶奶都錫你既..佢屋企環境你都接受到..仲要加上佢吾怕辛苦吾怕麻煩幫你坐月加湊bb..你留係奶奶度坐月都ok既...

不過如果你留係奶奶度好多方面都吾太鐘意夾吾埋..甘就都係返娘家啦!
最重要係你自己想點即...要係坐月早1,2個月就返娘家加啦...因為好多野要準備...吾好令自己甘煩躁...大肚婆..自己開心最重要

別墅

回覆 aarshan92 的帖子

連返去住幾日都發脾氣佢憑咩發脾氣?出去住幾日好閒咋喎!
我間唔中都返下娘家住2,3日..有時去朋友屋企住都有啦!

別墅

回覆 ccgirlcc 的帖子

我真心當佢係奶奶..不過佢吾明白吾體諒既話就真係只有由佢..

別墅

回覆 aarshan92 的帖子

佢究竟點解要發脾氣?係咪點做佢都係吾鐘意???
甘吾理佢..照返娘家又得吾得?

別墅

回覆 yeung919 的帖子

唔係同奶奶住..咁返娘家都返得容易D...

別墅

回覆 muitse2013 的帖子

娘家會有咩事

別墅

回覆 VV8166 的帖子

嗯~想食麥坐月要點點點都容易開口...對住奶奶點好意思要求咁多...

首頁

尾頁

跳至