興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

版主

版主 好媽媽勳章 BK Milk勳章

內 容
為了推廣這種可以令花兒歷久常新的「保鮮花」手藝和文化,香港保鮮花會(HKPFA)特別於7月25至26日(周六及日),舉辦第1屆香港國際保鮮花展,是香港歷年來首次舉行的大型保鮮花展覽。屆時將會展出多款精彩的保鮮花花藝作品,現場同時設有免費工作坊(須預先報名),學習製作保鮮花首飾或擺設,惜花之人必定不可錯過。

日 期
2015年7月25日 ‑ 26日 (每日)

時 間
下午12:00 ‑ 下午17:00 (5小時)

地 點
建造業議會
零碳天地 ZCB
香港九龍灣常悅道8號

費 用
免費

333s    發表於 15-7-23 21:31
「到我這裏來的,我總不丟棄他。」(約6:37)"

大宅

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

保鮮花係咩意思? 乾花嗎?

別墅

引用:內+容 為了推廣這種可以令花兒歷久常新的「

原帖由 貓大姐 於 15-07-19 發表
內 容
為了推廣這種可以令花兒歷久常新的「保鮮花」手藝和文化,香港保鮮花會(HKPFA)特別於7月25至26日(周 ...
I\'m going with friends - 有workshop

複式洋房

回覆:OM123321 的帖子

係lor.咩叫保鮮花?係咪即係\"可食用花\"?

大宅

引用:內 容 為了推廣這種可以令花兒歷久常新的「

原帖由 貓大姐 於 15-07-19 發表
內 容
為了推廣這種可以令花兒歷久常新的「保鮮花」手藝和文化,香港保鮮花會(HKPFA)特別於7月25至26日(周 ...
請問知唔知點報workshop呀?

大宅

引用:Quote:原帖由 貓大姐 於 15-07-19 發表內

原帖由 Eatpiggal 於 15-07-23 發表
I'm going with friends - 有workshop
請問點報workshop呀??

別墅

引用:係lor.咩叫保鮮花?係咪即係\\\"可食用花\\\"?

原帖由 mschuchu 於 15-07-23 發表
係lor.咩叫保鮮花?係咪即係"可食用花"?
No, 即乾花,可放到好久好久

別墅

引用:Quote:原帖由+Eatpiggal+於+15-07-23+發表I

原帖由 ~~~Tinny~~~ 於 15-07-25 發表
請問點報workshop呀??
Workshop 好耐前報了.我pm 你contact 問問。但佢之前提過waiting list 已很長.....

大宅

引用:Quote:原帖由 ~~~Tinny~~~ 於 15-07-25 發

原帖由 Eatpiggal 於 15-07-25 發表
Workshop 好耐前報了.我pm 你contact 問問。但佢之前提過waiting list 已很長.....

...
thanks thanks thanks
剛打左去,冇人聽了。。。。應該full得好緊要!
你學完返黎教我地啦!

複式洋房

回覆:~~~Tinny~~~ 的帖子

我問都係話full 左

別墅

引用:Quote:原帖由+mschuchu+於+15-07-23+發表係

原帖由 Eatpiggal 於 15-07-25 發表
No, 即乾花,可放到好久好久
Sorry ... 其實不是乾花。係經過處理後,鮮花由最美一刻保存下嚟可放2-3年!顔色可以好鮮,同乾花不同。

別墅

引用:Quote:原帖由+Eatpiggal+於+15-07-25+發表W

原帖由 ~~~Tinny~~~ 於 15-07-25 發表
thanks thanks thanks
剛打左去,冇人聽了。。。。應該full得好緊要!
你學完返黎教我地啦!
可以share 圖片。展覽場不大。有不同florist ,/artist 嘅booth display 佢地產品。另外workshop 教用保鮮花做飾物。都幾有趣。由鮮花如何成為保鮮花就另外要上堂了!不是一般工作坊興趣班。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

Eatpiggal 發表於 15-7-26 20:56
可以share 圖片。展覽場不大。有不同florist ,/artist 嘅booth display 佢地產品。另外workshop 教用保鮮花 ...

好靚呀! 多謝分享!
花花真美好!

大宅

引用:Quote:原帖由 ~~~Tinny~~~ 於 15-07-25 發

原帖由 Eatpiggal 於 15-07-26 發表
可以share 圖片。展覽場不大。有不同florist ,/artist 嘅booth display 佢地產品。另外workshop 教用保鮮花 ...

首頁

尾頁

跳至