在職全職

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

而家做緊part time, 啱啱揾左full time的工, 有兩間公司A & B:

A好過B的地方:
1. 放5點, 冇OT, 工作時間少B半個鐘
2. 工作較簡單, 少壓力

B好過A的地方:
1. 人工多約2K,
2. AL 多2日, 有住屋津點, 成年計可慳約14k的稅
3. 有career development, 學野多, 係大公司, 一講個名係人都知

以上A 和B的交通時間差不多. 我自己傾向A, 因為有多些時間陪仔仔, 但B好肯定有發展空間, 但預左要OT, 閒閒地都要7至8點才回家.

我有小朋友, 我應該以搏事業, 定係多些時間陪囝囝好些? 我哥哥直情叫我唔好做full time, 做part time會舒服d, 將來囝囝小學都可以有時間督促小朋友讀書.

如果係大家, 搏定唔搏?

男爵府

回覆:仔仔3歲, 搏定唔搏?

睇自己想點,我自己會博,試下先,唔掂再搵過份舒服的。
女人由part time 轉full time,仲要搵到份人工唔錯唔係咁易,多2k,當自己零用錢都好好用,而且大公司再轉會易些。

公爵府

macvn123 發表於 15-7-25 10:07
女人由part time 轉full time,仲要搵到份人工唔錯 ...
"試下先,唔掂再搵過份舒服的"

我都有諗過的

大宅

回覆 sunnymama2 的帖子

I think "A" is better for your family.

子爵府

回覆:仔仔3歲, 搏定唔搏

A

男爵府

A

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

B!

大宅

睇你鍾唔鍾意陪小朋友玩多啲,不過見你要考慮,其實你應該鍾意返工多過揍你,咁我覺得搏下2啦,反正而家唔resign都只係做多三個月到。新工真係唔啱咪再搵過,損失不大,

子爵府

A, 小朋友比錢重要

別墅

我同你情況一樣, 我又係有兩份工, 一份多7千蚊, 假仲多6日, 不過一定要OT, 星期六日需要時都要返但有OT錢, 聖誕節和新年一定唔放得假; 另一份六點一定走得, 返到屋企大約6點半, 幾時放假都可以只要夾到其他人。
我選擇了人工少假又少但可以準時走那份, 我想多D陪小朋友讀書和玩, 錢是不能買回過去的時間。

不過都要你自己諗邊樣對你重要D!

男爵府

I will choose A to spend more time with kid

machuchu

公爵府

引用:睇你鍾唔鍾意陪小朋友玩多啲,不過見你要考

原帖由 pokey 於 15-07-25 發表
睇你鍾唔鍾意陪小朋友玩多啲,不過見你要考慮,其實你應該鍾意返工多過揍你,咁我覺得搏下2啦,反正而家唔r ...
其實我又真係唔太鐘意湊仔,所以我先出黎揾part time. 但我真係愛仔仔,我都知仔仔鐘意同我一齊的。 但我又覺得難得B公司肯請我,呢個機會真係唔係時時有。

公爵府

引用:回覆 sunnymama2 的帖子我同你情況一樣, 我

原帖由 Dedemom 於 15-07-25 發表

我同你情況一樣, 我又係有兩份工, 一份多7千蚊, 假仲多6日, 不過一定要OT, 星期六 ...
你小朋友幾多歲?

翡翠宮

要睇返你自己係事業心強D定係家庭型,如果你想睇住小朋友成長可以揀A

Bonbonho  Agree  發表於 15-7-25 23:11

侯爵府

A

大宅

一定係揀B啦

我個小朋友都係3歲, 全力工人湊, 我之前轉工前都同你既情況一樣, 當時我小朋友2歲, 做緊part time, 但有一份full time, 人工都好, 亦係自己喜歡既工作, 考慮後決定一試, 當然要OT, 工作量亦大, 但如冇意外, 我今年會升做senior manager, 幸好小朋友都好跟我, 我都希望可以做到一個成功既working mum, 有自己事業之餘, 亦有自己家庭

不過, 如果你考慮生第2個, 咁確實要再考慮, 除非你先生份工比較自由, 可以抽多D時間照顧家庭

Guaichu    發表於 15-7-28 13:40

大宅

我會揀A,我有兩個小朋友,2及4歲,大公司做,日日OT,正常7-8點先收工,有時更夜,我都想搵份hea d嘅工,人工相對少d,但無奈我有經濟壓力,如你冇乜經濟壓力,我一定揀hea工,多d時間陪小朋友

水晶宮

choose b

子爵府

macvn123 發表於 15-7-25 10:07
女人由part time 轉full time,仲要搵到份人工唔錯 ...
樓主做邊行?始乎OFFER B 好似好D 咁:)
做緊Part-time 都可以搵到份咁好的FULL-TIME, 樓主係咪專業人士?

琥珀宮

其實樓主咁問自己都已經有答案係b,不彷一試,大不了唔啱又搵過囉

首頁

尾頁

跳至