單親天地

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

因為大仔此終唔係跟我住, 我日日都推佢去補習社做功課, 每星期黎我都要要補英文, 我開始覺得好吃力, 因為細仔都開始學英文, 咩都$$$

開開心心又一天

男爵府

引用:因為大仔此終唔係跟我住, 我日日都推佢去補

原帖由 HAPPY_YY 於 15-07-22 發表
因為大仔此終唔係跟我住, 我日日都推佢去補習社做功課, 每星期黎我都要要補英文, 我開始覺得好吃力, 因為細 ...
細仔甘細就開始補習啦。我果位已高中了,要補習是佢提出的,無得吾俾,依家中英補緊雞精班,還有其他科及課外活動。
有壓力就提出大家 Share 這畢費用囉,而且係實報實消的費用,都係為了孩子好,對方應該明白的。

伯爵府

回覆 lm251099 的帖子

係啊, 想比佢出去學拼音我唔識教, 細仔又話想學琴...其實我又唔多想佢學哈~~~
開開心心又一天

禁止訪問

男爵府

引用:回覆 lm251099 的帖子係啊, 想比佢出去學拼

係啊, 想比佢出去學拼音我唔識教, 細仔又話想學琴...其實我又唔多想佢學哈~~~
咁又係,拼音班係這年齡學,再大啲好難搵到班。學樂器對將來升學有一定幫助,有興趣係好事,但要講明無得中途跳車嘅,辛苦都要繼續呀。本人覺得學其他樂器較易入樂團,每個樂團得一個琴手,但其他樂器就有很多位,而且琴放家中很阻位,其他樂器易於收藏(除了低音大提琴)

伯爵府

其實細仔我只係想比佢玩2個月, 如果佢唔鐘意我即係停架, 因為學琴真係要學好多年重好貴添, 我唔想佢學...>.<
開開心心又一天

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆:你地會唔會用左好多錢係補習上

無使好多錢。阿仔學校有補習班(即係做功課),有音,體,藝各學一樣…(唔使學費,只係買工具)。已經好夠忙。

不知所謂的乙陸!!!

伯爵府

回覆 chowqv 的帖子

好好啊
開開心心又一天

大宅

引用:回覆 lm251099 的帖子係啊, 想比佢出去學拼

拼音,如果佢肯睇
買dvd
我女坐唔定,唔肯睇
但朋友的小朋友係睇dvd學到

大宅

因為大仔此終唔係跟我住, 我日日都推佢去補習社做功課, 每星期黎我都要要補英文, 我開始覺得好吃力, 因為細 ...
補什麼?
幾錢,一對幾?
留意下教會,青年中心都會有平

子爵府

回覆 HAPPY_YY 的帖子

我女K1淨係學英文..暑假$1000@月, 平時就$700度..
無學其他野了...

伯爵府

回覆 Fiona_yy 的帖子

開開心心又一天

大宅

我仔9月升K2,由K1返學前開始已經俾佢上英文拼音,游水,宜家上埋公文數同中文認字~~~
我係寧願自己唔食,都想俾好d個仔,唔想俾任何人有任何機會,藉口話我教唔好個仔~~~

男爵府

引用:我仔9月升K2,由K1返學前開始已經俾佢上英

原帖由 yw710 於 15-07-27 發表
我仔9月升K2,由K1返學前開始已經俾佢上英文拼音,游水,宜家上埋公文數同中文認字~~~
我係寧願自己唔食, ...
K1, 即三歲,就要學1樣,2,3,4……已有一體,應該還有一藝跟尾嘅啦,真係想起都

大宅

佢都ok,因為放學後得工人同佢一齊,佢覺得好悶,反而返下呢d堂有小朋友陪仲開心~~~
今年佢第一次放暑假,放完第一日假,佢已經日日問點解要放假,幾時可以返學

伯爵府

lm251099 發表於 15-7-27 23:12
K1, 即三歲,就要學1樣,2,3,4……已有一體,應該還有一藝跟尾嘅啦,真係想起都

...

嘻嘻, 我個仔從來冇補過習, 只參加過籃球班, 又如何?

係人都讚佢乖同叻, 羡慕佢啲成績. 吹咩?

而家基本上, 我唔駛去街市架, 寫低要佢買咩, 佢就識去買啲正嘢翻來, 又識喺佳寶同百佳格價. 嘻嘻!
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

大宅

回覆:酸棗仁 的帖子

可以自己湊嘛~~~
我都想,但係個男人又俾錢,政府任何資助又輪唔到我,可以點?

大宅

回覆:yw710 的帖子

有時候我都會問自己係咪好怪獸,但讀書可以改變以後,我相信係咁,仔無教得幾耐,唯有有能力就俾多d佢啦

男爵府

引用:Quote:lm251099 發表於 15-7-27 23:12 K1,

原帖由 酸棗仁 於 15-07-27 發表
叻仔囉
但你無教佢做功課?
大小姐同自己都莫才,唯有用財借助他人的才力來提升佢嘅才智囉。
講開,之前 scan 左一啲補充,需吾需要操操佢。

大宅

我想問有無d小朋友係啱啱升小學,如果要面試或者叩門,家庭背景係咪考慮因素之一?

首頁

尾頁

跳至