夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

無論我做咩講咩全部都係錯既,既然係咁,唔當放生對方都當放生自已啦,何必咁痛苦呢?

之前都好想做好多野補救,我而家咩都唔想做,淨係想同所有人保持距離。孤獨可以避免受傷害。

唉~~咁個仔點呢?呢一刻我真係覺得生個仔出黎係我人生最大既錯事!

子爵府

好媽媽勳章

其實唔好唔開心...你有個仔要照顧...雖然你可能覺得你比唔到小朋友一個完整家庭...但係單親家庭...只要大家互相支持...你關心佢...佢都會開心...

[url=http://lilypie.com][img]

珍珠宮

都係自已蠢,我一早就知道而且認同做人係痛苦既,咁做乜仲帶個仔黎呢個世界呢?

仔,係媽咪對你唔住!而家唔上唔落,生又難死又難,真係媽咪害左你!

珍珠宮

我成世人冇做過壞事,冇對唔住任何人,對得住天地良心,淨係對唔住自已個仔。

公爵府

你覺得自己命苦, 但我肯定你個仔有你呢個亞媽, 會覺得好幸福呢, 你係佢既保護罩, 只要你在佢身邊, 佢永遠都會感到最安全

洋房

開心d^^

其實 有咩事都好 你一定要做一個偉大母親
你仔仔好須要你既 你仔仔長大後一定會好好照顧返你
小朋友當然係母親照顧下先會開心快樂成長
你一定做得到呀 支持你呀 加油

大宅

畀面勳章

你要為個仔而活,個仔是你的支柱,快樂的支柱,因為個仔叫'媽媽'這個稱呼,是發自內心,就算你點對他,他始終都是得一個媽媽,就是""。

大宅

你有咩事對唔住個仔,要離婚,唔代表個仔会無咗個老豆,視乎2個大人点做,我相信你會更愛你個仔,因為最親係個仔。

原文章由 redhot 於 08-6-30 02:01 發表
我成世人冇做過壞事,冇對唔住任何人,對得住天地良心,淨係對唔住自已個仔。
仔仔06-12-2003出世

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

無論大人之間發生咩事都好,小朋友係無辜嘅,唔好諗自己帶咗痛苦俾個仔,應該諗下自己可以點樣帶俾個仔快樂!!

大宅

天下間你一定係最愛你仔仔,今時今日,你都唔想,唔可以話你對唔住個仔。你仲係一個好媽媽就得啦,加油

複式洋房

為左一個唔緊張你既人而死, 點解唔為左一個你係佢生命裡面永遠係最親既人而生存? 男女之間的事, 擁有時要珍惜, 但失去時, 也要懂得放手. 小朋友同你係血親, 我敢講, 你係佢心裡面係佔最大位置, 小朋友失去什麼也可, 唯獨不能失去媽媽 ~
多些搵家人或朋友傾訴, 唔好再鑽牛角尖. 記住 - 做人要活在當下.

侯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

原文章由 redhot 於 08-6-30 02:01 發表

"紅熱"
婚姻是否人生的所有呢?妳個仔,"如果"真係無左爸爸就無左人生意義呢?
人生仲有好多野等緊妳,唔好諗得咁差.
祝妳生活愉快(好真心)

水晶宮

老友,

睇到你個post真係好心痛。

唔好咁傻覺得對個仔唔住。你有嘗試過努力挽救呢段婚姻,即使走到最後仍然要分開,你都問心無愧。令到囝囝係單親環境長大並唔係你既錯, 亦唔係你所願,你唔需要內疚。

你要堅強d,做一個好榜樣比囝囝睇。跌到唔重要,最重要識得企番起身。

而且,「塞翁失馬、焉知非福」呢?努力呀!

[ 本文章最後由 PCCW2319 於 08-6-30 22:54 編輯 ]
天空之城, 快樂之地

複式洋房

樓主你巳經盡咗力,請不要自責了,你唔係最慘,我個仔得10個月大,但我老公寧願要狐狸精都唔要家庭。但我都無話放棄個仔,因為養個仔係我既責任,既然個仔已活在世上,應盡量放心思在個仔身上,無謂再强留一段已破碎的婚姻。睇多d勵志書,你會發現世上不公平慘的事許多,只要肯接受事實,再自愛,自强。明天一定更好。
我體驗到老公可以是陌生人,但親生兒子的身上流着我的血,他就是我親人。
所以樓主要堅强地行過去,事情實有明朗的一天。
囝囝先係我至愛!

大宅

我只有一句老話跟你說~~
"離開那個不愛你的人並不可悲"

大宅

redhot,

真係感同身受, 大家快d 攬住喊得一句句先

我老公又係咁, 無論我做咩講咩全部都係錯既, 佢好double standard, 同一樣事件, 同一樣處理方法, 佢做就得, 我做就丙到9 彩

我覺得佢已經唔再愛我, 留住我係佢想要面, 唔要離婚, 我又帶得出去見人, 不過好明顯, 佢已經好睇我唔順眼, 我講d 咩, 做d 咩, 所有嘢佢都要呼喝我, 總知就成日都好fu 氣同我講嘢

我根本就唔想佢係屋企, 最好佢唔好返嚟, 對得多重多機會嘈, 衰在佢係自己生意, 成日都好得閒, lunch 已經可以返屋企, 我湊完女返學要行街避開佢, 唔想同佢一齊係屋企, 唔係又嘈交都似, 同你一樣, 孤獨可以避免受傷害。

我到今日都重同佢冷戰梗, 我都同佢講咗, 好唔滿意佢成日針對我, 我選擇唔再出聲, 唔再比意見, 唔再多講, 因為我講咩都係錯既, 多講多錯, 唔講唔錯

同你唔同既係, 我冇諗過離婚, 一來個囡重細, 只係幼稚園, 二來, 都已經39 歲, 離唔離都冇咩所謂, 冇諗過會再結婚

只係唔好家嘈屋閉已經好心滿意足, 對上一次嘈, 我都已經表明, 我唔會離婚, 佢鍾意就出去搵第二個, 係人前人後我地重係表面夫妻, 令個囡有個完整家庭就得

你個囝有幾大, 如果夠大, 識諗就ok 啦

[ 本文章最後由 velma 於 08-7-2 01:27 編輯 ]

大宅

velma, 你簡直講哂我想講的說話

我常想不通, 為什麼一個婚前待你如珠如寶的人, 可以變成咁呢? 根本已經沒有愛! 之前我還會不想放棄, 想盡力挽救婚姻, 但我發覺, 對方是死性不改的, 而且只會變本加勵, 無論我做什麼都是不好的, 我在他眼中只是一個廢人! 我有工作對家庭有貢獻, 而且他仍欠我大筆錢, 他竟然話我無用, 廢! 對我只有不停的埋怨 - 怨我冇用, 帶協唔到佢發達 ... 我想如果我中了6合彩, 大把錢任他使, 可能他就不會覺得我廢!

不過, 我常傻想- 呀某某, 我都希望自己有機會發達, 不過我已經睇穿你是一個什麼人, 你可以咁對我, 我有錢一定快d帶哂d仔女走, 唔會益你!!

真是不甘心, 自己當日既不是貪佢後生靚仔, 更不是佢有錢, 以為他是好男人就夠了 ... 人真是冇樣睇的, 人前一個好男人, 你想不到他在家竟是個虐妻狂

現在我的心已死, 我正步儲, 一步步為離婚作好打算, 我對自己的人生已無什麼期望, 只希望d仔女將來可以健康成長, 出人頭地, 為我爭返啖氣

我無人可傾訴, 每每想到自己點解今日有如此的命運? 就很沮喪, 我就如此一世嗎??

大宅

velma, 你簡直講哂我想講的說話

我常想不通, 為什麼一個婚前待你如珠如寶的人, 可以變成咁呢? 根本已經沒有愛! 之前我還會不想放棄, 想盡力挽救婚姻, 但我發覺, 對方是死性不改的, 而且只會變本加勵, 無論我做什麼都是不好的, 我在他眼中只是一個廢人! 我有工作對家庭有貢獻, 而且他仍欠我大筆錢, 他竟然話我無用, 廢! 對我只有不停的埋怨 - 怨我冇用, 帶協唔到佢發達 ... 我想如果我中了6合彩, 大把錢任他使, 可能他就不會覺得我廢!

不過, 我常傻想- 呀某某, 我都希望自己有機會發達, 不過我已經睇穿你是一個什麼人, 你可以咁對我, 我有錢一定快d帶哂d仔女走, 唔會益你!!

真是不甘心, 自己當日既不是貪佢後生靚仔, 更不是佢有錢, 以為他是好男人就夠了 ... 人真是冇樣睇的, 人前一個好男人, 你想不到他在家竟是個虐妻狂

現在我的心已死, 我正步儲, 一步步為離婚作好打算, 我對自己的人生已無什麼期望, 只希望d仔女將來可以健康成長, 出人頭地, 為我爭返啖氣

我無人可傾訴, 每每想到自己點解今日有如此的命運? 就很沮喪, 我就如此一世嗎??

複式洋房

我都好唔甘心,以為他是好男人,老老實實... 但係人真是冇樣睇的, 人前一個好男人, 你想不到佢可以炒濃股票欠人幾十萬,然後十幾萬又十幾萬,這十年不斷發生,佢連我d金器全部偷晒,信用咭又偷,佢呀媽重可以話我三生有幸,有佢個乖仔娶我,因為男家d人咩都唔知...我以為錢無左可以搵番,唔好為錢傷感情,我一個人撐掂頭家,最緊要頭家同個仔,咩都唔好執著,白頭到老要經過好多風雨,要包容,共度難關,佢又冇女人,只係愛賭,唔識諗...但係我好累,我重可以撐幾耐,我唔快樂,我應唔應該離婚,我都好後悔帶左個仔黎這個世界,我要令佢快樂健康地成長,這個責任好大,我既一生就係咁?....................

[ 本文章最後由 Hei1204 於 08-7-4 06:10 編輯 ]

大宅

婚前他來我家, 斯文有禮, 我父母, 親戚 ... 所有人都讚他是一個好仔

婚後常常在家講粗口, 大聲鬧人, 樣樣事都唔順超, 我更加是他的眼中釘 - 因為結婚令他有家庭負擔, 所以他恨我陀衰佢

而家見到我父母打招呼都費事, 而我有親戚來探我, 他黑口黑面, 當佢地透明

他的親戚來? 他緊張打點, 如臨大敵, 巴閉到要舖紅地氈咁滯, 食物要準備得豐豐富富, 如有怠慢, 大聲呼渴呢個果個

你們說這是什麼人?

我還可以忍下去嗎??

首頁

尾頁

跳至