夫婦情感

跳至

首頁
12345...13

尾頁

珍珠宮

saladbaby812 發表於 15-7-21 00:06
講開又講 見到人話加家用 好羨慕
我老公搵17000,6000俾人湊仔全包了
其他11000俾我,但我要每日俾100蚊佢 ...

你有無返工呀?如果有,你自己份糧咪可以用囉。如果無,點解唔自己湊仔?自己湊你咪可以袋埋個6000囉。如果你無返工又唔湊仔又唔洗買餸煮飯,都有5000洗,你c6返工咁辛苦,先得100x30=3000蚊洗,佢先最慘wor。

依家的物價,5000真係唔算多。但問題係,要睇餸食飯丫。如果明知收入得17000,都仲有5000比你做零用,其實已經有差唔多30%,按比例唔算少了。只係收入唔高,所以筆數唔大。你可以做的野係慳d洗。

珍珠宮

saladbaby812 發表於 15-7-21 00:06

我無家用收的。屋企開支水電煤管理費個d c6負責比,但買餸煮飯就我比。然後各自的錢各自處理。不過c6會放d cash係屋企比我拎來用。

珍珠宮

回覆:你地老公俾幾多家用?

老公搵得萬七,樓主都仲只做part time既然有比錢人湊小朋友,出去做全職啦,多個錢傍身點都好點

男爵府

開心吸收勳章

回覆:Ahome9 的帖子

唔係住父母屋企,真正出黎住,又租樓又搵人照顧bb,又要食使各種開支,他們萬7邊度頂得住,x 2都未唔夠使啦!

oscar0305    發表於 15-8-7 14:14

男爵府

開心吸收勳章

回覆:wanmm323 的帖子

我們呢d返工又要供樓,養父母的全職女人,
係唔會明白她呢d幸福少奶奶,
雖然我第1胎,bb仲有2個月就出世,但我深信小朋友係睇住父母做人,你點教仔女,第時他們會點對你。 老實講,兩公婆咩都想比曬bb,又要比父母有好的生活,真係好難,我們平時連出街食飯都少,多數返奶奶度食,或者自己煮。連早餐都係我自己整麵包,仲整埋比老公屋企個邊, 呢度儲少少,個度儲少少錢,小數都變大數。
老實講,我同你就冇少奶做,做呀4就差唔多
多年後,樓主小朋友大個,到時老公冇力氣返工養她,仔女又唔比家用她,她唔知會點呢?

大宅

回覆 Ahome9 的帖子

我一定支持唔到

大宅

回覆:lalalakaren 的帖子

如果每人揾$17000, 都仲ok , 如果一家四口揾 $17000 .....

大宅

揾萬七真係好少,靠男人不如靠自己。

大宅

你老公好好啦,搵得唔多又比晒你,你仲想點?
我係ftm,我老公做生意,佢每個月生意額幾多我無理,每月比10000零用我,兩張卡任碌,佢再幫我比家用我媽咪,所有洗費都係佢額外俾,買餸錢都係佢比,即係我5000係淨袋,我覺得已經好夠啦!你老公又比晒你,你又有人幫你湊,已經好過好多人架啦,要知足呀!

男爵府

引用:細個唔係問題,係她想法有問題,心態有問題

原帖由 yychu722 於 15-08-06 發表
細個唔係問題,係她想法有問題,心態有問題,2個小朋友媽媽,老公又唔係搵得多,可以話搵得少呀!仲要唔知 ...
我咪就係要供養4大長老,湊住大b,陀住細b,返全職工作,仲要供樓,養工人,仲有所有生活所需,同時仲要買餸煮飯。所以見到呢個post,覺得搞笑。樓主老公揾咁少,樓主唔使湊仔返工之餘,竟然仲有5千零用,真心佩服。

大宅

引用:你老公好好呀,每日只要$100零用 +

原帖由 cici527 於 15-07-21 發表
你老公好好呀,每日只要$100零用
唔知係咪每日攞 $100 cash 岀黎比佢,定一次過呢

大宅

引用:你老公好好呀,每日只要$100零用 +

原帖由 cici527 於 15-07-21 發表
你老公好好呀,每日只要$100零用

大宅

已經唔識講樓主,因為講咩佢都聽唔入耳,活係自己既世界

只係想講一句,佢身邊既人都好慘

男爵府

引用:你老公要供5萬蚊既樓俾你地一家人住?咩咁

原帖由 flori 於 15-08-05 發表
你老公要供5萬蚊既樓俾你地一家人住?咩咁難為個老婆呀
我老公交2萬租,俾2萬6299!我唔會干涉佢俾幾多家用屋企!

男爵府

引用:Quote:原帖由+KuromiFans+於+15-08-05+發表

原帖由 Bibibut 於 15-08-05 發表
咁你都好利害,仲有銭買閃閃、同好貴的手袋
我未結婚生仔前都儲到下錢架!做女時無乜駛錢架!

複式洋房

C6返工得$3K洗費,你有$5K,都叫好好架啦!

珍珠宮

引用:講開又講 見到人話加家用 好羨慕我老公搵17

原帖由 saladbaby812 於 15-07-21 發表
算係咁啦~, 自己每日100蚊ja wor!

別墅

其實樓主有無承擔呢個概念㗎?
你C6對你咁好、所有經濟壓力幫你揹哂咁濟、長老又咁無私付出包食包住、自己只係返下pt咁,你會唔會考慮下報答佢哋呢、分擔下自己屋企嘅經濟呢(返工未必係唯一選擇)?

希望你明白咩叫\"跑死馬\"啦、自己條路點行、係自己㨂,希望你明白啦!

見到你個c袋、我只能羡慕,因從未擁有、亦希望擁有!唔係話買唔買得起(自問每月俾長老家用夠買部mac book),但我會選將錢用得其所!

做得人阿媽、思想要成熟d、諗長遠d!

子爵府

引用:Quote:原帖由+Ryan0825+於+15-07-29+發表樓

原帖由 ac321 於 15-08-05 發表
我不覺得樓主老公有多好、、、、、
一個連自己父母都不去供養的男人,能好的去那裹?
同感

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

做人要知足, 咁先會常樂!
.........................................

首頁
12345...13

尾頁

跳至