夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024勳章 減齡達人勳章

big 6 婆, 我唔係想歧視妳地, 但係我真係好憎妳地

原文章由 Pulmma 於 08-6-29 14:41 發表
我有3個金蘭姊妹, 四個好朋友, 差唔多一齊結婚, 一齊生仔.

昨日收到消息, 最恩愛個一pair, 個男人竟然因為大陸件二奶要離婚

最傷心的是, 其餘個2個姊妹現時仍受著老公有外遇/big 6 二奶的折磨~~~~~~~

四姊妹中, ...

我都好憎佢地, 死big 6 婆, 咁多人死都唔到佢死 (我所指的係我哥個死女人, 都係大陸人) , 生左個仔可以不聞不問, 自己就死反上去做大爺, 難為我媽隻腳有事都要幫佢揍仔, 咁口既賤人, 遲早天收佢

男爵府

我都勁憎d大6人ga~!!:;pppp:
我住天水圍我日日撞口撞面都見到啦~

有個大6家長o係參觀幼稚園o既時候問點解學校唔俾鑽石能量水俾d仔飲,水喉水咁污糟...不過佢係拎綜緩o既,又唔駛交學費呀,屋租呀咁...:;pppp:

有一次仲頂癮呀,佢個仔當時K3,佢竟然鬧爆個延展老師點解唔餵佢個仔食飯喎?!

又有一次,佢個仔放學出o黎一腳踢開度門,咁學校度門係玻璃門,然後砰一聲180反撞左去另一邊磚牆,跟住佢即刻捉住個仔話...
你傻ga咩?!咁大力踢度門...
你隻腳痛唔痛呀?!

後尾有家長8到返工,佢就同人講佢話從事飲食業,但係我只會見到佢3個 dress code 就係 see through , 短裙,高踭鞋...仲要化行妝但係佢原來係賣魚蛋ga咋...

ps純綷個人意見,唔撐勿插~!!

民房

原文章由 SingleDaddy 於 08-7-19 18:03 發表

Sorry, you are wrong. I am a single daddy and i was born in HK. BTW, we are all chinese, can we all get along?

BTW, from what you said (you must be), i can tell you always think you are better than ...

我好贊成你所講的,應該是一部分大陸人,而不是全部!我本身也是大陸上海嫁來香港的,一來到香港就很大程度覺得很被人歧視,搞得我生活的都不開心!點解就一部分的人要搞到我們都被人罵!雖然有很多大陸人是素質很差,甚至有的在深圳的女人還搶人老公,但全世界都有第三者存在,不能太偏激了,而且有很多在深圳的女的搶別人老公的多數都是做雞啊,做按摩女的鄉下妹,我也有點看不起她們的,但有些香港男人也是去深圳擺闊,去那些地方招惹她們才搞出事的。所以麻煩嗮唔要把我們這些有素質的正經的大陸人也一齊罵到!

男爵府

仲有呀,
你地可以去返news.tvb.com睇返8月6日六點半新聞呀,
關於天氣新聞在機場果段,
有條大6屎坑口講野真係超級無腦!!
睇到我呢...

[ 本文章最後由 7evelyn 於 08-8-7 00:36 編輯 ]

民房

原文章由 等運到 於 08-7-12 22:48 發表
我對大6 女人冇乜反唔反感, 但佢地面皮厚就一定系!
不過牛唔飲水点"暗"得牛頭低 , 最賤都係D男人, 唔系佢地邊得有O甘多大6女人落黎!

老實講,如果現在再俾我揀,我一定不嫁俾香港人來香港住!其實最好香港政府應該唔俾d香港男人娶大6女人仲好。但現在是生活有時不由得人來揀!我系香港生活的一d都唔開心,因為無親人,無好朋友,無同學仔,度日如年!但已經有咗bb囡,又可以點!我以前系深圳住過,有d女人確實很討厭,又無素質,又cheap,但大部分都系鄉下出來的,本身書讀的又少,又窮。多數香港男人也系因為窮娶不到香港女人,先娶d窮人女的,有時我都好討厭她們,為何影衰我們,為何不能為自己系中國人爭啖氣!

男爵府

我最睇唔起就係d大6女人嫁落o黎生仔!:;pppp:

生個b就孝順佢,跟住果廿年就政府撐~
落o黎待產分公屋,產前檢查,醫院分娩,打針,幼稚園學費,社區支援,社工問候,334教學制...
樣樣都係我地香港政府科水ga!

我地香港support佢地d資源呢...
真係唔派糖派錢都仲得呀~

仲有呀,果d公民教育呀,manner呢,
真係差到反艇!數見不鮮!

我o係屯門醫院生ga,我同阿嫂前後腳生,
我阿嫂瞓走廊咋,我好彩遲d生,
不過成間大病房得我一個陀地咋! mouth:

隔籬果d有d連普通話都唔識講呀,
仲扮晒野想偷我包早餐奶tim,
捉到就話以為我唔要,唔好嘥喎!

[ 本文章最後由 7evelyn 於 08-8-7 00:54 編輯 ]

大宅

我今朝返工就見到有自由行family,一走出茶餐廳,個女人就放一大pat飛劍...真係睇見到覺得核突同乞人憎!

複式洋房

當我看完你的發表, 自己也有很深的反醒. 我也是這群很偏激的一族啊! 我的好朋友都是上海人, 所以你說不是全說中國人也是這樣, 你講得很正"角". 我的上海朋友好好, 真是一個受過文化教養的人, 不但聰明, 而且很明白事理, 好似你一樣 (雖然不認識你, 但你的說話及表達方式令我覺得你為人很成熟).

但是真的有太多太多不好的大陸人. 我好明白你那種身在異鄉的感覺, 因為我的情況都同你一樣. 所以如果你在HK受到不開心的待遇, 請你原諒及體諒我們, 因為我們真的很難從很多"不好"的大陸人分"便"出好的大陸人. 大家都是中國同胞, 其實也沒有必要要歧視. 但現今社會歧視大陸人, 是一個社會及政策問題, 香港政府好大程度要在這問題上付責任.

我就算身在外國, 那些大部份好無質素的大陸女子都是一樣去破壞別人家庭. 就算有高學NIK的留學生, 都一樣做人二奶及破壞別人家庭. 如你是我, 你會對他們又有何感覺呢? 我說的不是一少部份人, 而是大多數.

我都好希望香港那些同大陸女子結婚的男人, 都可以選擇一些高質素的中國人如你一樣. 但好多香港賤男就是喜歡上去大陸玩女人, 所玩的女人又不是正經人家, 有的甚至同隻雞發生感情. 所以你講的對, 是香港賤男招野賤女人的惡果. 總之, 男又衰, 女又賤.

至於你話歧視, 我這裏的外國人都會歧親中國人的, 我都有不開心的, 所以我說我明白你的感受. 當外國人見到日本人時, 他們兩眼會發亮. 我自己遇到這些事情時, 只有說給自己聽要做好自己的本份. 我都好明白那些外國人為什麼不喜歡中國人, 因為我們中國人有些行為真的表現出來好過份, 好黑人憎的.

原文章由 靜-candy 於 08-8-6 17:41 發表

老實講,如果現在再俾我揀,我一定不嫁俾香港人來香港住!其實最好香港政府應該唔俾d香港男人娶大6女人仲好。但現在是生活有時不由得人來揀!我系香港生活的一d都唔開心,因為無親人,無好朋友,無同學仔,度日如年!但已經有咗bb囡,又 ...

[ 本文章最後由 laimanw 於 08-8-7 08:49 編輯 ]

禁止訪問

禁止訪問

民房

回覆 #3 laimanw 的文章

睇咗你寫的文章,很有感觸!都好想喊!其實可能也不全部關香港好不好的事,是因為人在異鄉,很容易不開心!也很容易傷感!我現在才體會為何我表姐嫁了德國人而一定要回上海不肯留在德國了,連綠卡也不要,執意回家!我捻就我的性格,可能都會回去上海的,不可能一直留在香港,這部關一個地方好不好的事,是每個人性格不同,自尊心容易受損的程度不同罷了!

民房

回覆 #4 laimanw 的文章

我捻真是很多hk男人需要反省下自己。為何去娶那些沒素質的人回來!我那時在深圳住,有很多hk娶的女的真是不知所謂!為何在hk那么好的教育下出來的hk男人品味會如此之差,是不是就像小姐愛流氓,因為以前沒接觸過那種類型的女人,很好奇!真唔了解!古語云:近朱者赤,近墨者黑。物以類聚!如果不是本身都有d問題,點會喜歡那些型的女人!

複式洋房

Don't blame the Mainland womem. Ask the HK men why they have such bad taste.

HK men are sick with HK wives that boss them around, fight with the hubby's parents, spend money on branded goods, high expectation and demands. After a hard day's work and when they come home, a demanding wife and kids with homework welcome him,..... Mainland girlfirends are paid to entertain them and cheap to keep. Such easy escape to dreamland. Giviing the illigitimate son's the rights is just an excuse to get out from an marriage he can't afford and get into a cheaper one. Some men don't understand true love and promises.

Quality mainland women don't bother to go to HK. Women from my hubby's firm earn 30k to 40k a month, speaks fluent English, well mannered and dress decently. The married ones still go home to cook and serve their husband. The single ones are independant just like HK girls. Why do they want to give up their 3-bedroom flat to go to HK? The HK men marry them and stay in China!

BTW, PTH is a very feminine language. I like to listen to them talking in PTH.

It's time we lower our pride and learn from the enemy.

複式洋房

[ 本文章最後由 開心笑 於 08-8-10 22:37 編輯 ]

大宅

其實hk 女人唔妥大6女人係好多原因造成: 搶老公+霸產房+冇公德心+分薄褔利. 但這只是一部分係咁. 我所認識的大6朋友都好叻仔叻女 ( 中學時期有幾個大6插班生), 勤力同成績好到令香港學生汗顏.

子爵府

回覆 #19 Pulmma 的文章

我好同意laimanw的講法,對仔女落入個大6女人手上,一定唔會有好下場.佢哋係無辜架,父母分開佢哋一定會唔開心,如果加上父母都你推我讓咁唔想要佢哋,會更加影響佢哋日後嘅成長.所以都係勸吓你個朋友,辛苦啲都要自己揍返對仔女,如果真係太吃力的話,試吓揾人幫手,無問題係解決唔到嘅.呢啲咁嘅男人,見一個愛一個,遲啲睇佢幾時又同呢個大6女人分手,所以叫你個朋友唔駛覺得可惜同傷心,放多啲時間落啲仔女度,好好同佢哋過新生活.

複式洋房

我自己身受其害,c6識咗個上海女人那女人已嫁港人亦有小朋友,每次双程証來港,隻c6仲同佢發生關係,我係好嬲,兩個正一奸夫淫婦.那女人剛剛返上去,你哋唔知唔再來港要申請几耐?個女人自己都嫁咗落嚟点解佢仲要拆散人哋家庭,我隻佬又冇錢又冇樣但份工有D保障,其實我都好恨c6,但我小朋友行都未識我又可以点......

複式洋房

原文章由 258baby 於 08-8-17 01:29 發表
我自己身受其害,c6識咗個上海女人那女人已嫁港人亦有小朋友,每次双程証來港,隻c6仲同佢發生關係,我係好嬲,兩個正一奸夫淫婦.那女人剛剛返上去,你哋唔知唔再來港要申請几耐?個女人自己都嫁咗落嚟点解佢仲要拆散人哋家 ...

別墅

某程度上,我都好同意樓主講的說話。

現今很多女仔都好唔知醜(國內較多),最鍾意[中]個頭去有婦之夫度,攪到d太太們個個傷心到死 (我也是受害者之一)。

我都唔明點解d女仔明知個男人有老婆還要同個男人一齊,有得分咩?有時我自己想這些女仔都真係幾愛個男人,與男人的老婆一齊分享個男人都肯?真係唔明咩心態?

我地d太太們一知到c6在國內有女人,都頂唔順啦,多數叫c6斬纜或離婚, 又點會肯同人分享自己個c6呢?

:;pppp:

翡翠宮

琴日,同兩個女同事傾開,一個就話佢老公個細佬娶左個大陸婆返黎,仲話當年個大陸婆係人地介紹比佢老公個細佬識,只係拍左10日拖,就話要結婚,我真係覺得佢地冧男人的招數好勁,只需10日就可以冧到個男人同佢結婚,我地d香港女人都唔知有幾多嫁唔出~~~
婚後同奶奶住,到左依架就日日嘈,佢奶奶話層樓佢有份比首期,所以唔肯搬,佢又話佢老公有份供,所以佢有份,仲話嫁左比佢個仔之後,6野都得唔到~~~

另一個女同事又係個細佬娶左個大陸婆,落到黎之後又係同奶奶老爺一齊住,佢仲話本來佢細佬未結婚之前,佢地一家人相處得好愉快,點知自從個大陸婆入左門之後,就從此多事,成日話我同事個細佬揾錢少(over 20,000一個月),又話佢無鬼用,又係話嫁左落黎都得唔到d乜野,but我同事話佢細佬好就佢,唔知佢整乜可以令到佢細佬好似好迷佢咁~~~

唉..........
成鬼日話得唔到d乜,我地幾個都話唔知佢地究竟想得到d乜呢???
兩個大陸婆d行徑好似同出一徹咁,總之,見錢開眼,為左錢做乜都得咁,揾唔到著數就發爛渣~~~

有時,真係唔怪得我地咁鬼憎佢地,老實講我係擺明歧視佢地,咁又點???

首頁

尾頁

跳至