夫婦情感

跳至

首頁
23456...8

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

仲有!我歧視埋娶大6婆來hk的無鬼用的廢柴pk男人!!!

大宅

原文章由 laimanw 於 08-7-3 15:46 發表
咁又唔好, 如果你咁講野, 人地(大陸婆)米又話我地HK人好無禮貎, 歧視他們, 我覺得不用出口傷害他們, 也不用表現得太過沒有禮貎, 因為這樣反會顯出我們沒有教養, 同他們一般見識.

其實, 文化差異在任何地方都會出現, ...

完完全全認同你所講的, 香港政府極之無能! 將我地香港人攪到今日咁田地, 本來好繁榮, 但而家就變到好似大陸咁. 總有一日, 香港咩世界之最名單 (e.g. 東方之珠 etc) 都係 delete 埋, 到時, 我地等同變成真真正正大陸人! oh, my god.

大宅

原文章由 Pulmma 於 08-7-3 19:40 發表
多謝啊!!! 我多怕我的TOPIC 太激呀!!!!

會唔會有人告我歧視咖?!!?

總之我地E 個大婆俱樂部, 一定要抵制個D 妖精!!!!!

無錯, 一定唔可以比大6女人得戚, 佢地咁有本事, 就唔好咩都搵香港著數, 咩而家唔係大陸好有錢架咩, 洗咩黎香港, 咁巴閉, 走去外國啦, 香港唔需要你呀!

我有時睇報紙, 見到有d reporter 會 post 一d 潮流興的事/文章出來, 最好有reporter post 我地呢d野出來, 等多d 人認同, 我相信一定大把人認同大陸人係最cheap 既人. 我地去到外國, 都知道要守人地國家規矩啦, 但呢班大6人, 明知古犯, 所以, 我覺得唔怪得我地唔鍾意佢地的. 咩都要同我地爭, 佢地d人, 限不得全部落晒黎香港爭添呀! 討厭!

大宅

原文章由 smartlulu 於 08-7-3 21:08 發表
哈...我諗起一單大快人心嘅嘢.
我大伯(5x歲)離咗婚十幾年,有一個女(我堂家姐)响英國讀書,幾年前我大伯响大6娶咗個女人(2x歲)生咗一仔一女,跟住一直响大6住,我大伯係做生意嘅,嗰個大6婆慢慢侵食我大伯d生意同財產,佢 ...

勁, 好勁, 好掂. o岩架啦, 咁樣對呢d大6女人, 唔洗客氣!

大宅

原文章由 moyan 於 08-7-3 22:01 發表
都有好既大6女人,唔好o甘嬲

我叔仔個老婆十年前喺大陸娶左女人
為左比个女喺hk讀書,
早幾年同个女落左嚟hk,
仲喺hotel揾到工, 做執房,$唔多
佢話好辛苦,成日背痛
都做左好多年
過時過節又比幾百蚊我99買嘢食
反而我 ...

我想講, 我二佬都係娶大6女人做老婆, 佢而家係香港住, 做咗香港人, 佢對個家都好好, 又出來做野, 但係, 有一樣野係永遠都改唔到既, 佢地性格, 香港人始終係香港人, 文化水準唔同, 大陸人個心永遠都係只顧自己可以得到d咩野, 要講同情心, 良心, 我相信香港人一定勝過成憶既大6人. 我唔係想扁低大6人, 只不過, 大家都有眼睇, 香港事實係比大6攪到今時今日咁, 點解會咁, 就因為 "阿爺" 要佢d子民可以落黎香港得到同等待遇, 所以, 你話, 一個香港咁細地方, 比d大陸人落到黎, 會變成一個咩社會呢.

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實除左呢問題之外,
大6人生後代都好有問題!

佢地自己本身冇文化,
再加上依家稍為有錢,
就縱到細路更加不知所謂,
基本禮貌都冇!
就算依家大部分大6細路都有書讀,
可惜係連老師都係唔識規矩,
基本到連我地HK兩歲小朋友都識排隊,
佢地都唔識!

岩岩星期一去迪迪尼,
又見到一個大6仔插隊,
佢老豆係咁二話佢,佢唔聽,
之後佢老豆仲跟埋佢打尖(借二)!
呢咁文化,中國將來有"希望"咯!

大宅

原文章由 babyhowie 於 08-7-4 11:47 發表
其實除左呢問題之外,
大6人生後代都好有問題!

佢地自己本身冇文化,
再加上依家稍為有錢,
就縱到細路更加不知所謂,
基本禮貌都冇!
就算依家大部分大6細路都有書讀,
可惜係連老師都係唔識規矩,
基本到連我地HK ...

我上次去disneyland 都係, 有大6細路打尖, 我話佢, 佢唔知唔識聽還是扮聽唔到, 一d 基本文化都冇.

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 piyo28 於 08-7-4 12:02 發表
我上次去disneyland 都係, 有大6細路打尖, 我話佢, 佢唔知唔識聽還是扮聽唔到, 一d 基本文化都冇.

迪迪尼成為左大6縮影區,
佢地千奇八怪文化,
係個到盡瞰無遺!

大宅

原文章由 babyhowie 於 08-7-4 12:08 發表

佢地千奇八怪文化,
係個到盡瞰無遺!

哈哈哈哈 , 係呀係呀, exactly!

複式洋房

咁佢地現在是否齊? 我舊大陸同事都知我老板有兩個女, 都死都中個頭個去, 賤人!!!!!!

原文章由 lisfamily 於 08-7-4 08:33 發表
我都好憎佢地,因為我曾經係受害者,C6瞞著我有第三者,而個女人就係大6人,20+ ,係公司識,主動問C6攞電話,明知我地有小朋友都"中"個頭落黎,好煩

其實我都好憎C6,因為佢都有問題 ...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

deleted

子爵府

原文章由 babyhowie 於 08-7-4 12:08 發表

佢地千奇八怪文化,
係個到盡瞰無遺!

淨係叫佢哋學排隊都有掛學啦!我都吾明點解大陸人排親隊都要迫住晒,三吾識七都可以貼住人哋背脊,明明排一百人嘅空間,佢哋有本事迫二三百人落去mouth: ;香港人排隊前後都會有少少空間,佢哋就會"sip"咗去你前面,仲要望吓你,d 眼神好似話你吾行前阻住佢咁!真係吹脹
上次去disneyland,排我前面果個大陸家庭真係嚇死我個仔,果兩個大陸仔食綿花糖(好大卷果d),食到隻手"痴立立",佢哋居然"high"落d欄杆度,我個仔同我睇到"o"晒咀,即時退後幾步,但最好嘢係個父母,明明睇到仲好似無嘢咁,繼續談笑風生,真係........唉!

複式洋房

希望真的無野LA, 點都好, 定撐你!!!

原文章由 lisfamily 於 08-7-4 10:54 發表

您好呀 laimanw!

佢話無喎,唯有信佢。發生左4個幾月lar... 不過我真係信o吾過個大6女人,無理由好似突然消失左咁,所以好煩惱呀...

伯爵府

畀面勳章

原文章由 laimanw 於 08-7-5 02:33 發表
希望真的無野LA, 點都好, 定撐你!!!

大宅

我都好憎大陸某d女人,我有個男同事佢經常要返大陸接觸d廠..佢都講話上面d女人好有手段去勾引香港既男人,如果小d定力都會定唔住佢地...我以前覺大陸女人唔開放ga~但原來不知幾開放呀~見你係香港男人將所有發姣功呀,爹仔攻呀~~展示晒出黎....嘿~~
我都真係愈來愈憎d大陸女人~

大宅

絕對認同, 由其係上面做雞果D , 無人性, 出賣肉體,
D白痴男人仲話佢地係避迫好慘要養家, 家佢老X!!!!!!!
唔貪錢就唔會出黎做啦, D男人只會覺得佢地慘要幫佢地,
我地香港女仔就要自力更新, 唔通我地唔駛人關心咩?
有錢上去玩不如留返D錢比老婆啦, 無恥賤格正垃圾!!
去滾仲要大條道理, 試下我地比返頂綠帽佢地帶?
都唔明點解大陸賤女人有咩咁吸引,
著衫無TASE, 淨係要銀紙, 鍾意著喱士, 見男人就痴!!!
PS. 不過如果D大陸妹係餐廳做果D正經女仔我就唔憎

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

今日我去一間好熟的車仔面舖, 個老闆和他的老婆我都識, 因為成日去食, 今日比我見到老闆請咗個big 6 做樓面, 我見到個老闆去洗手, 個big 6 即刻迫埋去, 嗲聲嗲氣咁, 用手擦拭著個老闆手臂, 之後個big 6 走開, 仲賴迫咁, 用個胸high 住個老闆背脊走出樓面呀~~~~~

真係睇到我噴面呀~~~

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

pulmma,

你下次再去嘅話, 可能已經轉左是頭婆^^",
呀~~~~唔係, 係唔再見倒個big 6 lu, ~~~
因為, 佢已經唔使做, 住喺另一間屋, 做其女主人.
洗鬼做咩,
你話係咪呀

芝麻街

原文章由 Pulmma 於 08-7-10 18:55 發表
今日我去一間好熟的車仔面舖, 個老闆和他的老婆我都識, 因為成日去食, 今日比我見到老闆請咗個big 6 做樓面, 我見到個老闆去洗手, 個big 6 即刻迫埋去, 嗲聲嗲氣咁, 用手擦拭著個老闆手臂, 之後個big 6 走開, 仲賴迫 ...

大宅

原文章由 060228 於 08-6-29 16:07 發表
mouth: 男人.....

女人,都係信自己好~ 夫妻如衣服,
唯有買個件新架啦~~

agree, 都係信自己好, 因為自己永遠唔會背叛自己

民房

回覆 #8 ivymeoow 的文章

絕對同意,我地啲土生土土長嘅香港人,辛辛苦苦返工,交稅. 但福利就俾人攞晒. 啲社工仲話要人道,成日請願幫她們apply家庭團聚. 要團聚咪成家開開心心在大陸繼續生活. 無謂落嚟不事生產,講嘢大聲咇呢吧啦!

首頁
23456...8

尾頁

跳至