嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb六個月,開始食粥仔。想請教將粥煲棉方法,謝謝。

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆:請教,點將粥煲棉d

網上教,先洗好d米,浸住水放入雪櫃兩個鐘以上,煮嘅時候會好快綿,但我99話咁做會搞到d米寒,我費事99煩3煩4,所以無再雪米,就算普通煲粥,我99都話會涼,竟然放薑落去煲,我好反感,心諗,個個bb都係咁食粥架啦,個個都正常咁長大,涼乜鬼

大宅

冰米。同上。

男爵府

clarisselui 發表於 15-7-26 13:18
網上教,先洗好d米,浸住水放入雪櫃兩個鐘以上,煮嘅時候會好快綿,但我99話咁做會搞到d米寒,我費事99煩3 ...
我煲粥都會落手指尾甲咁大嘅果皮代替薑。

男爵府

Bearvv 發表於 15-7-25 18:56
bb六個月,開始食粥仔。想請教將粥煲棉方法,謝謝。
我會一早滾一滾再放落保溫壺,焗佢兩個鐘會開晒花熟晒,食時先不出黎煲十幾二十分鐘,再加料,好快食得!

大宅

多謝~

別墅

我覺得不要冰米,可以用高壓鍋,我用高壓鍋,滾後調最小火,燉(用湯碗)或者煲(可以一家人吃)半個鐘到40分鐘,關了火,裡面的氣壓還能有半個鐘左右的時間,才能開蓋,粥和裡面的材料就可以很爛

伯爵府

早一晚熱水浸住啲米,第二朝已開晒花。煲10分鐘再焗10分鐘已好綿

大宅

引用:網上教,先洗好d米,浸住水放入雪櫃兩個鐘

原帖由 clarisselui 於 15-07-26 發表
網上教,先洗好d米,浸住水放入雪櫃兩個鐘以上,煮嘅時候會好快綿,但我99話咁做會搞到d米寒,我費事99煩3 ...
clarisse, 你99邊度人黎架?
我媽都成日甘話我架,煩死

大宅

引用:網上教,先洗好d米,浸住水放入雪櫃兩個鐘

原帖由 clarisselui 於 15-07-26 發表
全都是事實 冰米係會寒 至於落薑 係因為煲粥時有好多泡泡 會有風 落薑可以去左d風 遲D你bb肚痛有好多風就唔好怪人無提過你!

首頁

尾頁

跳至