婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

朋友的先生和奶奶有一層聯名的私人樓,朋友和奶奶一起住了5年有了很多矛盾,有了抑郁症,實在住不下去了,一家三口搬出去租唐樓住,朋友先生每月人工18000元,交租6000元,雖然很手緊,但每個月都給奶奶老爺3000,朋友一家三口很節約幾乎不會出街吃飯,雖然壓力很大,但朋友都覺得心情好了很多!
但是問題來了,昨晚奶奶打電話給她先生回去撿拾東西,因為姑奶一家三口和工人要搬回去住幾年,話有個照應,姑奶自己層樓出租。朋友覺得很不開心,姑奶自已有層樓就在隔離座,還有工人有車。為什麽要這樣做,朋友覺得自己的情緒病連累了先生。最重要是先生人工唔高,又怕業主收樓,沒有後路可退!我都不知道怎麽開解她!唉!難道姐弟沒有感情可說的嗎?

大宅

回覆:好朋友和奶奶發生了些事,但不知如何開解佢

叫你朋友出來做嘢囉,人地有錢人地事

大宅

回覆 kathyli7619 的帖子

一講到錢, 莫講話兄弟姐妹, 有時父母子女都會反面收場, 叫你朋友老公不要將舊居雜物拿走, 否則只會中了99及姑9奸計

子爵府

唔係好明,唔係自己要搬出去的嗎?點解又覺得姑奶搬入去 同阿媽住唔啱?

複式洋房

回覆:fantababy 的帖子

你說得對,她的仔來緊返小一了,她都會找份兼職做幫補下。

子爵府

回覆 小晴bbma 的帖子

睇漏咗聯名樓!

大宅

咁妳哋咪搬去姑奶間屋!

男爵府

要求姑奶交一半租

複式洋房

回覆:RJW 的帖子

朋友奶奶說姑奶間屋要出租!

複式洋房

回覆:jennylady 的帖子

唉!講到錢就傷感情了!

禁止訪問

大宅

一係就唔執野, 一係就話新屋無地方擺野, 將D雜物搬去姑9屋企..

佢肯搬返去同啊媽住, 佢收唔收租你無得計...
最主要係... 你自己選擇搬走

大宅

引用:唔係好明,又係佢地自己搬既,點解又唔俾姑

原帖由 肥妹心 於 15-07-24 發表
唔係好明,又係佢地自己搬既,點解又唔俾姑9住呢?有人幫佢睇住老人家,你朋友開心都黎唔切啦,佢姑9 暫時 ...
個問題係....,樓主朋友覺得層樓係自己, 但現在要比咗姑仔住, 而姑仔層樓就租出去, 收租金。 感覺蝕咗。 (我只是估下).

我想問, 層樓雖然係聯名, 但你朋友老公有冇出錢? 如果冇, 即係父母物業啦, 就唔可以話蝕咗囉。 如果有出錢, 叫姑仔交一半租金, 好合理呀

複式洋房

回覆:肥妹心 的帖子

你說得也有道理要有人看住老人家,不過朋友姑奶本來就住在奶奶隔離座很近。

伯爵府

環保接龍勳章

趁市好就賣樓啦。分返份俾99就算。

男爵府

咁朋友老公同99聯名層樓邊個比首期? 同埋邊個供?

琥珀宮

下?我唔明喎,係你朋友同99相處唔到所以搬咗出去租樓住仲開心咗,但而家姑奶返去住又唔抵得人哋呀?奶奶個女,即係返娘家住啦,個女返娘家住阿媽唔通唔俾咩?如果覺得租樓貴,咁你朋友都可以返娘家住,或者搬回同99住,但同99住又唔開心,咁做人要取捨,要錢定要開心

朋友的先生和奶奶有一層聯名的私人樓-->咁層樓係你朋友C6同99名,咁你朋友C6介唔介意呀?如朋友C6介意,咪由朋友C6去同佢阿媽家姐反應囉,如果朋友C6係唔介意的話,作為身抱,層樓又無名,咁真係唔好當咗層樓係自己咁,唔開心有咩為,都係嗰句,層樓99有一半名,佢要俾個女住,其實無咩問題,而且係樓主朋友自己主動搬出去(無論咩原因)

而度JM成日話娘家好好,咁相信你朋友姑奶都覺得娘家好好,所以搬返去住,同埋返去住要照顧阿媽(你朋友99),同埋水電煤個D,同埋家庭日常開支,其實唔係無責任架,如果朋友姑奶唔負依D責仲要朋友C6負返/俾大份,咁真係要爆姑奶,但如果姑奶係盡責,真係無咩好嬲唔開心

一係叫朋友C6同自己個家姐商量下,可唔可以平D租佢哋間屋俾朋友一家住,一家便宜兩家著

勸朋友睇開D,開心過活先最重要

侯爵府

回覆:kathyli7619 的帖子

不如叫99搬去姑9到住,將住緊果間出租再分比99

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

大宅

其實你朋友唔洗唔開心 , 雖然佢宜家月月清 , 但生活得開心自在嘛 !! 之後佢出嚟做野幫補下 , 一家生活就會好些 ~ 既然當初選擇搬走 , 就唔好想回頭哦 !!

子爵府

你朋友自己選擇搬出來。又心理唔平衡姑仔搬回去?咁多野睇唔開,真係好易病。

首頁

尾頁

跳至