母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

現在就給女兒戒人奶,好嗎?

僮僮已經兩歲喇!一直我都想搵機會幫佢戒人奶...不過,佢好似一d都唔想放棄食媽媽奶咁...
上星期三我去健康院,決定轉食避孕丸(一向本來打針,對奶量唔會有影響,如轉食多荷爾蒙避孕丸就會影響奶量)...都係一個斷奶o既好方法o卦?
直到尋日,僮僮食左一陣之後就呢邊啜兩下、o個邊又啜兩下,我問佢係咪無奶喇?佢話(指住一邊)呢邊無奶奶...(又指下另一邊)呢邊又無奶奶...最後,佢有d發脾氣,喊幾下就訓左lu~
我都唔知點好,我唔忍心見到佢咁...其實如果我宜家停左藥,都可以繼續餵返佢,不過我宜家實在決定唔到,想聽下意見。謝謝~

男爵府

Re: 現在就給女兒戒人奶,好嗎?

katieman,
我囝囝仲細,所以未去到要考慮呢個戒奶階段....我諗我唔會咁樣戒佢奶,我唔忍心見到佢咁可憐:-( ...我幻想到你囡囡話"呢邊無奶奶..."個樣子,佢一定好唔開心喇,咁佢咪帶住傷心o既心情瞓覺o羅...我想我囝囝係開開心心咁入睡
...僮僮食左一陣之後就呢邊啜兩下、o個邊又啜兩下,我問佢係咪無奶喇?佢話(指住一邊)呢邊無奶奶...(又指下另一邊)呢邊又無奶奶...最後,佢有d發脾氣,喊幾下就訓左lu~

大宅

katieman 寫道:
...佢話(指住一邊)呢邊無奶奶...(又指下另一邊)呢邊又無奶奶...最後,佢有d發脾氣,喊幾下就訓左lu~...

嘩...我睇到喊呀 :cry: :cry: :cry: :cry: 我諗起我個仔食食吓, 推開我手指指個樣, 我都估到係唔夠奶架喇, 佢得11個月唔識講, 但原來佢...佢用佢隻手指仔話比我知呀, 一模一樣!!!!!!!!!!!

所以呢, 我就"親"佢今次入院順便介埋, 因為...我真係唔夠奶比佢食, 而你個女....咁你係因為食咗藥先唔夠定本身已經唔夠先

我覺得...大家餵人奶嘅時候, 原意其實都係想自己同bb都開開心心(因為bb健康快樂, 自己都會好開心), 但如果餵到大家都唔開心, 就違背咗個原意, 即係唔好啦, 係唔係???所以無論戒定係戒, 最緊要大家都開開心心, 結果唔係咁重要啫

男爵府

我囝囝都係兩歲,我自己都未捨得同佢戒奶,因為唔想大家難受,但可能我自己都無mud奶喇! 而佢又好接受用奶樽黎吃鮮奶,所以宜家佢只會係朝早起身之後見到我就吃幾啖,如果我返

別墅

katieman,
<僮僮食左一陣之後就呢邊啜兩下、o個邊又啜兩下,我問佢係咪無奶喇?佢話(指住一邊)呢邊無奶奶...(又指下另一邊)呢邊又無奶奶...最後,佢有d發脾氣,喊幾下就訓左lu~>

淨係睇文字都覺心痛lou, 如果大家都唔開心, 咁不如順其自然吧? 聽人講小朋友會自己介奶的, 駛乜心急呢? 你可慢慢來, 當僮僮冇食人奶時, 就稱讚一下佢, 讓佢自己調節好心理, 有足心理準備咁慢慢介人奶吧?

泡泡媽咪

大宅

各位媽咪,

多謝大家,其實因為身邊其他人都叫我要幫bb戒喇(包括中醫、西醫同屋企人)、我本身又唔多奶,個女又只當飲奶係安撫訓覺o既工具...令我

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

katieman,

嗚......打完一大段, 送出去就給BK吃了!
但見到你又恢復給女兒吃奶, 好為你和僮僮高興!
在失去文字裡, 我有說, 你已吃藥了, 見到僮僮的心情, 可見你的心底是多麼不捨啊! 那是多麼自然的反應.

隨自己的心吧! 那是最舒服的, 就選擇那一種安排.

子女可隨心嗎? 每個寶寶的自然離乳階段不同, 約在半年前左右, 是聖誕節期間, 開了個家庭會議, 跟兒子說, 想吃媽咪奶多久, 他說吃到不想吃為止. 爸爸提議吃到4歲生日那天吧, 他興高采烈地說好啊. 最近安排學校的生日活動, 他就說過幾天就吃4歲生日蛋糕, 他感受到4歲快到了, 他在昨夜臨睡前跟我說:"媽咪, 我好想吃到5歲生日啊! 同爸爸商量好唔好呀?" 他已說了他的願望啊! 我們又要開家庭會議啦!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

男爵府

Glad,
你囝囝真係好鬼可愛o既啫:lol: :lol: :lol: ,淨係睇文字都覺得個場面好棧鬼好溫馨呀...
Glad 寫道:
......他感受到4歲快到了, 他在昨夜臨睡前跟我說:"媽咪, 我好想吃到5歲生日啊! 同爸爸商量好唔好呀?" 他已說了他的願望啊! 我們又要開家庭會議啦!

大宅

Glad,
羨慕水我喇

伯爵府

GLAD:

要開家庭會議啦!

我囡囡兩歲時,我問她要食媽媽奶至幾歲,她先舉起兩隻手指,我說你現在已經兩歲啦!聽後她便舉起三隻手指!

前一陣,囡囡剛三歲時,已上k1啦,我又問她同樣問題,她舉起三隻手指,我說你現在已經三歲啦!聽後,她立即說,咁不如食到4、5、6、7 歲啦!
我心想: 好彩你未懂得數 8、9、10 o者!
bb女 = 恩祺媽 :-)

子爵府

katie, glad
Special feeling after seeing your messages. My mother-in-law, my mon also asked me to quit bf... in april, I've 3 days camp in outward bound with hubby & friend, my heib needed to stay with mother-in-law overnight, so that is the time to quit the bf (my mother-in-law insisted to do it).

After 3 days camp, HeiB can accepted the formula, mid-night no need wake up.... & I of course kept to pump the breastmilk in the camp (I don't want to quit actually!). But Heib got allergy from formula, so I can return to bf HeiB lu until now...

But today, my mom asks me to quit again... feel pressure from them again... I don't want, I really don't want to quit, I want to have the answer from my daughter-heib directly.... : how long do you want to eat breastmilk?

Maybe let me discuss with hubby tonight....

大宅

rabbit:
為什麼你的奶奶想HeiB戒奶呢﹖母嬰健康又愉快,一直相安無事嘛,有時老人家真奇怪……千萬不要覺得有壓力呀!HeiB現在還要吃泵出來的奶嗎? 我記得她好像1歲多了?

請你奶奶不用擔心,小朋友吃夠了,自然就會戒,何必急﹖

我聽過有人餵到3歲,因為小朋友口腔發炎,怕痛停吃了好幾天,之後就沒再要吃了﹔我仔仔也類似,有兩天他發燒我卻吃了藥材,不能餵他,沒吃兩天他就忘掉了,一星期後收了奶,他才突然醒起再來問吃,發覺只吃著口水,就跟爸爸嘻嘻笑,沒再要求吃奶。那時他剛3歲。終究不及Glad與BB女厲害與長情,或許我仔仔是比較無心肝的……

各位媽媽努力啊﹗

大宅

chingchingmom 寫道:
或許我仔仔是比較無心肝的……

我覺得是chingching錫你怕你辛苦才對!

katieman:
別避孕了,追多個吧!等

侯爵府

bb女,
你個小朋友好可愛呀, 唔知我囡囡幾時會識同我咁講呢......
我囡囡其實都係當我係奶嘴多d, 晚上冇左就訓唔到, 同埋佢半晚仲會喊要奶奶, 所以我呢14個月黎都冇一晚可以一覺訓到大天光, 你話唔辛苦就假gei, 但係只要見到囡囡飲完奶奶對住我笑, 我就咩辛苦都唔記得lu..... (做媽媽的只想子女開心...) 所以我唔會專登同佢停架.... 等佢自己唔飲law, 到佢真係唔飲個時, [size=x-large]我怕係我喊唔係佢喊呀!!

大宅

哈哈∼∼你地dBB真係好可愛呀∼∼∼

洋房

其實我都是十五十六想幫囝囝戒, 由於他無時無刻都想吃奶正餐不太願吃, 不願喝水/奶/豆漿, 甚至其他食物都是試少少, 因他現在無論肚餓/口渴/想睡/無聊/貪玩都要吃, 我身心皆疲, 因為要他吃正餐兩母子大打出手, 現在囝囝食奶唔俾我隻手埋理, 因他怕隨時無得食, 因他興食食下飯要飲, 飲飲下我又要佢唔好食, 繼續食飯, 他已差不多15 個月主糧仍是媽媽奶, 而我感到自己奶量奶質素都不太好, 所以我決定先戒日間埋身餵, 但又唔知從何入手, 我想媽媽奶是好, 但如像我的情況我覺得成為我的沈重壓力, 我真想放棄.............

子爵府

chingchingmum
HeiB now has 15 months old lu... I guess my mother-in-law doesn't like HeiB too sticky (always wants to stay with me).

大宅

GLAD,
你囝囝真窩心! --->家庭會議結果如何,記得通知我地^^
我呢兩日停左食藥喇,一切照舊!我o既奶量回復到之前一樣~(即係只夠"乙水"我個女訓覺)

chingchingmum,
如果我個女好似chingching咁自然離乳,梗係最好不過啦!不過,不知何年何月呢??

譚媽媽,
唔避孕?暫時都好難喇!我始終無你咁大勇氣生多一個;無你咁大信心湊得掂兩個呢!我都已經有d筋疲力竭喇......俾個女玩死左啦...
該用戶已被刪除

伯爵府

我囡囡要食媽媽奶應只是心癮,因自我懷囝囝開始,日間她已食一餐奶粉,及睡前一定先飲奶粉,我才餵她人奶。
至囝囝出世,我想囡囡是吃醋才要求多了。

所以 katie,如果你要給僮僮戒奶,是要按步就班,不可一下子就令她發覺沒媽媽奶吃。例如你先讓她嘗試飲一點奶粉/豆漿之類,才埋身餵奶,她先打了底,就是媽媽奶少了點,但有得過o下癮,我想沒比一下子沒奶吃那麼抗拒吧。
bb女 = 恩祺媽 :-)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊