夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

愈諗愈忟!
C6好念兄弟情, 幾次佢親兄弟財困, 賭債要幫手, 就搵我地, 前後向銀行借咗唔少, 部份我地仲還緊每月幾千, 向過佢提出不如你比份人工我keep, 奶奶家用,開支等我比足,兄弟方面就唔好再幫, 我地都有頭家有小朋友點可以咁落去? 但成兩年都係拖字, 冇行動過, 最近仲用我張信用卡網上買野看最多試過幾千值D影音野,會幫我找數因佢本身冇卡)、"偷" 我張提款卡現金透支2萬(又係話幫大佬, 遲D會還)、提款3千 (又應急掛,唔係打簿check真係唔知), 只知間唔中D錢少咗!到上星期攤牌傾過話過兩月好D, 唔會再咁佢係迫不得已, 要幫兄弟應急/ 奶奶要家用(因幫我地湊仔又上去食飯)等原因咪攞住我錢用住先!!
但奶奶不時呻佢分期比家用, 有時仲比唔夠數, 搞到62成日亂諗,奶奶仲打去我媽度呻, 話我兩公婆唔知點, 係咪唔掂, 家用都比唔足...知道我有返工應該有錢架......
對唔住,我心好X想講:你果幾個仔生性D就唔使咁, 我做新抱要幫你地家人揹數呀, 我唔要享福, 但求簡單平穩咋, C6又最孝順講兄弟情, 見到佢地有事一定會幫的....我呢?好耐冇比過家用我媽, 出糧成半還債(冇再奢望佢地還, 但年頭仲有新數要我幫手,我企硬C6就求足我兩個鐘話最後冇下次), 又比屋租 (今期係我出住先),加上阿仔讀書生活D使費, 自己都買下野咁.... 真係月光光....心好慌, 有咩三長兩短完全冇錢週轉。我同佢捱唔緊要, 但唔係咁欺騙我, 唔好成日話D錢好快返, 上年9月又話搞緊債務重組....現在提都唔提, 根本拖我耍我!C6本質唔壞我知, 怕佢比人利用佢的熱心, 就犧牲我同頭家。老實攤牌後,昨日check數,知佢又係清晨未醒時,在銀包"偷" 咗我張卡提咗款, 我只有嬲怒好灰, 我知佢唔同我講怕我又嘈,佢已好大壓力, 攤牌時話"不如我去死, 佢死咗有保險賠, 有錢就解到問題;一時又話D數settle 咗就大家分開下,唔想再累我"....呢D負面野, 我唔要聽呢D, 佢知我心軟實話唔好咁....但我鬧又鬧過, 情緒仲好波動....我點做好?我唔會輕易分開或離婚, 但對住佢好難再比機會佢咁, 呢個人可以咁唔尊重老婆!我準備cut 卡同轉提款卡密碼, 係你迫我行呢一步,我真係好唔開心, 因為錢搞到咁, 係咪我膚淺?唔夠愛佢包容佢?我想找有效的解決方法, 如大家有冇好的婚姻輔導介紹? 我真係找不到朋友去呻..........唔知點講好........

男爵府

引用:愈諗愈忟! C6好念兄弟情, 幾次佢親兄弟財

原帖由 仍望 於 15-07-21 發表
愈諗愈忟!
C6好念兄弟情, 幾次佢親兄弟財困, 賭債要幫手, 就搵我地, 前後向銀行借咗唔少, 部份我地仲還緊 ...
成日偷錢…都叫本質唔壞???

老老實實,我會響好多次之前就話佢知,有下次就報警,提款信用咭靜雞雞改password…

翡翠宮

no

大宅

你有無諗過其實爭人錢果個係你C6而唔係佢啲兄弟?
幫兄弟唔會幫到自己老婆同個仔過唔過到日子都唔顧?

佢傾完無行動無改善咁就而家自己定左陣腳先...

有幾多係上左身會响你戶口扣數既債 ( 呢部份好難追亦走唔甩)
有幾多係佢响你地家用/基金定額攞現金出嚟周轉 ( 呢啲要準備截佢唔俾佢再攞)
仲有佢未還俾你既數 ( 記得佢, 之後要佢俾個PLAN出嚟幾時還)

自己一一寫低晒。
每個人都有自己底線, 幫人幫屋企人幫老公都係。
要影响到自己同個仔就點都唔得。佢唔識保護個仔,咁做阿媽既就要做埋佢份。

無論最後知道果啲錢係你C6爭人定佢兄弟爭人,步署左自己同仔有退路先。

其實睇你咁寫,我真係覺得你C6係自己爭人街數。

TiffChan    發表於 15-7-21 21:24

侯爵府

不離婚可能解決不到問題吧

瑪瑙宮

佢成日咁攞錢, 根本唔知錢去左邊.

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:再比機會佢

拿死黎大我 我做得出叫佢係就快
有小朋友仲要咁唔理自己頭家
唔幫忙都唔好拖累
作為母親我要為自己個小朋友着想
家人唔係銀行櫃員機 唔係印銀紙機

男爵府

樓主你一早就應該改密碼啦!
同埋同你 6299 傾,呢D嘢要俾佢哋知!
同埋要同大伯攤開來講,唔知仲有D咩你俾人蒙在鼓裡!

你真係一個好太太!
你 C6 咁都唔珍惜,真係可惜!仲威脅要生要死,好冇承擔!
下次佢再咁講,你反問佢,係咪真係放得低你同小朋友?唔想睇住小朋友大咩?

民房

hello_kristy 發表於 15-7-21 14:26
成日偷錢…都叫本質唔壞???

老老實實,我會響好多次之前就話佢知,有下次就報警,提款信用咭靜 ...
但佢之後有吞返比我0既....係有時唔足... 報警我講唔出.... 我怕佢會爆煲, 但其實我可能會爆先過佢...

伯爵府

回覆:再比機會佢? (有點長及亂, 懇求意見, 謝謝閱讀)

偷喎!

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

樓主你無問題, 就咁睇你都幫左你老公好多了
但佢又偷錢又成, 講真係你唔食, 小朋友都要食啦
更何況連自已阿媽都俾唔到家用, 仲想你點
你已仁至義盡 ...

我係你, 都會CUT卡, 自己管好自己既人工
佢要點幫人佢既事, 無可能超越自己能力範圍去幫人
再咁落去一定一身卡數 + 破產
佢幫人原意係好, 但咁大個人諗下後果好窩
真係咁重兄弟情既, 叫佢通宵揾多份工做啦
而唔係偷老婆錢囉...

大宅

我想你應應該同62,99講睇下係C6定兄弟欠人數,如果係兄弟問下可唔可以全家同心合力幫助,如果係C6既問題,你就要考慮自己處境

男爵府

引用:Quote:hello_kristy 發表於 15-7-21 14:26

但佢之後有吞返比我0既....係有時唔足... 報警我講唔出.... 我怕佢會爆煲, 但其實我可能會爆先過佢... ...
講真,為左幫唔到兄弟,偷老婆錢,仲要去死?? 合邏輯嗎??

你唔為自己諗,又唔為親生骨肉諗,都諗下對父母啦…6299有家用,佢地無,仲要聽佢地呻,話佢地個女你分期/比唔足家用…

水晶宮

我都覺得係你C6 爭人錢多過佢兄弟欠人錢。有乜理由幫兄弟外,自己又拎咭去㩒
錢買野呀,成日甘借錢,做債務重整都還吾到啦。舊債未清又有新債。如果我係你
我會喺99同佢兄弟面前攤開黎講,話C6為佢地揹咗成身債,同佢傾又話要自殺等佢地有-筆賠償金過生活,或搞掂條數後離婚,你請求佢地吾好再同你C6借錢,佢根本係想用條命借錢俾D兄弟,而且同6299講,為咗每個月要幫C6還錢,你已經冇俾家用父母,所以請不要再走去同你父母講,令佢地擔心。

monlee313    發表於 15-7-21 21:54

琥珀宮

有無爆俾你99知佢大仔爭人數要你C6還?

男爵府

愈諗愈忟!
C6好念兄弟情, 幾次佢親兄弟財困, 賭債要幫手, 就搵我地, 前後向銀行借咗唔少, 部份我地仲還緊 ...
樓主有冇求證過係咪真係老公兄弟欠債?定主要係老公咁同你講?

因為個感覺好怪,佢攞你張卡去透資果吓,唔似係幫人,似係自己有需要多 d 。

呢個情况持續左幾耐?

大宅

點解他屋企人要甘多錢?

子爵府

你老公個問題好嚴重。攞人地嘅credit.card已經係犯法行為。仲要係偷。你應當搞清楚邊個欠債。好可能係你老公本人。咁樣落去,問題會越來越大。三口六面搞清楚好d.

大宅

回覆:再比機會佢

好多人講咗啦,好大機會欠巨債嘅其實係妳老公本人

伯爵府

2024年龍年勳章

愈諗愈忟!
唔俾錢佢過手,唔好俾佢偷,唔好俾佢知你有錢,話駛晒。

首頁

尾頁

跳至